MARVEL subMINI

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

MARVEL subMINI

Post autor: Marvel »

Witam,

W oczekiwaniu na dostawę elementów do bieżących projektów postanowiłem rozpocząć prace koncepcyjne nad nowym. 8) Będzie to wzmacniaczyk na lampach miniaturowych. Topologia wyniknie później, ale raczej nie będę zrzynał tylko narysuję coś w miarę autorskiego. Natomiast zaczynam od zasilacza.

Zasilacz to przetwornica z 9-12VDC na 100-170VDC. Projekt stąd (schemat też w zał.):
http://www.ledsales.com.au/kits/nixie_supply.pdf

Ta sama przetwornica jest we wzmacniaczu "Superfly" w wątku na DIYstompboxes.com. Jedyna wątpliwość jak na razie to prąd dławika. 790mA wystarczy?
http://allegro.pl/100uh-0-79a-cewka-tay ... 34911.html
Załączniki
przetwornica-nixie.gif
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Re: MARVEL subMINI

Post autor: Tomasz Gumny »

Tomek
traxman

Post autor: traxman »

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Zdaje się, że chyba Megabit polecał tę przetwornicę w jakimś wątku (czytałem z tydzień temu) - wykorzystał ją w preampie na ECC83.

EDIT.
Jednak trochę mnie pamięć zawodzi...
To nie Megabit a Futrzaczek:
viewtopic.php?f=25&t=7179

Zresztą Marcin K. też ją wypróbował z pozytywnym skutkiem:
viewtopic.php?f=9&t=11779

Co do samej przetwornicy:
http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/pro ... /index.htm
Obrazek
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dzięki za ciekawe linki. Większość przeczytałem. :wink:

Prototyp będzie na tej prostej przetwornicy na 555, bo liczy się liczba elementów. Jeśli się okaże, że obudowa będzie jednak większa (chyba taniej wyjdzie wycięcie i wygięcie pudełka ze szczotkowanej niezrdzewki niż zakup odlewanego aluminiowego) to wrócę do tematu zasilania...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
_idu

Post autor: _idu »

Marvel pisze: Ta sama przetwornica jest we wzmacniaczu "Superfly" w wątku na DIYstompboxes.com. Jedyna wątpliwość jak na razie to prąd dławika. 790mA wystarczy?
Zazwyczaj w tych przetwornicach (szczególnie na specjalizowanych scalakach) przyjęto założenie że szczytowy prąd w dławiku jest max 2 * prąd średni (jeśli mamy zmienne napięcie na wejściu przetwornicy - zasilanie bateryjne - to policzyć dla najgorszego przypadku!!!). Generalnie źle rzeczy zaczynają się dziać jeśli dławik wchodzi w stan nasycenia.

Ta przetwornica jest mocno uproszczonym wariantem przetwornicy wykonywanej na scalaku MC34063A. W realizacji prostszy od 555. W kosztach praktycznie różnicy brak - MC34063A to chyba najtańsza scalona przetwornica. Na dodatek uniwersalna (step-up, step-down, invert-polarity). MC34063A ma dodatkowo ogranicznik prądu na wejściu co pozwala mi.in zabezpieczyć się przed nasyceniem rdzenia dławika.
Przy tej mocy i napięciu w obydwu przypadkach trzeba zewnętrznego klucza.

Dla obniżania napięcia (np. żarzenie) polecam nieco droższy LM2574 - minimalizm w ilości elementów.
_idu

Post autor: _idu »

STUDI pisze:
Marvel pisze: Ta sama przetwornica jest we wzmacniaczu "Superfly" w wątku na DIYstompboxes.com. Jedyna wątpliwość jak na razie to prąd dławika. 790mA wystarczy?
Zazwyczaj w tych przetwornicach (szczególnie na specjalizowanych scalakach) przyjęto założenie że szczytowy prąd w dławiku jest max 2 * prąd średni (jeśli mamy zmienne napięcie na wejściu przetwornicy - zasilanie bateryjne - to policzyć dla najgorszego przypadku!!!) - tyle że te scalaki maja ograniczniki prądu wejściowego. Generalnie złę rzeczy zaczynają się dziać jeśli dławik wchodzi w stan nasycenia. I niestety w przypadku realizacji na 555 trzeba dłąwik dobrać ze sporym zapasem.

