Przebudowa wzmacniacza Bis 104 na wzmacniacz m.cz w klasie A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Przebudowa wzmacniacza Bis 104 na wzmacniacz m.cz w klas
Powód prozaiczny mam już wzmacniacz na EL34 w klasie AB .
Chciałbym mieć całkowicie własny w klasie A.
Nie mam jakiegoś innego wytłumaczenia.
Ponoć to lepsze niż AB nigdy nie słyszałem chciałem więc ocenić na własnej konstrukcji.
Na tej stronie http://drtube.com/audioamp.htm znalazłem kilka interesujących mnie projektów.
Chciałbym mieć całkowicie własny w klasie A.
Nie mam jakiegoś innego wytłumaczenia.
Ponoć to lepsze niż AB nigdy nie słyszałem chciałem więc ocenić na własnej konstrukcji.
Na tej stronie http://drtube.com/audioamp.htm znalazłem kilka interesujących mnie projektów.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Kilka faktów dla ochłonięcia.
We wzmacniaczu lampowym to trafa głośnikowe są najdroższe i najważniejsze jeśli chodzi o możliwe osiągi wzmacniacza.
Trafo sieciowe to kwestia wtórną.
Masz tam jedno trafo głośnikowe. Niestety. Czyli tak naprawdę to zacznij od samych traf głośnikowych. Reszta później.
Co by tu nie pisać niestety wykorzystać możesz jedynie trafo sieciowe. Podstawki są względnie tanie. Elementy z odzysku - hmmm jest sens? Wg mnie nie. Oszczędność niewielka.
Klasa AB - w czym zła? Przecież dopóki mocno nie wysterujesz to pracuje jako klasa A. Dopiero przy pełnym rozkręceniu przechodzi w klasę B (trochę skrótowo). Powiedzmy sobie szczerze że pojęcie B i AB jest płynne. No bo od której wartości prądu anodowego w spoczynku należy przyjąć ze to już AB a nie B.
Moc wyjściowa. Przyjmij do wiadomości że słuch (jak i inne zmysły) nie działa liniowo. Na tym samym głośniku jednakowe różnice głośności będą dla mocy: 1, 10, 100, 1000W (albo 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 W).... Bicie się np. że moc 25W podnieść do 33W jest praktycznie pozbawione sensu.
Wzmacniacz przeciwsobny będzie lepszy od SE. Szczególnie jak zastosujesz jeszcze UL.
Czyli reasumując Twoje zamierzenie nie ma sensu. Nie rozbieraj wzmacniacza. Spróbuj zrobić jakiś handel - są osoby których interesuje wzmacniacz mono. Pokryje to koszt zakupu traf głośnikowych.
Kolejne kwestie. Czemu EL34? Przecież tańsze są 6P3S. Nie trzeba mocno żyłować lamp (dłużej pograją to ważne), i zrobić klasyczne PP. Nawet moc 20-25W na kanał to sporo jak mieszkanie. Będziesz miała trzy kosztowne elementy na których nie należy oszczędzać:
- dwa trafa głośnikowe
- obudowa
Jakby nie patrzeć wzmacniacz będzie przecież meblem. Musi więc jakoś wyglądać.
Potem można się zająć obsada lamp, układem itd. Zorganizuj najpierw te istotne kwestie.
Potem przeanalizuj ile wejść, jakie poziomy sygnałów maja Twoje źródła dźwięku. Jakie masz preferencje co do brzmienia (tj czy chcesz podbicia sopranów i basów - ja jestem wrogiem twierdzenie że regulatory barwy są zbędne lub be ...)
Jeśli wystarczy Tobie moc rzędu 15W na kanał to rozważ stopnie PP na tanich lampach 6P1P. Są tańsze od EL84 czy 6P14P. Możesz też oczywiście zastosować kwartet na kanał - niższa wypadkowa impedancja lamp będzie korzystna ze względu na pasmo przenoszenia od dołu.
Jak pisałem 18 czy 22W to małą różnica w praktyce niezauważalna.
Na koniec zastanów się ile kosztować będzie Ciebie zapasik lamp. Dlatego wybieraj tanie i dostępne lampy.
Widzisz że Twój pomysł (za dużo chwilowych emocji) jest trochę chybiony?
We wzmacniaczu lampowym to trafa głośnikowe są najdroższe i najważniejsze jeśli chodzi o możliwe osiągi wzmacniacza.
Trafo sieciowe to kwestia wtórną.
Masz tam jedno trafo głośnikowe. Niestety. Czyli tak naprawdę to zacznij od samych traf głośnikowych. Reszta później.
Co by tu nie pisać niestety wykorzystać możesz jedynie trafo sieciowe. Podstawki są względnie tanie. Elementy z odzysku - hmmm jest sens? Wg mnie nie. Oszczędność niewielka.
Klasa AB - w czym zła? Przecież dopóki mocno nie wysterujesz to pracuje jako klasa A. Dopiero przy pełnym rozkręceniu przechodzi w klasę B (trochę skrótowo). Powiedzmy sobie szczerze że pojęcie B i AB jest płynne. No bo od której wartości prądu anodowego w spoczynku należy przyjąć ze to już AB a nie B.
