Budowa wzmacniacza, kilka pytań
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Budowa wzmacniacza, kilka pytań
Witam, to mój pierwszy post na forum, więc na początek napiszę, że elektroniką i technologią lamp próżniowych interesuje się od niedawna i traktuje to hobbystycznie. Jestem w trakcie budowy wzmacniacza na lampach 6n1p,6n2p w przedwzmacniaczu i 6n6p jako końcówka. Projekt nie przysparza mi do tej pory problemów, zabieram się własnie za wykonywanie układu i proszę o rozwianie kilku wątpliwości. Zamieszczam link do schematu. http://i479.photobucket.com/albums/rr15 ... mplete.jpg
*czy 1 watowe rezystory wystarczą. r1 r2 rozumiem, że mogą być nawet nższej mocy, jednak co z resztą?
*kondensatory na 300v jednak czy wszystkie?
*na schemacie między siatkami lampy 6n6p jest żródło napiecia -9v. Jak wprowadzić takie napięcie do układu?
*czy transformator tg5 nada się do tego układu.
Z góry dziekuje za odpowiedzi i wyrozumiałość.
*czy 1 watowe rezystory wystarczą. r1 r2 rozumiem, że mogą być nawet nższej mocy, jednak co z resztą?
*kondensatory na 300v jednak czy wszystkie?
*na schemacie między siatkami lampy 6n6p jest żródło napiecia -9v. Jak wprowadzić takie napięcie do układu?
*czy transformator tg5 nada się do tego układu.
Z góry dziekuje za odpowiedzi i wyrozumiałość.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Budowa wzmacniacza, kilka pytań
Bardzo dziwnie wygląda ten układ. Przede wszystkim ma bardzo małe wzmocnienie. Tylko dwa pierwsze stopnie wprowadzają wzmocnienie, natomiast trzeci i czwarty są wtórnikami, przy czym między nimi znajduje się korektor mocno obniżający poziom sygnału plus dzielnik napięcia R14/R17.
Na oko drugi stopień, a za nim i trzeci, wtórnikowy, niezależnie od amplitudy sygnału wejściowego, nie dysponują taką dynamiką, aby w ogóle wysterować stopień mocy przy takim korektorze i dzielniku.
Może są pomylone wartości elementów, w każdym razie za bardzo sensownie to nie wygląda...
Na oko drugi stopień, a za nim i trzeci, wtórnikowy, niezależnie od amplitudy sygnału wejściowego, nie dysponują taką dynamiką, aby w ogóle wysterować stopień mocy przy takim korektorze i dzielniku.
Może są pomylone wartości elementów, w każdym razie za bardzo sensownie to nie wygląda...
Dziękuje za odpowiedź, trochę to niepokojące. Jeśli chodzi o korektor, to zastanawiam się czy go nie pominąć, chociaż w piecu gitarowym korektor się przydaje. Zamieszczam link do filmu na yt gdzie konstruktor tego wynalazku prezentuje juz gotowy wzmacniacz. http://www.youtube.com/watch?v=m8XvB8pFO4s
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jeżeli dopiero zaczynasz, to lepiej zrobić coś sprawdzonego i niezbyt skomplikowanego.
Koledzy gitarnicy na pewno doradzą, ja jestem trochę z innej bajki.
Ale nawet Champ, czyli najprostsze co gra, daje dużo frajdy i przede wszystkim na 100% działa.
Koledzy gitarnicy na pewno doradzą, ja jestem trochę z innej bajki.
Ale nawet Champ, czyli najprostsze co gra, daje dużo frajdy i przede wszystkim na 100% działa.
Wielkie dzięki przejrzałem schemat tego Atoma, i masz rację, jeśli to sprawdzony układ to zacznę od tego. wielkie dzieki. Pozdrawiam.
Ciekawe jak ty chciałeś zastosować TG5 do układu PP...? Jak ci sie uda to może jest szansa na nobla 

No nie chciałem, tylko pytałem czy istnieje taka możliwość kolego painlust, z tego co wyczytałem z Twojego posta niema. Dziękuję za życzliwość i wyrozumiałość. Temat można uznać za zamknięty, jak wspomniałem wyżej zrobię najpierw sprawdzonego juz, jak wyczytałem Atoma.