Beethoven - rozszerzenie zakresu UKF do 108 Mhz

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Re: Beethoven - reanimacja :-)

Post autor: g.marciniak »

To nie głośnik elektromagnetyczny, a dynamiczny ze wzbudzeniem, tzn że zamiast magnesu stałego jest elektromagnes.
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

Oczywiście ELEKTRODYNAMICZNY przepraszam za pomyłkę.
Załączniki
Beethoven (2).JPG
JACEK
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Powiedzcie mi czy jest możliwe rozszerzenie zakresu UKF w Beethovenie do 108Mhz korzystając z takiego urządzenia:

http://www.radiomuseum.org/forumdata/up ... verter.pdf.
Jeśli dobrze zrozumiałem to montuje się ten układ między anteną a gniazdem antenowym.
Czy ktoś już coś takiego "popełnił" :wink:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
marek0765
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: marek0765 »

zagore1 pisze:Powiedzcie mi czy jest możliwe rozszerzenie zakresu UKF w Beethovenie do 108Mhz korzystając z takiego urządzenia:

http://www.radiomuseum.org/forumdata/up ... verter.pdf.
Jeśli dobrze zrozumiałem to montuje się ten układ między anteną a gniazdem antenowym.
Czy ktoś już coś takiego "popełnił" :wink:
Witaj, ja chciałem popełnić ten układ. Trafiłem na niego już jakiś czas temu i skontaktowałem się z Philippem, który napisał mi, że sam zbudował dwa takie układy i oba działają świetnie. Pisze, że łatwo go zrobić. Przy tym ingerencja w radio nie jest bardzo poważna.

W Warszawie Dwójka nadaje na 104,9 MHz, a moje "najnowsze" radio odbiera tylko do 104 MHz. Ten układ po prostu obniża częstotliwość sygnału wejściowego o 10 MHz. Moja Dwójka byłaby więc na 94,9 MHz "na skali". Przy włączonym układzie najniżej "odbieralna" stacja nadawałaby na częstotliwości 98 MHz, ale oczywiście układ można przełączyć na tryb normalny/oryginalny. Mówię o moim przykładzie, bo moje odbiorniki mają od 88 do 104 MHz (a jeden nawet do 100 MHz).

Nie bardzo miałem czas na zajęcie się tym, ale patent bardzo mi się podoba. Nie interesowałem się jeszcze, gdzie kupić układ SA602 ani jak rozplanować robotę. A może kolektywnie zbudować kilka takich modułów?
pozdrawiam - Marek
P.S. Chciałbym ładnego Pionierka albo Mazura L
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Beethoven - rozszerzenie zakresu UKF do 108 Mhz

Post autor: TELEWIZOREK52 »

marek0765 pisze:Powiedzcie mi czy jest możliwe rozszerzenie zakresu UKF w Beethovenie do 108Mhz
Witam. Może nie rozszerzenie ale przesunięcie jak najbardziej.Moje Beethoveny "chodzą" od ok.96Mhz do 108Mhz już od paru lat.O ile mnie pamięc nie myli to nie zmieniałem żadnych kondensatorów a tylko przestrajałem trymerem.W W-ie odbiór tylko na antenie wewnętrznej,maksymalny wychył EM80.Od dłuższego czasu przymierzam się do rozszerzenia od88Mhz do 108Mhz.Tylko ciągle brakuje czasu na takie zabawy.
_idu

Post autor: _idu »

TELEWIZOREK52 pisze:
marek0765 pisze:Powiedzcie mi czy jest możliwe rozszerzenie zakresu UKF w Beethovenie do 108Mhz
Witam. Może nie rozszerzenie ale przesunięcie jak najbardziej.Moje Beethoveny "chodzą" od ok.96Mhz do 108Mhz już od paru lat.O ile mnie pamięc nie myli to nie zmieniałem żadnych kondensatorów a tylko przestrajałem trymerem.W W-ie odbiór tylko na antenie wewnętrznej,maksymalny wychył EM80.Od dłuższego czasu przymierzam się do rozszerzenia od88Mhz do 108Mhz.Tylko ciągle brakuje czasu na takie zabawy.
Z obwodem heterodyny nie będzie problemu. Z wejściowym może się okazać (ale nie musi...) że cewka na wyjściu wzmacniacz w.cz. będzie mieć za małą indukcyjność (braknie zakresu strojenie rdzeniem przy zestrajaniu obwodów wejściowych). Jeśli przy wkręcaniu rdzenie będzie miłą tylko jedno maksimum dla dołu zakresu UKF to będzie to oznaczało niewystarczającą indukcyjność tejże cewki. Będzie OK jeśli będziesz miał dwa maksima przy wkręcaniu jej rdzenia. Chyba ze nie będzie przeszkadzać fakt złej współbieżności przestrajania obwodów głowicy i mniejszej oraz nierównomiernej czułość na zakresie UKF.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Napisałem do firmy AMBM w której kupiłem konwerter do Eroici i obiecali mi zrobić coś takiego:

"Możemy zrobić wersję K8, która przesunie 100...108MHz na 90...98 MHz.