Moc wyjściowa. Przyjmij do wiadomości że słuch (jak i inne zmysły) nie działa liniowo. Na tym samym głośniku jednakowe różnice głośności będą dla mocy: 1, 10, 100, 1000W (albo 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 W).... Bicie się np. że moc 25W podnieść do 33W jest praktycznie pozbawione sensu.
Wzmacniacz przeciwsobny będzie lepszy od SE. Szczególnie jak zastosujesz jeszcze UL.
Czyli reasumując Twoje zamierzenie nie ma sensu. Nie rozbieraj wzmacniacza. Spróbuj zrobić jakiś handel - są osoby których interesuje wzmacniacz mono. Pokryje to koszt zakupu traf głośnikowych.
Kolejne kwestie. Czemu EL34? Przecież tańsze są 6P3S. Nie trzeba mocno żyłować lamp (dłużej pograją to ważne), i zrobić klasyczne PP. Nawet moc 20-25W na kanał to sporo jak mieszkanie. Będziesz miała trzy kosztowne elementy na których nie należy oszczędzać:
- dwa trafa głośnikowe
- obudowa
Jakby nie patrzeć wzmacniacz będzie przecież meblem. Musi więc jakoś wyglądać.
Potem można się zająć obsada lamp, układem itd. Zorganizuj najpierw te istotne kwestie.
Potem przeanalizuj ile wejść, jakie poziomy sygnałów maja Twoje źródła dźwięku. Jakie masz preferencje co do brzmienia (tj czy chcesz podbicia sopranów i basów - ja jestem wrogiem twierdzenie że regulatory barwy są zbędne lub be ...)
Jeśli wystarczy Tobie moc rzędu 15W na kanał to rozważ stopnie PP na tanich lampach 6P1P. Są tańsze od EL84 czy 6P14P. Możesz też oczywiście zastosować kwartet na kanał - niższa wypadkowa impedancja lamp będzie korzystna ze względu na pasmo przenoszenia od dołu.
Jak pisałem 18 czy 22W to małą różnica w praktyce niezauważalna.
Na koniec zastanów się ile kosztować będzie Ciebie zapasik lamp. Dlatego wybieraj tanie i dostępne lampy.
Widzisz że Twój pomysł (za dużo chwilowych emocji) jest trochę chybiony?
Studi mam nadzieję że mnie zrozumiesz .
Chciałbym bardzo (nie myślę teraz tutaj o pieniążkach)
zbudować własny wzmacniacz - transformatory głośnikowe chciałem aby nawinął mi użytkownik naszego forum .
Chyba że macie kogoś kto potrafi to lepiej wykonać .Chętnie zlecę.
Obudowa dla mnie nie ma większego znaczenia przedni Panel wykonam od nowa z blachy aluminiowej (której ładny kawał kupiłem sobie już dawno).
Gałki wytoczę z brązu podstawki z aluminium .
Nie liczę kwoty pieniędzy buduję to na lampach EL34 bo mam kilka wolnych kwadr TESLI RFT TUNGSOL.
Transformatora głośnikowego od Bisa chyba lepiej nie używać do wzmacniacza audio (chociaż jeśli uważacie inaczej
proszę o sugestię gdyż nigdy nie słyszałem jak gra bis - na swojego czekam być może go uruchomię nim go popsuję ):).
Nie wiem jakie Bis miał parametry.
Wzmacniacz chcę mieć w klasie A dla tego iż mam wzmacniacz na EL34 w klasie AB.
Mógłby chyba być nawet na jednej lampie na kanał (choć nie wiem ile wtedy da mi to mocy)
Wzmacniacz oraz kwadry lamp 6P3S też mam bo mam wzmacniacz na 5881 czyli 6P3S w klasie A.
Mam też kilkadziesiąt nowych i starych 6P3S mógłbym je wykorzystać .
Interesy robię na czymś innym
To traktuję jak typową naukę .Kupując kolejny wzmacniacz nic o nim nie wiem a bardziej mnie ciekawią aplikacje niż gotowe wyroby.(od małego lubiłem budować układy wzmacniaczy)
Nie zawsze chodzi o rozrachunek finansowy przecież wiesz
. Dużo większa jest satysfakcja z własnego dziecka chociaż czasem jest ono nie grzeczne i nie dobre (czytaj źle pracuje źle gra nie brzmi czy jak kto woli)
Ale jest całkowicie Twoje !
Za to najbardziej szanuję projekty DIY.
Jeśli mowa o moim projekcie to bardzo chcę mieć na EL34 wzmacniacz w klasie A.
W moim pokoju nie musi być meblem bo mam inne ładniejsze przedmioty (wzmacniacze).
A i tak ich nie oglądam (zawsze wieczorem gaszę światło jak słucham muzyki)
Myślę że po malowaniu proszkowym i ładnie wygrawerowanym przednim panelu będzie stanowił element mojego pokoju.