Ta przetwornica jest mocno uproszczonym wariantem przetwornicy wykonywanej na scalaku MC34063A. Niestety coś za coś - dodatkowy tranzystor, więcej elementów i brak zabezpieczeń.

Obrazek

W realizacji przetwornica na MC34063A jest prostsza od 555. W kosztach praktycznie różnicy brak - MC34063A to chyba najtańsza scalona przetwornica. Na dodatek uniwersalna (step-up, step-down, invert-polarity). MC34063A ma dodatkowo ogranicznik prądu na wejściu co pozwala mi.in zabezpieczyć się przed nasyceniem rdzenia dławika.
Przy tej mocy i napięciu w obydwu przypadkach trzeba zewnętrznego klucza. W necie jest mnóstwo gotowych apletów do policzenia tejże przetwornicy.

Dla obniżania napięcia (np. żarzenie) polecam nieco droższy LM2574-ADJ - minimalizm w ilości elementów.
Projektowanie sprowadza się do znalezienia punktu pracy na nomogramie i odczytanie wartości indukcyjności dławika.

Wracając do dławików - te pionowe dostępne np. w TME (i jaki widać na fotce przetwornicy) - niestety mało wiarygodne są dane o max prądzie. Lepiej przyjąć ze max prąd to połowa podanej wartości i wtedy to co policzymy zgadza się z rzeczywistością.
traxman

Post autor: traxman »

2574 zadziwił mnie swoją cena, to już jednak przeżytek (52kHz), trzeba poszukać odpowiednika z nowszych serii, są tańsze i sprawniejsze.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Marvel pisze:Jedyna wątpliwość jak na razie to prąd dławika. 790mA wystarczy?
Może się mylę, ale coś mi w tym schemacie nie pasuje. Wygląda na typową aplikację 555 jako generatora astabilnego i wychodzi mi, że 555 pracuje z częstotliwością 31kHz (wg opisu 45kHz) i wypełnieniem 0.476. Przy takich parametrach na wyjściu przetwornicy będzie ok. 17.2V.
Dławika nie chce mi się już liczyć, bo gdzieś tu musi być kucha.
Tomek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Tomasz Gumny pisze:Przy takich parametrach na wyjściu przetwornicy będzie ok. 17.2V.
Zgadza się. Ludziom wychodzi właśnie ok. 170V :-) A ponieważ wiele osób wykonało identyczny układ, to chyba się po prostu pomyliłeś w obliczeniach. :mrgreen:

Dławiki zamówiłem, mają jutro być wysłane. W weekend albo w poniedziałek odpalę to zobaczymy.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Dławiki w TME? Rzuć linkiem... :)
_
Awatar użytkownika
gkoz
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: gkoz »

Tomasz Gumny pisze:Może się mylę, ale coś mi w tym schemacie nie pasuje. Wygląda na typową aplikację 555 jako generatora astabilnego i wychodzi mi, że 555 pracuje z częstotliwością 31kHz (wg opisu 45kHz) i wypełnieniem 0.476. Przy takich parametrach na wyjściu przetwornicy będzie ok. 17.2V.
Dławika nie chce mi się już liczyć, bo gdzieś tu musi być kucha.
Kiedyś budowałem tą przetwornicę do zasilania NIXIE i działała.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

fugasi pisze:Dławiki w TME? Rzuć linkiem... :)
Nie, w HFO. Link w pierwszym poście tego wątku.

W TME w ogóle jakaś masakra od zmiany systemu. Nie ma większości asortymentu (0 w magazynie)...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Czy może ktoś przeliczyć częstotliwość i wypełnienie na wyjściu tego generatora na 555?
Marvel, jaki przewidujesz minimalny i maksymalny pobór prądu z tych 170V?
Tomek
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie robiłem jeszcze dokładnych przymiarek, ale celuję w dwie duotriody 6112. Więc będzie jakieś 4mA. :D
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
ODPOWIEDZ