Witam
Słyszałem, że prosty koder stereo można zbudować bez użycia jakichkolwiek układów scalonych z kilku tranzystorów. Sercem takiego układu jest multiwibrator astabilny wytwarzający częstotliwość pilota. Takie urządzenie robiło się w latach 80.
Czy ktoś z forumowiczów może zamieścić schemat tego urządzenia? .
Prosty koder stereo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Prosty koder stereo
Ratujmy stare tranzystory!
Re: Prosty koder stereo
W którymś ze Światów Radio /znanego również jako Świat Reklam/ parę lat temu był artykuł na temat radiowych piratów i ktoś opisywał koder który wykonał z dekodera tranzystorowego w latach 80. Był nawet schemat. Tyle pamiętam, później owy numer gdzieś wessało.
A tak bez cewek to symetryczny multiwibrator astabilny 38kHz, dwójka licząca żeby podzielić przez 2, filtr RC i klucze tranzystorowe? Jakieś 6 tranzystorów?
No chyba, żeby wytworzyć pilota, powielić i... trzeba by zajrzeć do tego Świata Radio, żeby nie wyważać otwartych drzwi.
Kiedyś testowałem krążący po sieci układ na LM393, 7474 i dwóch tranzystorach. Działało to tak, że równie dobrze mogło zupełnie nie działać... Chyba jeszcze nawet gdzieś leży w szpargałach.
edit: Wyszukiwarka na stronce ŚR podpowiada, że najprawdopodobniej był to numer z grudnia 2006.
Patrząc na schemat dekodera z Jubilata widzę pierwszy tranzystor w roli generatora 19kHz, drugi jako podwajacz. Obwodu przesuwania punktu pracy można by się pozbyć. Modulator kołowy działa przecież w obie strony, PRek do dozowania sygnału pilota i wyjście ze środka cewki L603. Użycie takiego dekodera "od tyłu" wydaje się być rozwiązaniem dość sensownym i na pewno bardziej eleganckim niż zwieranie sygnału tranzystorami...
Właśnie testuję ten z Trawiaty i jestem pozytywnie zaskoczony kulturą działania tego uproszczonego niemal do granic możliwości dekodera. Choć pewnie wniosek /pseudo/racjonalizatorski polegający na pozbyciu się drugiego filtru pilota jak to zrobiono w Jubilatopodobnych nie wyszedł na dobre.
A tak bez cewek to symetryczny multiwibrator astabilny 38kHz, dwójka licząca żeby podzielić przez 2, filtr RC i klucze tranzystorowe? Jakieś 6 tranzystorów?

No chyba, żeby wytworzyć pilota, powielić i... trzeba by zajrzeć do tego Świata Radio, żeby nie wyważać otwartych drzwi.
Kiedyś testowałem krążący po sieci układ na LM393, 7474 i dwóch tranzystorach. Działało to tak, że równie dobrze mogło zupełnie nie działać... Chyba jeszcze nawet gdzieś leży w szpargałach.
edit: Wyszukiwarka na stronce ŚR podpowiada, że najprawdopodobniej był to numer z grudnia 2006.
Patrząc na schemat dekodera z Jubilata widzę pierwszy tranzystor w roli generatora 19kHz, drugi jako podwajacz. Obwodu przesuwania punktu pracy można by się pozbyć. Modulator kołowy działa przecież w obie strony, PRek do dozowania sygnału pilota i wyjście ze środka cewki L603. Użycie takiego dekodera "od tyłu" wydaje się być rozwiązaniem dość sensownym i na pewno bardziej eleganckim niż zwieranie sygnału tranzystorami...
Właśnie testuję ten z Trawiaty i jestem pozytywnie zaskoczony kulturą działania tego uproszczonego niemal do granic możliwości dekodera. Choć pewnie wniosek /pseudo/racjonalizatorski polegający na pozbyciu się drugiego filtru pilota jak to zrobiono w Jubilatopodobnych nie wyszedł na dobre.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
- romanradio
- 1250...1874 posty
Mam stereokoder Meratronik typ K936,niestety bez schematu,może znajdziesz sobie gdzieś schemat do niego i zrobisz w/g niego.AZ12 pisze:Witam
Słyszałem, że prosty koder stereo można zbudować .
Czy ktoś z forumowiczów może zamieścić schemat tego urządzenia? .
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
A nie chciałbyś się tego kodera pozbyć w niezwalającej z nóg cenie?
/nie, nie zamierzam robić konkurencji RMF, mam tylko takie małe marzenie posiadania możliwości porządnego strojenia dekoderów retro/

/nie, nie zamierzam robić konkurencji RMF, mam tylko takie małe marzenie posiadania możliwości porządnego strojenia dekoderów retro/
Wisława S.
Wisława S.
Odnośnie przeróbki D31 na koder - znalazłem. Rzeczywiście jest to grudniowy numer ŚR z 2006 roku. Jeśli jest zapotrzebowanie to mogę wrzucić schemat.
Wisława S.
Wisława S.