Oczywiście każdą waszą wskazówkę rozważam i biorę do serca ,
co oznacza (Wzmacniacz przeciwsobny będzie lepszy od SE. Szczególnie jak zastosujesz jeszcze UL. ) słowo UL ?
W moim przypadku nie ma to znaczenia jakie to będą lampy mógłbym zrobić projekt na dowolnej lampie .
Kupiłem takiego Bis więc zrobię i wykorzystam potencjał tej obudowy.(Nigdy nie lubiłem robić obudowy)
Ale chcę aby był przeze mnie poskładany.
Pewnie miło byłoby posiadać taką wiedzę jak Ty i inni użytkownicy tego forum aby go zaprojektować od zera ale ja tego nie potrafię.
ps.
Pozdrawiam kawa czeka ......
a o moc nie będę się bił masz rację 2-4W w tą czy w tamtą .
Ja akurat posiadam przedwzmacniacz z regulacją do którego podłączam końcówki mocy w związku z tym budowanie dodatkowego jest nie potrzebną stratą czasu.
zbudować własny wzmacniacz - transformatory głośnikowe chciałem aby nawinął mi użytkownik naszego forum .
Obudowa dla mnie nie ma większego znaczenia przedni Panel wykonam od nowa z blachy aluminiowej (której ładny kawał kupiłem sobie już dawno).
Nie liczę kwoty pieniędzy buduję to na lampach EL34 bo mam kilka wolnych kwadr TESLI RFT TUNGSOL.
Transformatora głośnikowego od Bisa chyba lepiej nie używać do wzmacniacza audio (chociaż jeśli uważacie inaczej
proszę o sugestię gdyż nigdy nie słyszałem jak gra bis - na swojego czekam być może go uruchomię nim go popsuję ):).
Wzmacniacz chcę mieć w klasie A dla tego iż mam wzmacniacz na EL34 w klasie AB.
Mógłby chyba być nawet na jednej lampie na kanał (choć nie wiem ile wtedy da mi to mocy)
Wzmacniacz oraz kwadry lamp 6P3S też mam bo mam wzmacniacz na 5881 czyli 6P3S w klasie A.
Mam też kilkadziesiąt nowych i starych 6P3S mógłbym je wykorzystać .
Interesy robię na czymś innym

To traktuję jak typową naukę .Kupując kolejny wzmacniacz nic o nim nie wiem a bardziej mnie ciekawią aplikacje niż gotowe wyroby.(od małego lubiłem budować układy wzmacniaczy)
Nie zawsze chodzi o rozrachunek finansowy przecież wiesz

W moim pokoju nie musi być meblem bo mam inne ładniejsze przedmioty (wzmacniacze).
A i tak ich nie oglądam (zawsze wieczorem gaszę światło jak słucham muzyki)
Myślę że po malowaniu proszkowym i ładnie wygrawerowanym przednim panelu będzie stanowił element mojego pokoju.
Oczywiście każdą waszą wskazówkę rozważam i biorę do serca ,
co oznacza (Wzmacniacz przeciwsobny będzie lepszy od SE. Szczególnie jak zastosujesz jeszcze UL. ) słowo UL ?
W moim przypadku nie ma to znaczenia jakie to będą lampy mógłbym zrobić projekt na dowolnej lampie .
Kupiłem takiego Bis więc zrobię i wykorzystam potencjał tej obudowy.(Nigdy nie lubiłem robić obudowy)
Ale chcę aby był przeze mnie poskładany.
Pewnie miło byłoby posiadać taką wiedzę jak Ty i inni użytkownicy tego forum aby go zaprojektować od zera ale ja tego nie potrafię.
ps.
Pozdrawiam kawa czeka ......
Ja akurat posiadam przedwzmacniacz z regulacją do którego podłączam końcówki mocy w związku z tym budowanie dodatkowego jest nie potrzebną stratą czasu.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Trochę w pracy muszę siedzieć a niedobór gotówki i panująca bieda dookoła nie pozwala pofolgować (ciężko o jakiekolwiek zamówienie - już kwota 200PLN często staje się zaporą nie do przejścia - firmy wołą zrezygnować z naprawy i zwolnić całą zmianę - bo mniej stracą tak spada na pysk koniunktura)djivo pisze:Studi mam nadzieję że mnie zrozumiesz .
[/trafa]
To poproś o trafa jak określisz kanony konstrukcyjne
To tym bardziej odstaw tego Bis'a. POtraktuj go raczej jako pewną formę gotówki.djivo pisze: Obudowa dla mnie nie ma większego znaczenia przedni Panel wykonam od nowa z blachy aluminiowej (której ładny kawał kupiłem sobie już dawno).
Jak masz i zapas to no problem. Ja tylko radziłem z tzw dobrego serca.djivo pisze: Nie liczę kwoty pieniędzy buduję to na lampach EL34 bo mam kilka wolnych kwadr TESLI RFT TUNGSOL.