Po wstawieniu konwertera radio pracowałoby w sposób następujący:
- konwerter wyłączony - 88...100MHz
- konwerter włączony - 100...108MHz odbierane na częstotliwościach 90...98 MHz"
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Obawiam się że ten konwenter nie zda egzaminu np; 92MHz i 102 mHz,92,4 MHz i 102,4 MHz na tych czętotliwościach
nadające stacje będą się nakładały (tak jest w W-wie) Przy czułej głowicy sygnał przedostanie się do obwodów wejściowych.
JACEK
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

jajacek pisze:Obawiam się że ten konwenter nie zda egzaminu np; 92MHz i 102 mHz,92,4 MHz i 102,4 MHz na tych czętotliwościach
nadające stacje będą się nakładały (tak jest w W-wie) Przy czułej głowicy sygnał przedostanie się do obwodów wejściowych.
Oczywiście może zaistnieć taka sytuacja: ale...
W przypadku mojego Beethovena po wyjęciu anteny z gniazda radia na UKF-ie panuje totalna cisza, czyli gdy konwerter będzie podłączony do gniazda na krótkim przewodzie antenowym (lub dobrze zekranowanym) to nic nie powinno się nakładać.
Konwerter (jeśli go dostanę :-) ) planuję zamontować na przewodzie antenowym poza radioodbiornikiem ( z własnym niezależnym od radia zasilaniem) Wtedy mógłbym go wykorzystywać do różnych radioodbiorników :lol:
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Obiecane zdjęcia anteny ferytowejDŁ.W konwertorze może zmiana kwarcu na np:10,1MHz zmieniłaby problem,ale przesunęłaby się skala.
Załączniki
ANTENA BEETHOVEN.JPG
PRZEŁĄCZNIK BEETHOVEN.JPG
JACEK
kgeorge
50...74 posty
50...74 posty

Re: Beethoven i Eroica -- reanimacja :-)

Post autor: kgeorge »

>I pomalutku warstwa po warstwie polituruję, szlifuję papierem 400-1000, i znowu polituruję aż do skutku. Podstawa sukcesu to nie >spieszyć się, politura wymaga czasu.
>Cieszę się, że jest jeszcze ktoś kto polituruje a nie maluje :twisted:[/quote]

Witam

Finalizuję prace związane z renowacją mojego Beethovena i tutaj moje pytanie:

Czym lepiej i praktyczniej jest szlifować warstwy nakładanej politury.
Papierem ściernym, czy specjalną watą metalową ( rożne grubości do kupienia w Castoramie)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Beethoven i Eroica -- reanimacja :-)

kgeorge pisze:>I pomalutku warstwa po warstwie polituruję, szlifuję papierem 400-1000, i znowu polituruję aż do skutku. Podstawa sukcesu to nie >spieszyć się, politura wymaga czasu.
>Cieszę się, że jest jeszcze ktoś kto polituruje a nie maluje :twisted:
Witam

Finalizuję prace związane z renowacją mojego Beethovena i tutaj moje pytanie:

Czym lepiej i praktyczniej jest szlifować warstwy nakładanej politury.
Papierem ściernym, czy specjalną watą metalową ( rożne grubości do kupienia w Castoramie)

pozdrawiam[/quote]

Wg mnie papier jest lepszy bo jest twardy i pozwala zeszlifować wszystkie nierówności (można go założyć na podstawkę ) a wata wypoleruje powierzchnię ale nirówności pozostaną.
Pokaż jakieś fotki! W jakiej politurze robisz sasnej czy ciemnej??

Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
kgeorge
50...74 posty
50...74 posty

Witam.

Doświadczyłem tegoż dzisiejszego dnia. Faktycznie papier pozwala zeszlifować nierówności których kiedyś nie zlikwidowałem i które się tworzą przy pracy z 15% roztworem politury.
Natomiast sądzę iż przy finalizowaniu politurowania, stosując już 4-5% procentowe stężenie szelaku, wskazanym jest zmatowić uprzednio wypracowaną gładź wełną o wskaźniku 000.

Ponieważ mojego Beethovena kupiłem okazyjnie, na krakowskich starociach z nie najlepszą aparycją zostałem zmuszony zmienić mu image. Zrobiłem mu lifting, uzupełniając ubytki forniru, drobne a liczne jego otarcia i wgniecenia podbarwioną żywicą epoksydową, traktując go później rozrzedzoną lakierobejcą w kolorze mahoniowym.
Teraz bawię się w jego politurowanie w kolorze rubinowym.

Zdjęcia zapodam niebawem

pozdrawiam
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

kgeorge pisze:Witam.

Doświadczyłem tegoż dzisiejszego dnia. Faktycznie papier pozwala zeszlifować nierówności których kiedyś nie zlikwidowałem i które się tworzą przy pracy z 15% roztworem politury.
Natomiast sądzę iż przy finalizowaniu politurowania, stosując już 4-5% procentowe stężenie szelaku, wskazanym jest zmatowić uprzednio wypracowaną gładź wełną o wskaźniku 000.

Ponieważ mojego Beethovena kupiłem okazyjnie, na krakowskich starociach z nie najlepszą aparycją zostałem zmuszony zmienić mu image. Zrobiłem mu lifting, uzupełniając ubytki forniru, drobne a liczne jego otarcia i wgniecenia podbarwioną żywicą epoksydową, traktując go później rozrzedzoną lakierobejcą w kolorze mahoniowym.
Teraz bawię się w jego politurowanie w kolorze rubinowym.

Zdjęcia zapodam niebawem

pozdrawiam
Ja na koniec stosuję papier 1000. A gdzie i się udało kupić w Krakowie Beethovena?? Pod Halą Grzgórzecką? Radio jst sprawne?

Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
kgeorge
50...74 posty
50...74 posty

>Ja na koniec stosuję papier 1000. A gdzie i się udało kupić w Krakowie Beethovena?? Pod Halą Grzgórzecką? Radio jst sprawne?

Kupiłem go na giełdzie staroci zlokalizowanej w sąsiedztwie krakowskiej giełdy elektronicznej która zwyczajowo czynna jest w każdą niedzielę.
Po „remoncie” zasilacza radio gra, będzie grać jeszcze lepiej, tylko muszę „podstroić” pośrednią, dostroić obwody wejściowe, oraz sprawdzić skalowanie na wszystkich zakresach radia.

pozdrawiam

ps. a pod halą też bywam
ODPOWIEDZ