Dwukanałowy wzmacniacz gitarowy - RB?

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Red_Bullet
15...19 postów
15...19 postów

Dwukanałowy wzmacniacz gitarowy - RB?

Post autor: Red_Bullet »

Witam.

Jako że to mój pierwszy post pragnę powitać wszystkich gitarowych "zboczeńców", którzy zamiast używać super pro cyfrowych wzmacniaczy pielęgnują kult lampy elektronowej. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem budowy głowy gitarowej. Koncepcyjnie pasuje mi wszem i wobec znany Red Baron. Dwa kanały (Clean i OD), redukcja mocy (do grania w domu) - po prostu pięknie. Przeglądałem różne fora poświęcone tematyce lamp i lampiaków. Z tej lektury wynika że Red Baron jest problematyczny w uruchomieniu. Moje pytanie jest następujące: czy jest jakaś konstrukcja zbliżona do Red Barona? Chodzi mi o to żeby był kanał czysty (w porywach lekko brudny crunch) i kanał przesterowany - w ostateczności wzmacniacz mógłby być rozbudowany o reverb. Potrzebuję jakiegoś schematu/schematów abym mógł się nad tym zastanowić i pomyśleć jak podejść do sprawy. Red Baron został już przećwiczony i mniej więcej wiem jakich problemów można się spodziewać. Poza tym są zdjęcia z budowy i to też cenna wiedza, bo jest się o co oprzeć (rozmieszczenie elementów, prowadzenie połączeń). Brać się za Red Barona czy ktoś proponowałby coś innego?

Jeżeli chodzi o stronę techniczną, to mam znajomego elektronika z 40 letnim doświadczeniem. W młodości budował układy lampowe, z tym że bardziej siedział w temacie radiostacji. Przy budowie będę na pewno korzystał z jego porad. Budowę zacznę za 2 lub 3 miesiące. Póki co szykuję sobie miejsce pracy i kompletuję brakujące narzędzia oraz niezbędną wiedzę.

Pozdrawiam
Przemek
usher17
125...249 postów
125...249 postów

Re: Dwukanałowy wzmacniacz gitarowy - RB?

Post autor: usher17 »

Jeśli chcesz to mam właściwie komplet części o budowy heada 5W.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ja też zaczynałem od RB. Spie*****m go maksymalnie. Pierwsza konstrukcja często nie wychodzi.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Red Baron nie jest problematyczny w uruchomieniu. Co więcej, można uruchamiać kazdy kanał osobno.
usher17
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: usher17 »

Do autora: Jeśli jesteś bardzo początkujący to proponuje zrobić samą końcówkę mocy na np. ECL86 i wysterowywać ją odpowiednio obrobionym na komputerze sygnałem z gitary.

Ja obrabiałem z sobie sygnał w programie guitar rig. A następnie tym sygnałem przesterowywałem taką końcówkę mocy. Pomysł dosyć dziwny, ale ciekawe efekty można uzyskać.
Marek.P

Post autor: Marek.P »

podobnie jak wpiąć w petlę efektów komputer , też ciekawe efekty wychodzą ,ale trzeba powalczyć z digitalnym syfem który przedostaje się z wyjscia karty muzycznej .
Red_Bullet
15...19 postów
15...19 postów

Owszem jestem początkującym "budowniczym", ale nie jestem początkującym gitarzystą. Obecnie gram na Line 6 Spider II 212 i błagam nie każcie mi zamieniać go na komputer. Kartę nawet mam wystarczającą (Roland UA-1EX).

Do tematu wracając, to mam kilka pytań. Mianowicie czy TG od Ametysta będzie pasowało do tego projektu?? Tam zdaje się jest TG2,5-2-666. Poza tym jakiej grubości blachy użyć na chassis. W wolnej chwili wezmę się za zrobienie modelu z tektury. Rozumiem że rozmieszczenie elementów powinno wyglądać mniej więcej tak: trafa jak najdalej od siebie i umieszczone prostopadle względem siebie, lampy przedwzmacniacza z przodu, lampa mocy z tyłu. Czy lampy przedwzmacniacza też muszą jakoś specyficznie być umieszczone?