Ale masz tylko jeden. Radzę zamówić trafa.djivo pisze: Transformatora głośnikowego od Bisa chyba lepiej nie używać do wzmacniacza audio (chociaż jeśli uważacie inaczej
Szybka lektura:djivo pisze: Wzmacniacz chcę mieć w klasie A dla tego iż mam wzmacniacz na EL34 w klasie AB.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL34.pdf
I wsio będziejasne.
W SE możesz stosować UL jak łączyć równolegle lampy.
Jak masz wzmacniacz w kalsie AB to po co budujesz w klasie A?
Jak pisałem przy cichym graniu masz czystą klasę A, przy maks mocy lampy przestają pracować na obu połówkach sisusoidy.
Klasa AB względem A ma wg mnie zalety -masz dodatkowy zapas mocy na rozkręcenie głośniej.
Wzmacniacz SE to oczywiście tylko klasa A.
OK, to można zrobić nawet na śmieciowych trafach jak TG itp. Wyzwaniem są konstrukcje bardzo nietypowe jeśli chodzi o lampy.djivo pisze: To traktuję jak typową naukę .Kupując kolejny wzmacniacz nic o nim nie wiem a bardziej mnie ciekawią aplikacje niż gotowe wyroby.(od małego lubiłem budować układy wzmacniaczy)
Nie zawsze chodzi o rozrachunek finansowy przecież wiesz. Dużo większa jest satysfakcja z własnego dziecka chociaż czasem jest ono nie grzeczne i nie dobre (czytaj źle pracuje źle gra nie brzmi czy jak kto woli)
Warto się przyłożyć bo nigdy nie wiadomo czy konstrukcja taka na odwał się najbardziej ucho przykuje do siebie.djivo pisze: W moim pokoju nie musi być meblem bo mam inne ładniejsze przedmioty (wzmacniacze).
A i tak ich nie słucham (zawsze wieczorem gaszę światło jak słucham muzyki)
Oczywiście każdą waszą wskazówkę rozważam i biorę do serca co oznacza (Wzmacniacz przeciwsobny będzie lepszy od SE.
Szczególnie jak zastosujesz jeszcze UL. )
Ultralinear - lokalne ujemne sprzężenie zwrotne podawane na g2.djivo pisze: słowo UL ?
Zmniejsza rezystancję, lampy, charakterystyki zniekształca tak na coś pomiędzy pentodą a triodą.
Efekt łatwiej o dobre parametry stopnia mocy.
djivo pisze: Pozdrawiam kawa czeka ......
STUDI Czy takie kondensatory to przydadzą się do budowy czy nie bardzo? 
Mam na myśli czy do audio są dobre ?

Mam na myśli czy do audio są dobre ?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Studi dobrze mowi, ale jesli chcesz miec swoj wzmacniacz w czystej klasie A (czego osobiscie nie rozumiem) to juz nie moja sprawadjivo pisze:Wzmacniacz chcę mieć w klasie A dla tego iż mam wzmacniacz na EL34 w klasie AB.

djivo pisze:Wzmacniacz oraz kwadry lamp 6P3S też mam bo mam wzmacniacz na 5881 czyli 6P3S w klasie A.

djivo pisze:(choć nie wiem ile wtedy da mi to mocy)
Ja mam znow (przewrotne) pytanie, ale z tresci Twoich postow bylbym sklonny pokusic sie o stwierdzenie, iz bedzie to Twoj pierwszy wzmacniacz ktory zbudujesz. Nie traktuj tego jako ataku, ale jakos jak czytam Twoje wypowiedzi to rozumiem to tak: mam juz PP EL34 w AB i teraz chce miec PP EL34 w A, ale niestety nigdzie nie napisales (a moze ja nieuwaznie czytam), czy tego w klasie AB sam poskladales, czy jest to sprzet kupny. Napisales, ze od malego lubiles budowac wzmacniacze, wiec oczywiscie, moge sie mylic, i w swoim zyciu skonstruowales 10 wzmacniaczy; moze jednak napisz, co skonstruowales to wtedy latwiej bedzie rozmawiac i innego typu odpowiedzi uzyskasz -- nie bedziemy walkowac wszystkiego od poczatku.djivo pisze:Pewnie miło byłoby posiadać taką wiedzę jak Ty i inni użytkownicy tego forum aby go zaprojektować od zera ale ja tego nie potrafię.
Jesli natomiast bedzie to Twoj pierwszy, to moze na poczatek (szczerze radze, bez zadnych sarkazmow) zloz cos naprawde prostego i zdobadz doswiadczenie, ktore pozwoli Ci wtedy zaprojektowac i skonstruowac taki juz calkiem skomplikowany wzmacniacz. Niestety, wzmacniacz to nie tylko pare lamp, 4 rezystory i dwa kondensatory -- w PP to juz calkiem powazna sprawa i mozna naprawde porobic duzo glupot (wiem, co mowie -- sam przez to przechodze(ilem)) nie majac pojecia, ze takowe sie popelnia. Zagladnij do Kacika gitarowego do mojego watku 'Moj pierwszy projekt'; mimo, iz zlozylem pierwszy wzmacniacz w SE to z tym sie sporo natrudzilem.
