EMG81 - uszkodzenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
EMG81 - uszkodzenie
Przepraszam, że akurat w strefie lampowej, ale zagladaja tu akurat gitarzyści, więc może ktoś mi pomoże. Kumplowi chyba padła taka przystawka. Zaczeła grać dużo ciszej. Ktoś spotkał się z takim problemem? Na pewno nie bateria bo druga przystawka gra normalnie. Nie znam się na aktywnych przystawkach, więc nie mam pojęcia czy tego typu uszkodzenie jest dla takowych normalne...
Re: EMG81 - uszkodzenie
Jeśli wykluczone zostały banalne, zewnętrzne przyczyny, to gleba. Aktywna elektronika jest "zaepoksydowana" wewnątrz.
- to, że wewnątrz znajduje się wzmacniacz różnicowy, wiadomo od dawna. Gorzej z dostaniem się do niego.Zibi pisze:http://music-electronics-forum.com/t9095/
Trudno tego nie zauważyć, skoro zamieszczone są zdjęcia.
Jeśli spaliła się elektronika to dlaczego w ogóle przystawka działa tylko cicho?
- no właśnie dlategopainlust pisze:Jeśli spaliła się elektronika to dlaczego w ogóle przystawka działa tylko cicho?

Mniemam, że podobne objawy byłyby na niezasilanym przetworniku... może jeszcze popatrzę na jakiś problem z zasilaniem go.
Canio pisze:- no właśnie dlategopainlust pisze:Jeśli spaliła się elektronika to dlaczego w ogóle przystawka działa tylko cicho?Patrząc na schemat wskazany przez Zibiego zauważysz, że poprzez rezystory na wejściu/wyjściu OpAmpa sygnał przedostaje się do "wyjścia układu". AFAIR sygnał z cewek aktywnego przetwornika jest stosunkowo niski, a dopiero OpAmp go wzmacnia o parę dB. Na marginesie - m.in. dlatego "active" jest niskobrumowy, że następuje na wejściu OpAmpa pracującego jako wzmacniacz różnicowy (CMRR i takie tam różne), kancelacja indukowanego w cewkach "sygnału brumu".
Nie tylko dlatego jest nisko brumowy , przede wszystkim jesli rozbierałeś lubh dokonywałeś pomiarów przetwornika klasycznego wysoko impedancyjnego i przetwornika nowej generacji czyli nisko imp.
stwierdzasz że nawinięta cewka ma o wiele mniejszą rezystancję i induktancję w przetworniku nisko impedancyjnym np:emg 81 dlatego brumy są o parę rzędów wielkości mniejsze .
Wady tych przetworników to stosunkowo gorsza odp. dynamiczna wzg. klasycznych pickupów ,lepsza charakterystka przenoszonych Hz wzg. inżynierów ,ale nie wzg. przyzwyczajonych do klasyków muzyków .
Proszę wybaczyć ale ja nie znam dobrze Polskiego Ortografii .Proszę o wyrozumiałość tych co czytają ???
Mój kolega rzuca gruzem dla kusego. Nie chce już słyszeć o przetwornikach pasywnych. W gitarze ma jeszcze pod gryfem EMG85. Na tę chwilę będziemy go przekładać, choć pod mostem będzie miał za mało niskich i za dużo wysokich... ale jak się nie ma co się lubi...
- właśnie to wyartykułowałemAgata+ pisze:Nie tylko dlatego jest nisko brumowy ...Canio pisze:Na marginesie - m.in. dlatego "active" jest niskobrumowy...

Jeszcze polubi 85 pod mostem. Brzmi dużo fajniej niż 81painlust pisze:W gitarze ma jeszcze pod gryfem EMG85. Na tę chwilę będziemy go przekładać, choć pod mostem będzie miał za mało niskich i za dużo wysokich... ale jak się nie ma co się lubi...
O gustach się nie dyskutuje... szkoda jednak przystawki za prawie 400PLN.
- podszedłbym do tego tak - skoro wykluczono proste "baboki", to wypruwam trzewia, badam tego SMD-a, i jeśli uszkodzony, to wstawiam jakiegoś OPA (134?) w obudowie SO-8. IMHO da się. Co najwyżej, 6F22 na krócej wystarczy...painlust pisze:...szkoda jednak przystawki za prawie 400PLN.

Jeśli nie zasilany pickup grałby dokładnie w ten sposób to jest jeszcze szansa że przy pickupie jest jakiś niekontakt na złączce dla zasilania. Pickupów nie wyjmowałem bo musiałbym zdjąć struny, a bez obecności właściciela nie zrobię tego.