Metody nadruku opisów na lampach - defekty
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Metody nadruku opisów na lampach - defekty
Witam.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć w jaki sposób mógł powstać taki defekt (jak na zdjęciu)?
Zawsze myślałem, że nadruki na lampach są wykonywane przez odpowiednie matryce...
Od razu mówię, że lampa raczej na 100% taka "wyszła z fabryki".
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć w jaki sposób mógł powstać taki defekt (jak na zdjęciu)?
Zawsze myślałem, że nadruki na lampach są wykonywane przez odpowiednie matryce...
Od razu mówię, że lampa raczej na 100% taka "wyszła z fabryki".
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Metody nadruku opisów na lampach - defekty
Zależy jaka farba.
Mam radio RFT w którym na skali w jednym miejscu cyferki poprzesuwały się i lekko poobracały prawdopodobnie od wilgoci..
Mam radio RFT w którym na skali w jednym miejscu cyferki poprzesuwały się i lekko poobracały prawdopodobnie od wilgoci..
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Tylko jak to możliwe, skoro farba dobrze trzyma się bańki?
Pod wpływem wilgoci już nie trzyma się dobrze, a jak wyschnie, znowu trzyma się dobrze. Taki efekt jak na zdjęciu można otrzymać dotykając napis wilgotnym palcem.
Chyba nie bardzo. Wydaje mi się, że taki napis by się po prostu rozmazał, wytarł.OTLamp pisze:Taki efekt jak na zdjęciu można otrzymać dotykając napis wilgotnym palcem.
Już chyba bardziej prawdopodobne jest, że kropla wody mogła przesunąć literkę

No jak nie bardzo jak sam mam na koncie kilka takich poprzesuwanych literek, właśnie poprzez dotknięcie spoconą ręką. Oczywiście przesunąć literkę mogło również cokolwiek innego, nawet zawilgocone oryginalne pudełko, w którym lampa miała możliwość przemieszczania się.Jarosław pisze: Chyba nie bardzo. Wydaje mi się, że taki napis by się po prostu rozmazał, wytarł.
- jdubowski
- moderator
Chocby nadruk na wilgotnej bańce.OTLamp pisze: Oczywiście przesunąć literkę mogło również cokolwiek innego, nawet zawilgocone oryginalne pudełko, w którym lampa miała możliwość przemieszczania się.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
A w jaki sposób powstał taki defekt

Posiadam chyba z siedem sztuk NOS lamp E80CF Philips Miniwatt z dodatkowym nadrukiem E82CC na bańce...
Jak to wogóle przeszło przez ostateczną kontrolę jakości - u Philipsa i na dodatek jako lampa klasy SQ

Posiadam chyba z siedem sztuk NOS lamp E80CF Philips Miniwatt z dodatkowym nadrukiem E82CC na bańce...
Jak to wogóle przeszło przez ostateczną kontrolę jakości - u Philipsa i na dodatek jako lampa klasy SQ

Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
- jdubowski
- moderator
Może to właśnie jest odrzut wydobyty z hasioka...ZoltAn pisze:A w jaki sposób powstał taki defekt![]()
![]()
![]()
![]()
Jak to wogóle przeszło przez ostateczną kontrolę jakości - u Philipsa i na dodatek jako lampa klasy SQ![]()
![]()