Nie probuje Cie zniechecac, ale moze jednak przemysl to jeszcze. Argument -- bo chce miec w klasie A, to jednak niezbyt mocny argument, chyba sam przyznasz (przeciez pisales, ze czytales watek Jasia 'Ludzie, nie dajcie sie zwariowac'?!), choc oczywiscie jak sie uprzesz...

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Tool nie traktuję wypowiedzi ludzi którzy chcą mi pomóc jako ataku 
Wiem że przeszliście przez tą ciężką drogę .
Ja też chcę właśnie przejść (nie jestem już małym chłopcem budującym wciąż na układach scalonych czy na ECL82 EL84 ECLL800).
Fajnie że przestrzegacie.
Ale już nic mnie nie zatrzyma.
Chcę mieć własny poskładany przez siebie wzmacniacz lampowy (oprócz obudowy)
Poprzednie małej mocy grały ładnie ale zawsze robiłem je w pająka.
Teraz jedzie do mnie obudowa i ją wypruję i włożę tam coś naszego
).
Masz rację jeśli mowa o dużym wzmacniaczu to jest to mój pierwszy projekt .
Ale nie boję się jego wcale.Inne wzmacniacze mam oryginalne celowo nie pisałem jakich firm
(bo nie lubię tego tematu)
Chciałbym mieć w Klasie A bo w klasie AB mam kupny wzmacniacz .
Wszyscy mi piszą że do Kacpra - Przemiły człowiek miałem okazję zamienić parę słów ale na 100% się odezwę.
Czas na to aby wybrać projekt Panowie może ktoś coś podpowie a nie tylko mnie zniechęcacie
Mamy założenia czas wykonać podwójny monoblok 2xEL34 w klasie A.
Interesuje mnie tylko klasa A.

Wiem że przeszliście przez tą ciężką drogę .
Ja też chcę właśnie przejść (nie jestem już małym chłopcem budującym wciąż na układach scalonych czy na ECL82 EL84 ECLL800).
Fajnie że przestrzegacie.
Ale już nic mnie nie zatrzyma.
Chcę mieć własny poskładany przez siebie wzmacniacz lampowy (oprócz obudowy)
Poprzednie małej mocy grały ładnie ale zawsze robiłem je w pająka.
Teraz jedzie do mnie obudowa i ją wypruję i włożę tam coś naszego

Masz rację jeśli mowa o dużym wzmacniaczu to jest to mój pierwszy projekt .
Ale nie boję się jego wcale.Inne wzmacniacze mam oryginalne celowo nie pisałem jakich firm
(bo nie lubię tego tematu)
Chciałbym mieć w Klasie A bo w klasie AB mam kupny wzmacniacz .
Wszyscy mi piszą że do Kacpra - Przemiły człowiek miałem okazję zamienić parę słów ale na 100% się odezwę.
Czas na to aby wybrać projekt Panowie może ktoś coś podpowie a nie tylko mnie zniechęcacie

Mamy założenia czas wykonać podwójny monoblok 2xEL34 w klasie A.
Interesuje mnie tylko klasa A.
Czysta klasa to ma sens jedynie w SE. To już pisałem.
A Se no problem. Warto użyć trafa odczepem (ultralinear) - opłaci się bardziej niż połączenie EL34 "w triodę".
Zacznijmy od dwóch typowymch pounktów pracy podanych w katalogu.
Vb = napięcie zasilania stopnia - Va ale bez spadku napięcia na uzwojeniu pierwotnym trafa / luib bes spadku napięcia na Rk.
Dane dla pracy bez odczepu UL.
Punkt 1:
Vb = 265V
Rg2 = 0k0 (ale jako zabepziecznei wstawić 100R)
Ia = 100mA
Ig2 = 14,9mA
Vg1 = -13,5V
Ra = 2k0
Pa = 11W
Vin = 8,7Vsk
Punkt 2
Vb = 265 V
Rg2 = 2k0
Ia = 70mA
Ig2 = 10mA
Vg1 = -14,5V
Ra = 3k0
Pa = 8W
Vin = 9,3W
Ma dwa do wyboru punkty pracy. Dla pośredniej wartości Ra możesz z dobrym przybliżeniem przeliczyć dane na zasadzie proporcji.
Moc nie uwzględnia strat w trafie głośnikowym. Określa się jak dla zniekształceń 10% (im mniejsza moc tym mniejsze zniekształcenia). Oczywiście USZ jaki UL zmniejszając ich poziom. Trafo ma sprawność około 80 - 90%. Czyli do uzyskania z jednej lampy 6,5 do 9,5W.
UL nieco zmniejszy moc ale nieznacznie za to zyskasz na tym że dla osiągnięcia dolnej częstotliwości pasma potrzebował będziesz trafa o mniejszej indukcyjności.
Zmniejszając Ra o połowę masz dane do trafa do obsadzenie dwoma lampami połączonymi równolegle. Teoretycznie moc 2 razy większa w praktycznie nieco mniej (rozrzuty parametrów lamp).
