Kto płaci abonament za RTV?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kto płaci abonament za RTV?

Post autor: krzem3 »

Witam.

Według moich obserwacji abonament za RTV płacą przeważnie osoby które zarejestrowały
odbiorniki radiowe i telewizyjne jeszcze w PRL-u,reszta społeczeństwa +- 50% unika płacenia.
Więc jak to jest że zarejestrowani muszą płacić,a reszta uchyla się od obowiązku płacenia
należnego podatku dla państwa.

krzem3
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Kto płaci abonament za RTV?

Post autor: painlust »

Może nie powinienem sie wypowiadać bo generalnie nie płacę... Mieszkam z teściami i dowiedziałem się, że w 2011 wyrejestrowali się i nie pochwalili się tym... do tamtej pory powiedzmy żerowałem (wspólne gospodarstwo mnie do tego uprawniało) na ich abonamencie. W tym roku mam zamiar zarejestrować się. Zrobię to prawdopodobnie w tym tygodniu.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

I to jest kolego painlust wspaniała podstawa obywatelska,a mnie nie jest żal że płacę od 1967 roku.

Pozdrawiam
krzem3
Krzysiek Kozłowski

Post autor: Krzysiek Kozłowski »

Nikt z naszego domu nie płaci, groszowa sprawa, ale radio wraz z telewizją zarabia kupę kasy za reklamy(a może się mylę?).
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Krzysiek Kozłowski pisze:radio wraz z telewizją zarabia kupę kasy za reklamy(a może się mylę?).
Nie mylisz się, w dodatku wymusza w iście rozbójniczy sposób zapłatę za Scheiss i indoktrynację od widzów którzy może wcale nie są ich widzami?
Radio to akurat inna sprawa, warto im zapłacić ale TVP? Never!
_
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Jest przecież tylko abonament radiowy. Płacisz go?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jeżeli groszowa sprawa to tym bardziej należy płacić,każdy obywatel powinien płacić ustawowe podatki.
Aby TVP się rozwijała potrzeba pieniędzy,wprowadza się DVB-T,a będziemy również oglądać
olimpiadę i Euro,TVP tylko będzie transmitować.
Druga sprawa nie płacimy za oglądanie i słuchanie,tylko za posiadanie radia i TV,a czy się ogląda DVD,
czy słucha CD,to nikogo nie obchodzi.

krzem3
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Painlust, no napisałem przecież (rodzice płacą :P). Ale bardziej interesujące jest pytanie dotyczące kwestii którą poruszył krzem: czy płacenie podatków lub opłat jest dobrą postawą obywatelską niezależnie od ich dokuczliwości?
Załóżmy że rząd pod pozorem podatków postanawia zabierać obywatelom WSZYSTKO. Podatki w wysokości 100%. Jak wtedy powinien postąpić dobry obywatel? Ano jasne że obalić taki rząd!
krzem3 pisze:nie płacimy za oglądanie i słuchanie,tylko za posiadanie radia i TV,a czy się ogląda DVD,
czy słucha CD,to nikogo nie obchodzi
A niedługo wszyscy będziemy siedzieć w więzieniu - za posiadanie w spodniach narzędzia gwałtu.
_
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Tym s....m ciągle będzie mało.
Jeszcze dożyjemy czasów, że będziemy płacić nie za gospodarstwo tylko za każdy jeden odbiornik radiowy, telewizyjny, komputer, komórkę...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A dlaczego fugasi my mamy płacić? A Ty się bujasz z opłatami,to tylko 18,50zł.

Jarosław przecież w kapitalizmie żyjemy.

krzem3
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

krzem3 pisze:A dlaczego fugasi my mamy płacić?
To proste - bo Panowie to oglądacie.
Jarosław przecież w kapitalizmie żyjemy
No nie bardzo... W kapitalizmie płaci się za kupowany towar. Ja niczego nie kupuję, to zwyczajny rekiet jest!
_
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Za ten w 90% chłam nie powinno się płacić. TV państwowa powinna być normalną zdrową firmą utrzymującą się na rynku tylko dzięki własnej inwencji i pracy zatrudnionych w niej fachowców-bez dotacji ze strony podatników.
Istniejący w tej chwili częściowy sposób finansowania tej instytucji uważam za patologiczny, a słowa o tzw. misji TV publicznej to w tej chwili pusty frazes.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

A ja płacę. Mam za to filmy bez reklam, TeatrTV i, co najważniejsze, najlepsze stacje świata - TVPKultura i radiową Trójkę. Dla mediów komercyjnych to czwarty wymiar. Można nie płacić, tylko po co dorabiać do tego ideologię?
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Witamy w klubie! Uprzejmie oznajmiam, że Trioda.com jest kolejnym "moim" forum, w którym pojawia się temat abonamentu RTV z królującymi opiniami w stylu Onetu i WP! Tak Was rozsadza nienawiść do wszystkiego co publiczne, a za co musicie płacić?
Moje zdanie znacie, bo jest identyczne z tym, jakie prezentuję na innych forach (Radiopolska, Emitel, itp). Czyli dokładnie przeciwne od większości tu zaprezentowanych. A spróbujcie nie płacić tego "rekietu" w takich komunistycznych krajach jak Niemcy czy UK. Odczujecie to dziwnie...
Ględzić i narzekać, to potrafimy doskonale.
Waldemar D. pisze:Można nie płacić, tylko po co dorabiać do tego ideologię?
Otóż to! Ta ideologia nazywa się Onetologia (choć rodacy w płomiennych postach udowadniają, że to jakiś "kapitalizm", "wolny rynek" i inne samonapędzające się świętości)...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

krzem3 pisze: Druga sprawa nie płacimy za oglądanie i słuchanie,tylko za posiadanie radia i TV,a czy się ogląda DVD,
czy słucha CD,to nikogo nie obchodzi.
krzem3
Ja, jako końcowy konsument, zapłaciłem niemały podatek przy kupnie telewizora/radia :?
Nie zamierzam płacić jeszcze raz...
Skoro społeczeństwo wybrało taki rząd, to jestem przeciwny temu społeczeństwu.
Koniec kropka. A dyskusja od samego początku chyba podąża dużymi krokami do kosza.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Zablokowany