Zasilacz do gm70

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Re: Zasilacz do gm70

Post autor: marcin-86 »

Np lampa pobiera 3A a tranzystor jest 12A/100V o wzmocnieniu od 55-120 jak nie dam rezystora to bramka będzie otwarta na max czy nie ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

marcin-86 pisze:Np lampa pobiera 3A a tranzystor jest 12A/100V o wzmocnieniu od 55-120 jak nie dam rezystora to bramka będzie otwarta na max czy nie ?
Bramkę ma tranzystor MOS. Jak podajesz wzmocnienie to chodzi ci o zwykły tranzystor bipolarny. On będzie przewodził prąd przez obwód kolektor-emiter odpowiednio większy niż prąd bazy. Po prostu. I PO JAKĄ CHOLERĘ PCHASZ TE REZYSTORY W BAZY? Jak to liczyć masz kilka postów wyżej, po prostu podstaw inne wzmocnienie.
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Ok :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Nie wiem Koledzy co kombinujecie i po co w ogóle analizujecie prąd bazy (wzmocnienie) tranzystora. Wspomniany na początku tego wątku rosyjski KT825 jest tranzystorem Darlingtona dużej mocy, którego przecięte wzmocnienie dla prądu kolektora 3 A osiąga niemal 2000 (załącznik). Dobrym, a zarazem łatwo dostępnym i tanim zamiennikiem tego tranzystora może być np. TIP145 (TIP146, TIP147), którego moc jest identyczna jak KT825 w obudowie TO-3, a wzmocnienie przy Ic=3 A przekracza wartość 5000 (w temp. 25 'C). Po jego zastosowaniu prąd bazy w omawianym układzie będzie mniejszy od 1 mA, więc można w ogóle nie zawracać sobie nim głowy, gdyż wartość ta będzie o co najmniej rząd wielkości mniejsza od prądu polaryzującego diodę Zenera (22 V/ 1,3 W, lub 1,5 W). Po zastosowaniu diody o napięciu 22 V wartość napięcie na wyjściu stabilizatora wyniesie około 20 V (spadek o ok 1,6 V w stosunku do napięcia diody Zenera; ewentualną różnicę w napięciu wyjściowym można skorygować włączając na wyjście układu rezystor, lub odpowiednio dobierając wartość napięcia diody Zenera). Popularny TIP147, produkowany przez STMicroelectronics, jest montowany w obudowie TO-218, która to obudowa umożliwia łatwe zamontowanie tranzystora w miejscu przeznaczonym na tranzystor w obudowie TO-3. Wystarczy odciąć wyprowadzenie kolektora, na wyprowadzenia emitera i bazy nałożyć koszulki izolacyjne, oraz wygiąć je milimetr poniżej obudowy pod kątem 90 stopni by włożyć w otwory w radiatorze, a tranzystor przykręcić śrubą do radiatora (gdyby była taka potrzeba, w co wątpię, można jeszcze delikatnie spiłować rogi blaszki tranzystora).

Pozdrawiam,
Romek
Załączniki
KT825x - TIP145_6_7.PNG
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Romekd pisze:Nie wiem Koledzy co kombinujecie i po co w ogóle analizujecie prąd bazy (wzmocnienie) tranzystora. Wspomniany na początku tego wątku rosyjski KT825 jest tranzystorem Darlingtona dużej mocy, którego przecięte wzmocnienie dla prądu kolektora 3 A osiąga niemal 2000 (załącznik).
Bo pytacz miał MJ-cośtam, który nie jest Darlingtonem. No i w celach edukacyjnych, w końcu opisałem co i jak się dokładnie liczy, w końcu to jest dział dla początkujących.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Rozumiem, choć uważam, że stosowanie w tym układzie pojedynczego tranzystora o stosunkowo niskim współczynniku wzmocnienia prądowego byłoby błędem. Można co prawda użyć dodatkowych tranzystorów (jakichś mniejszych, z rodziny BD...) w połączeniu Darlingtona z tymi większymi, ale rodzi to kolejne problemy z ich zamocowaniem i chłodzeniem. TIP147 można kupić niemal w każdym sklepie elektronicznym, kosztuje kilka złotych i rozwiązuje te problemy.

Pozdrawiam,
Romek
traxman

Post autor: traxman »

Ja upieram się przy Mosfecie, dodatkowy kondensator w bramce dioda Zenera o znikomej mocy, napięcie będzie stabilizowane i powoli narośnie - grzejnik GM70 będzie zadowolony...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Przy zastosowaniu Darlingtona napięcie na wejściu stabilizatora będzie musiało być wyższe od stabilizowanego o co najmniej 2 V, przy Mosfecie zapas napięcia będzie musiał wynosić co najmniej 5 V. Zmiany temperatury struktury tranzystora Darlingtona spowodują zmiany napięcia wyjściowego w okolicach 4,5 mV/ 'C. Nie wiem wiem jak będzie w przypadku Mosfeta, ale prawdopodobnie zmiany napięcia wywołane rosnącą temperaturą będą większe (w obu przypadkach napięcie wyjściowe będzie rosło wraz z temperaturą). Poza tym co wymieniłem Mosfet w stabilizatorze, zgodnie z tym co piszesz, będzie miał same zalety.

Pozdrawiam,
Romek
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Witam na weekend będę składał zasilacz, napiszę pózniej co i jak :)

Pozdrawiam
marcin-86
100...124 posty
100...124 posty

Witam zasilacz zrobiłem tak jak na kartce, czy będzie ok :) a zastosowane tranzystory to TIP 147
Załączniki
DSCN2421.JPG
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

marcin-86 pisze:Witam zasilacz zrobiłem tak jak na kartce, czy będzie ok :) a zastosowane tranzystory to TIP 147
Wygląda dobrze. Nie musisz tylko diody Zenera bocznikować 2x1000µF, wystarczy tam spokojnie 10µF.
ODPOWIEDZ