Przedwzmacniacz (bez regulacji barwy) to wystarcza na 1 kanał 1/2 6N2P + 1/2 6N1P.
Co mogę poradzić do zabaw i eksperymentów warto zamówić trafo sieciowe z dodatkowym uzwojenie dla wyższego napięcia anodowego by zrobić płynne przechodzenie pomiędzy triodą a czysta pentodą (pośrodku - UL). Jak zamawiasz trafo sieciowe to specjalnie więcej nie podnosi kosztów. Owszme można kombinować z podwajaczami - ale to mniej elastyczne.
Pamiętaj o poborze mocy. Jedna lampa EL34 to ponad 100mA. To jest prawie 27W mocy zasilania na zasilanie tylko jednej EL34. (bez żarzenia). Zasilacz powinien mieć pewien zapas mocy.
PP klasa AB:
Proponuję taki punkt bez wysterowania (w nawiasach dla pełnego wysterowania):
Raa 3k4
Vb = 375V
Ia = 2 * 75mA (2 * 95mA)
Ig2 = 2 * 11,5mA (2 * 22,5mA)
Rk = 130R
Pa = 35W.
Całość polaryzacji jest z automatycznego minusa. Przeliczając mam Vg1 = 22,8V (30,6V).
Jak widzisz mienia Vg1. Telefunken zaleca zastosowanie mieszanej polaryzacji - około 25 - 35% sztywnej a reszta z automatycznej.
Przyjmijmy 6,2V sztywnej (diodka zenera). Czyli mamy dla Rk 96R bez wysterowania i 104R dla pełnego wysterowania . Czyli dioda zenera 6.2V plus rezystor Rk 100 omów (plus kondesator blokujący całość) w miejsce tradycyjnego układu RC w katodzie. Dla zenerki 9.1V - Rk = 79R (91R) - czyli Zenerka 9V1 i rezystor Rk = 82R.
W drugim przypadku wzmacniacz nieco głębiej będzie wchodził w klasę B.
UL nieco zmniejszy moc.
W tym układzie tez można zastosować płynne przejście trioda - pentoda.
Jeśli PP to następny krok to jaki inwerter. O tym później.
Teraz Twoja decyzja co chcesz zbudować.
A Se no problem. Warto użyć trafa odczepem (ultralinear) - opłaci się bardziej niż połączenie EL34 "w triodę".
Zacznijmy od dwóch typowymch pounktów pracy podanych w katalogu.
Vb = napięcie zasilania stopnia - Va ale bez spadku napięcia na uzwojeniu pierwotnym trafa / luib bes spadku napięcia na Rk.
Dane dla pracy bez odczepu UL.
Punkt 1:
Vb = 265V
Rg2 = 0k0 (ale jako zabepziecznei wstawić 100R)
Ia = 100mA
Ig2 = 14,9mA
Vg1 = -13,5V
Ra = 2k0
Pa = 11W
Vin = 8,7Vsk
Punkt 2
Vb = 265 V
Rg2 = 2k0
Ia = 70mA
Ig2 = 10mA
Vg1 = -14,5V
Ra = 3k0
Pa = 8W
Vin = 9,3W
Ma dwa do wyboru punkty pracy. Dla pośredniej wartości Ra możesz z dobrym przybliżeniem przeliczyć dane na zasadzie proporcji.
Moc nie uwzględnia strat w trafie głośnikowym. Określa się jak dla zniekształceń 10% (im mniejsza moc tym mniejsze zniekształcenia). Oczywiście USZ jaki UL zmniejszając ich poziom. Trafo ma sprawność około 80 - 90%. Czyli do uzyskania z jednej lampy 6,5 do 9,5W.
UL nieco zmniejszy moc ale nieznacznie za to zyskasz na tym że dla osiągnięcia dolnej częstotliwości pasma potrzebował będziesz trafa o mniejszej indukcyjności.
Zmniejszając Ra o połowę masz dane do trafa do obsadzenie dwoma lampami połączonymi równolegle. Teoretycznie moc 2 razy większa w praktycznie nieco mniej (rozrzuty parametrów lamp).
Przedwzmacniacz (bez regulacji barwy) to wystarcza na 1 kanał 1/2 6N2P + 1/2 6N1P.
Co mogę poradzić do zabaw i eksperymentów warto zamówić trafo sieciowe z dodatkowym uzwojenie dla wyższego napięcia anodowego by zrobić płynne przechodzenie pomiędzy triodą a czysta pentodą (pośrodku - UL). Jak zamawiasz trafo sieciowe to specjalnie więcej nie podnosi kosztów. Owszme można kombinować z podwajaczami - ale to mniej elastyczne.
Pamiętaj o poborze mocy. Jedna lampa EL34 to ponad 100mA. To jest prawie 27W mocy zasilania na zasilanie tylko jednej EL34. (bez żarzenia). Zasilacz powinien mieć pewien zapas mocy.
PP klasa AB:
Proponuję taki punkt bez wysterowania (w nawiasach dla pełnego wysterowania):
Raa 3k4
Vb = 375V
Ia = 2 * 75mA (2 * 95mA)
Ig2 = 2 * 11,5mA (2 * 22,5mA)
Rk = 130R
Pa = 35W.