Pozdrawiam
Przemek
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Red_Bullet pisze: czy TG od Ametysta będzie pasowało do tego projektu?? Tam zdaje się jest TG2,5-2-666.

http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... /trans.htm
Red_Bullet
15...19 postów
15...19 postów

Painlust, dzięki za odzew. Już nadrabiam zaległości w wiedzy.

No i się dowiedziałem ciekawych rzeczy. Jak będę na działce to zdemontuję to trafo i pomierzę czy ono w ogóle jest sprawne. Mam jeszcze pytanie jakie trafo sieciowe byście polecili? Szukać czegoś z demobilu czy zamówić nowe? Z tego co czytałem w necie 40W spokojnie wystarczy. Nurtuje mnie też jedna rzecz, ponoć schemat na internecie jest z błędem. Czy chodzi może o ten schemat? Nie chcę się wkopać.

Pozdrawiam
Przemek
Red_Bullet
15...19 postów
15...19 postów

Witam ponownie.

Budowa ciągle się opóźnia - brak czasu, ale idzie ku lepszemu. Ostatnio zainteresowałem się brzmieniem Atomica. Nie powiem całkiem słuszna rzecz, tylko brakuje mi separacji kanałów Clean/OD - o ile w przypadku lampiaka można mówić o takim podziale. Grzebałem po necie, aż tu nagle... http://www.fonar.com.pl/audio/diy/head/head.htm. Opadła mi szczena jak posłuchałem dema. To jest coś o co mi chodzi. Pojawia się inny problem. Mam TS40/14/676 i TG2,5-1-666, problem w tym że "czterdziestka" nie wydoli na EL34. Tu moje pytanie, czy zamiana EL34 na EL84 to tylko kwestia dopasowania napięć - czy może jakaś większa rzeźba.

Jeżeli przeróbka okaże się nie możliwa, aby nie utracić tego brzmienia, to zamawiam trafo i robię na EL34. Lampy nawet będę miał z Regenta 60-2 (do uruchomienia wystarczy). Nie chcę "patroszyć" Regenta, bo będę go na jesieni przywracał do łask w nowej wersji (wszystkie DINy wymienione na jacki, czyszczenie potów), ale to inna historia.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Napięcia anodowe we wzmacniaczu SE na EL34 i EL84 generalnie są takie same. Aplikując jednak dokładnie taki sam preamp do końcówek na EL84 i EL34 uzyskamy inne brzmienie. Jak bardzo inne to juz trzeba sprawdzić. Ja nie sprawdzałem.
Red_Bullet
15...19 postów
15...19 postów

Warto dodać też, że i przetworniki mają duży wpływ na kreowanie brzmienia. Spróbuję z EL84. Jeżeli efekt nie będzie zadowalający, to EL34 (i trafo) albo zmiana wartości poszczególnych elementów w preampie. Dzięki painlust za szybką i rzeczową (jak zawsze) odpowiedź.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Red_Bullet pisze:Witam ponownie.
Budowa ciągle się opóźnia - brak czasu, ale idzie ku lepszemu. Ostatnio zainteresowałem się brzmieniem Atomica. Nie powiem całkiem słuszna rzecz, tylko brakuje mi separacji kanałów Clean/OD - o ile w przypadku lampiaka można mówić o takim podziale.
Nie wiem w czym masz problem. Red Baron ma dwa kanały - czysty z Fendera i przesterowany z Marshalla. Wystarczy zastapić kanał marszalowski preampem z Atomica i po sprawie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Red_Bullet
15...19 postów
15...19 postów

Na dniach zamawiam podstawki i potencjometry, aby ruszyć ze zrobieniem chassis. Tu moje pytanie - lepiej brać podstawki ceramiczne czy bakelitowe? Przy okazji czy warto brać od razu ekrany do lamp?

Co do chassis, to okazało się że blacha aluminiowa jest w mojej okolicy średnio dostępna. W związku z tym chyba zrobię chassis z blachy stalowej, potem piaskowanie lub szlifowanie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Jeśli ma być to combo to lepiej podstawki ceramiczne, jeśli head to dla mnie wszystko jedno szczególnie w preampie. Warto ekranować pierwszą lampę kanału przesterowanego.
ODPOWIEDZ