Witam !
Przedstawiam swoją konstrukcję, która powstawała ślamazarnie przez ostatnie 3 miesiące - dwukanałowy piec gitarowy Red Baron + do kompletu kolumna 1x12' na przetworniku Celestion G12-65.
Zestaw wykonałem całkowicie od zera poświęcając na prace kilka godzin tygodniowo ze względu na brak czasu na tego typu zabawy.
Chassis wzmacniacza wykonałem z połączenia "pozłacanego" metrowego aluminiowego kątownika 30x30 przeciętego na pół oraz poprzecznych kątowników 40x10 ze względu na łatwą dostępność i stosunkowo niewielką cenę. Po przygotowaniu projektu chassis w programie CAD pociąłem aluminium i przeniosłem część projektu na "panel czołowy"...

Po wykonaniu otworów wykonałem szkielet chassis:

Kolejną czynnością było przeniesienie reszty projektu na powierzchnię chassis, którą miałem zamiar wykonać z blachy cynkowanej, której mam spory zapas.

Po wycięciu "powierzchni" oraz przygotowaniu wszelkich otworów przynitowałem ją do szkieletu. Mamy chassis...

...jak widać pierwsza kontola jakości również za nami

Pozostało jeszcze zrobić napisy na panelu przednim. Panel zaprojektowałem już na początku, po zdobyciu odrobiny cienkiej folii samoprzylepnej wydrukowałem go na niej za pomocą laseówki, a następnie wyciąłem otwory:
Projekt:

Po naklejeniu naklejek przyszły wcześniej zamówione elementy, więc zamontowałem je na swoich miejscach - mówię o wszystkich potencjometrach, wyłącznikach, przełącznikach, kontrolkach, jackach. Następnie przynitowałem podstawki, przykręciłem transformatory i kondensatory filtrujące...

Trafo zasilajace to nowy 40W toroid 250V/6.3V, głośnikowe ZATRowskie TG 3,5-15-666 z własnych zapasów.
Przyszła pora na elektronikę. Zacząłem od lutowania bloku zasilania, podłączenia żarzenia, następnie cała reszta z dbałością o zachowanie wszystkich zasad, tj. zaplatanie grubych przewodów w odpowiednie wiązki, oddzielnie sygnałowe, oddzielnie zasilania, odpowiednie rozmieszczenie punktów masy, nie mieszanie stopni wzmocnienia etc. Niemalże wszystko według oryginalnego schematu:

Po kilku godzinach ze stacją lutowniczą w ręku piec był gotowy. Pierwsze uruchomienie, drobne poprawki (dopasowanie napięć anodowych, wyprostowanie żarzenia wszystkich duotriod, ustalenie punktu pracy EL84, zamiana kilku przewodów na ekranowane) i piec ze strony elektronicznej ukończony

Poza tym gra super.

Pora na budę. Znowu projekt w CADzie, następnie do Praktikera, gdzie docięto mi idealnie pod projekt liściastą płytę wiórową, godzina skręcania i mamy wstępną obudowę.
Kupiłem jeszcze aluminiowe rurki, z których miała powstać "kratka frontowa" oraz nagwintowałem ich końce. Wstępna przymiarka.

Zamówiłem narożniki, nóżki i uchwyty. W czasie oczekiwania na przesyłkę pora było wziąć się za kolumnę, tymbardziej, że wcześniej w międzyczasie wylicytowałem kultowy głośnik gitarowy Celestion G12-65.
Kolejny projekt wykonałem w oparciu o wymiary paki Marshalla 1x12' + wycieczka do Praktikera po docięcie płyty wiórowej...
Do warsztatu i skręcamy...

Mamy gotową pakę. Tylna ścianka została podzielona w stosunku 2/3 - ta 1/3 aktualnie odkręcona, leży obok. Kolumny można używać jako otwartej, lub zamkniętej.
Ostatnim etapem było kupienie skaju i oklejenie całości. Wzmacniacz oklejałem wcześniej, troche innym rodzajem skaju (droższym i grubszym oraz innego koloru), na zdjęciach z fleshem wydaje się, że jest szary. Przy słabszym oświetleniu nie widać różnicy pomiędzy piecem, a kolumną.
Następnie przykręcamy narożniki, uchwyty, robimy maskownicę...

...i zestaw gotowy. Można grać

Kosztorys:
-aluminium ~40zł
-trafo, podstawki, przesyłka - ~80zł
-lampy - 3x 6n2p + EL84, trafo głośnikowe - miałem
-potencjometry, przełączniki, gniazda, przesyłka - 45zł
-reszta elementów elektronicznych - ~20zł
-gałki potencjometrów (aluminiowe, BOSS) - ~ 4,5$ (ebay, prosto z hongkongu)
-płyta wiórowa - 9,5zł wzmacniacz, 20zł kolumna
-narożniki, uchwyty, stopki, przesyłka - 60zł
-skaje - 15zł wzmacniacz, 30zł kolumna (został jeszcze spory zapas)
-kleje, nity, wkręty etc - ~20zł
-głośnik Celestion G12-65 - 80zł z wysyłką
Razem ~435zł
Próbki dźwiękowe w załącznikach.
Dzięki za komentarze.