Całość polaryzacji jest z automatycznego minusa. Przeliczając mam Vg1 = 22,8V (30,6V).
Jak widzisz mienia Vg1. Telefunken zaleca zastosowanie mieszanej polaryzacji - około 25 - 35% sztywnej a reszta z automatycznej.
Przyjmijmy 6,2V sztywnej (diodka zenera). Czyli mamy dla Rk 96R bez wysterowania i 104R dla pełnego wysterowania . Czyli dioda zenera 6.2V plus rezystor Rk 100 omów (plus kondesator blokujący całość) w miejsce tradycyjnego układu RC w katodzie. Dla zenerki 9.1V - Rk = 79R (91R) - czyli Zenerka 9V1 i rezystor Rk = 82R.
W drugim przypadku wzmacniacz nieco głębiej będzie wchodził w klasę B.
UL nieco zmniejszy moc.
W tym układzie tez można zastosować płynne przejście trioda - pentoda.
Jeśli PP to następny krok to jaki inwerter. O tym później.
Teraz Twoja decyzja co chcesz zbudować.
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Oj, przeciez Studi Ci napisal, ze przy niskich nastawach potencjometru glosnosci nie wychodzisz z klasy Adjivo pisze: Chciałbym mieć w Klasie A bo w klasie AB mam kupny wzmacniacz .

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
A może pytanie zostało źle zadane. Klasa AB to na pewno nie wzmacniacz SE. Może chodzi o to by mieć stopnie mocy SE.
A jeśli tak to najważniejsze dane do zaprojektowania już podałem jak na tacy ciut powyżej.
A jeśli tak to najważniejsze dane do zaprojektowania już podałem jak na tacy ciut powyżej.
Matkojedyna, ileż to się można czasem nasłuchać... "hihihi, te 40W to se możesz, ja mam wzmacniacz 80W!", "a tam pieprzysz, ja mam 100W, staaaary to jest dopiero pałer!", "taki wzmacniacz 1kW, wyobrażasz sobie odpalić to w bloku?".STUDI pisze:Moc wyjściowa. Przyjmij do wiadomości że słuch (jak i inne zmysły) nie działa liniowo. Na tym samym głośniku jednakowe różnice głośności będą dla mocy: 1, 10, 100, 1000W (albo 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 W).... Bicie się np. że moc 25W podnieść do 33W jest praktycznie pozbawione sensu.
Taaaa, srutututu. W praktyce, w przeciętnym blokowym pokoju odkręcenie tych kilkudziesięciu W skończy się podziwianiem układu płyt, które tworzą strop, bo najzwyczajniej w świecie z sufitu posypie się tynk... A wszystko co żyje ucieknie jak najdalej prócz sąsiadów, którzy z rządzą mordu przybędą spacyfikować owego "melomana", tudzież po prostu wykręcą mu bezpiecznik na klatce.
Przecież do normalnego słuchania spokojnie wystarcza dobry wzmacniacz o mocy rzędu 20W.
No chyba, że ktoś odczuwa dyskomfort psychiczny związany z tym, że jego wzmacniacz ma mniejszą moc, niż ekstra wzmacniacz kolegi 1500100900W PMPO.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
zjawisko pisze:Matkojedyna, ileż to się można czasem nasłuchać... "hihihi, te 40W to se możesz, ja mam wzmacniacz 80W!", "a tam pieprzysz, ja mam 100W, staaaary to jest dopiero pałer!", "taki wzmacniacz 1kW, wyobrażasz sobie odpalić to w bloku?".STUDI pisze:Moc wyjściowa. Przyjmij do wiadomości że słuch (jak i inne zmysły) nie działa liniowo. Na tym samym głośniku jednakowe różnice głośności będą dla mocy: 1, 10, 100, 1000W (albo 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64 W).... Bicie się np. że moc 25W podnieść do 33W jest praktycznie pozbawione sensu.
Taaaa, srutututu. W praktyce, w przeciętnym blokowym pokoju odkręcenie tych kilkudziesięciu W skończy się podziwianiem układu płyt, które tworzą strop, bo najzwyczajniej w świecie z sufitu posypie się tynk... A wszystko co żyje ucieknie jak najdalej prócz sąsiadów, którzy z rządzą mordu przybędą spacyfikować owego "melomana", tudzież po prostu wykręcą mu bezpiecznik na klatce.
Przecież do normalnego słuchania spokojnie wystarcza dobry wzmacniacz o mocy rzędu 20W.
No chyba, że ktoś odczuwa dyskomfort psychiczny związany z tym, że jego wzmacniacz ma mniejszą moc, niż ekstra wzmacniacz kolegi 1500100900W PMPO.
Absolutnie nie jest mowa o kompleksach.Często słucham muzyki sam rzadko robię dyskoteki w domu.
Nie uważam gościa który jeździ polską krajówką swoim Ferrari zgodnie z przepisami za odmieńca.
Z ekonomicznego punktu widzenia nie zawsze liczy się użyteczność korzystania ale satysfakcja z posiadania.
Nie wiem czy dobrze mnie rozumiesz nie bije się o moc.
Potrzebuje swój projekt w klasie A.Nie lubię pisać o tym co mam bo to zupełnie nie ma temat.
Czołem.
* Budowa dużego wzmacniacza w klasie A nie ma żadnego sensu. Tak jak każde porządne hobby (bo jaki sens ma zbieranie znaczków lub budowanie modeli żaglowców?). Należy go zatem zbudować...
* Warto zbudować tak, by nie trzeba było się wstydzić. Po pierwsze musi jakoś grać (bo o wyglądzie już pisałeś
). Nie chodzi to o audiofilskie idiotyzmy typu "ocieplony dźwięk", ale o jego rzeczywiste cechy.
* Studi Ci podał typowe punkty pracy - są do znalezienia w każdym katalogu. Potrzebujesz około 300V stałego napięcia zasilania (transformator sieciowy z Bis-a będzie miał za dużo, o ile nie będziesz próbował się bawić filtrem prostownika z wejściem dławikowym). W sumie z Bis-a nada się blacha, która jest "taka sobie". IMO zupełnie nie ma sensu go niszczyć. Może ktoś z Forum zamieni się na coś bardziej podchodzącego?
* Układ SE na EL34 ma zniekształcenia większe niż kuchenny boom-box, by choć zbliżyć się do prawdziwego HiPhi będzie potrzebne spore sprzężenie zwrotne. Razem z wymaganym do wysterowania EL34 napięciem około 10V i sensowną czułością (jakieś 0.1V) daje Ci to potrzebne wzmocnienie napięciowe około 1000 (z czego 10 wytraci się w sprzężeniu zwrotnym). Czyli potrzebujesz dwóch stopni wzmocnienia napięciowego (o ile nie zadowolisz się sporo mniejszą czułością - z czego ma być wysterowany?).
* Oczywiście warto zrobić końcówkę w troszkę ładniejszym układzie - Ultra Linear, albo z dzielonym obciążeniem (taki SE Quad). Kacper na pewno nawinie Ci potrzebny transformator. Będzie miała trochę lepsze parametry i globalne sprzężenie zwrotne nie będzie takie duże. Poszukaj w sieci Pye Mozart HFS 20 (czy jakoś tak...). To jedna z bardzo niewielu większych konstrukcji SE, która nie budzi obrzydzenia - nic dziwnego, powstała jeszcze w latach gdy lamp używali elektronicy a nie szamani.
Pozdrawiam,
Jasiu
* Budowa dużego wzmacniacza w klasie A nie ma żadnego sensu. Tak jak każde porządne hobby (bo jaki sens ma zbieranie znaczków lub budowanie modeli żaglowców?). Należy go zatem zbudować...
* Warto zbudować tak, by nie trzeba było się wstydzić. Po pierwsze musi jakoś grać (bo o wyglądzie już pisałeś

* Studi Ci podał typowe punkty pracy - są do znalezienia w każdym katalogu. Potrzebujesz około 300V stałego napięcia zasilania (transformator sieciowy z Bis-a będzie miał za dużo, o ile nie będziesz próbował się bawić filtrem prostownika z wejściem dławikowym). W sumie z Bis-a nada się blacha, która jest "taka sobie". IMO zupełnie nie ma sensu go niszczyć. Może ktoś z Forum zamieni się na coś bardziej podchodzącego?
* Układ SE na EL34 ma zniekształcenia większe niż kuchenny boom-box, by choć zbliżyć się do prawdziwego HiPhi będzie potrzebne spore sprzężenie zwrotne. Razem z wymaganym do wysterowania EL34 napięciem około 10V i sensowną czułością (jakieś 0.1V) daje Ci to potrzebne wzmocnienie napięciowe około 1000 (z czego 10 wytraci się w sprzężeniu zwrotnym). Czyli potrzebujesz dwóch stopni wzmocnienia napięciowego (o ile nie zadowolisz się sporo mniejszą czułością - z czego ma być wysterowany?).
* Oczywiście warto zrobić końcówkę w troszkę ładniejszym układzie - Ultra Linear, albo z dzielonym obciążeniem (taki SE Quad). Kacper na pewno nawinie Ci potrzebny transformator. Będzie miała trochę lepsze parametry i globalne sprzężenie zwrotne nie będzie takie duże. Poszukaj w sieci Pye Mozart HFS 20 (czy jakoś tak...). To jedna z bardzo niewielu większych konstrukcji SE, która nie budzi obrzydzenia - nic dziwnego, powstała jeszcze w latach gdy lamp używali elektronicy a nie szamani.
Pozdrawiam,
Jasiu
O ile pamiętam to trafo od bisa 104 można przerobić - ma dzielone uzwojenie pierwotne. Na wyprowadzeniach transformatora trzeba przelutować kabelki tak, żeby połączyć te uzwojenia anodowe równolegle.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Niby po co? A nie można zastosowac prostownika dwudiodowego?