przymiarka do kolejnejnego heada

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

przymiarka do kolejnejnego heada

Post autor: nerwus »

To będzie head z kanałami dumble OD i fender twin reverb, niestety bez reverbu bo już chyba nigdzie gałki nie upchnę.
Tak wiem troche źle rozplanowałem ustawienie lamp preampu i do fendera trzeba będzie ciągnąc długie przewody w ekranie, ale nie ma się co bac bo przeciez będa w ekranie.
Pętla znaleziona gdzieś na forum, Marvel dawał ją do jakiegoś swojego wyrobu, tylko u mnie zamiast potencjometra stereo będą dwa potencjometry dry i wet.
Oczywiście na preclach.
W środku będzie też sporo "analogowej logiki" do sterowania przekaźnikami a planuje ich tam wstawić nie mało, footswitch ma mieć opcje:
ch1
ch2 (OD dumble)
ch3
bypass pętli
boost na kanale green (fender)
shift (fender)
PAB (dumble)
być może w przyszłości rozszerzę go o kontrolę nad pozostałymi przełącznikami, jakoś tak ostatnio wyszedłem z założenia że fajnie jest mieć wszystko pod nogą
miał być jeszcze reverb, ale kto wie, może jeszcze upchne bo nie mam jeszcze wstawionego gniazda FS a planuje analogowe 1wire, więc jak będzie małe, np jack stereo, to i jeszcze reverb gdzieś koło pętli wsadzę a chinche do niego od góry chassis.
Chassis wiercone oczywiście ręcznie. Zastanawiam sie czy nie pomalować go czy podrapac i w jakiś sposób ochronić przed paluchami lub tez do anodowania nie oddać.

Na razie tyle, postaram się w miarę na bieżąco chwalić się postepami i patentami których chcę tu trochę zastosować.

Włączniki power i standby z tyłu bo z przodu ciasno :).

W środku jeszcze nic nie ma, może jutro skończe projektować najważniejsze płytki, zasilacz już jest, zostały jeszcze preampy, sterowanie przekaźnikami zostawiam sobie na tak zwane potem.
Załączniki
DSC00761.JPG
DSC00746.JPG
DSC00760.JPG
DSC00755.JPG
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: przymiarka do kolejnejnego heada

Post autor: Wicker »

Nie bawisz się w semiklonowanie kanałów ? Od Twina do Dumble nie daleko.
pozdrawiam,
Paweł
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Można było tak zrobić owszem, ale ja mam bardziej na celu szybkie przełączanie pomiędzy różnymi nastawami w trakcie gry. Mogłem w ogóle zrobić tylko Dumble'a ale potrzebny jest jeszcze jeden kanał jak najbardziej czysty. Wzmacniacz musi być jak najbardziej uniwersalny z duuużą liczbą możliwych kombinacji przełączanych podczas gry za pomocą footswitcha.
Czyli, raz brudniej, raz czyściej, innym razem trochę więcej wysokich, jeszcze innym z kolei bez środka, a od czasu do czasu mocniejszy przester.
Wybór między cichym kanałem a bardziej rozkręconym też ma w przypadku tej konstrukcji znaczenie.
kudłata zmora
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kudłata zmora »

a napisz jak chcesz zrobić tyle opcji na footswitchu przy jednym kablu z jackiem ?
bleeee...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Gałki tworzą bardzo fajną falę na panelu :)
mbeldyga
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: mbeldyga »

kudłata zmora pisze:a napisz jak chcesz zrobić tyle opcji na footswitchu przy jednym kablu z jackiem ?

Nigdzie chyba nie napisał, że będzie używał złącza "jack". Ja na swoim 4 przyciskowym footswitch'u użyłem 5 pinowego złącza xlr
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

...planuje analogowe 1wire, więc jak będzie małe, np jack stereo...
Jack stereo, masa, zasilanie i przewód komunikacyjny, albo sterowanie trochę skopiowane z mesy na garstce logiki w footswitchu i LM3914 we wzmacniaczu, albo też patent nad którym teraz myślę na 4017 i NE555.
Jest jeszcze opcja z atmelkami po obu stronach.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

kudłata zmora pisze:a napisz jak chcesz zrobić tyle opcji na footswitchu przy jednym kablu z jackiem ?
Da się, tylko trzeba się znać na elektronice a nie tylko na lampach... :oops: Trzeba mieć nadzieję, że nerwus da chociaż foto w dobrej rozdzielczości, to może się uda zrysować z foty schemat. :wink:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

zdaje się że to są wzmaki sterowane cyfrowo:

http://allegro.pl/head-lampowy-glowa-za ... 88429.html

nawet na pewno bo można je sterować przy pomocy midi.
nerwus
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Podzielę się na pewno.
A chcę zrobić takie a nie inne sterowanie bo długi wielożyłowy kabel do fs jest trochę problematyczny. Jak ma być dobry to musi być nie za cienki, co za tym idzie ciężki się robi i nie wygodny, do tego gniazdo z wieloma pinami, a wiadomo że czym więcej styków tym większe prawdopodobieństwo że któryś nawali.
Zresztą strasznie nie lubię jak we wzmacniaczu jest umieszczone jakieś komputerowe złącze :P.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

painlust pisze:zdaje się że to są wzmaki sterowane cyfrowo:
Co to za cena jest w ogóle? :shock: Czyżby kolejna firma zbliżała się do bankructwa?
nerwus pisze:A chcę zrobić takie a nie inne sterowanie bo długi wielożyłowy kabel do fs jest trochę problematyczny. Jak ma być dobry to musi być nie za cienki, co za tym idzie ciężki się robi i nie wygodny, do tego gniazdo z wieloma pinami, a wiadomo że czym więcej styków tym większe prawdopodobieństwo że któryś nawali.
Bardzo słuszne podejście. Do mnie właśnie wrócił wzmacniacz z powodu niedziałającego footswitcha. Usterka to przerwana jedna żyła w pięciożyłowym kablu.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
COB
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: COB »

Marvel pisze:
Da się, tylko trzeba się znać na elektronice a nie tylko na lampach... :oops: Trzeba mieć nadzieję, że nerwus da chociaż foto w dobrej rozdzielczości, to może się uda zrysować z foty schemat. :wink:
Jeśli sterowanie będzie na mikrokontrolerze to schemat za wiele nie da, a skopiowanie logiki (zresztą niezbyt skomplikowanej) bez dobrej woli autora lub chociażby wyciągnięcia wsadu z zaprogramowanego układu się nie uda.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Marvel pisze:
painlust pisze:zdaje się że to są wzmaki sterowane cyfrowo:
Co to za cena jest w ogóle? :shock: Czyżby kolejna firma zbliżała się do bankructwa?
http://www.zacharamps.freehost.pl - Wyglada mi na dosc nowe przedsiewziecie, bardziej prawdopodobne jest ze chca kupic nisze na rynku oferujac niska cene promocyjna. Problem polega na tym ze jak juz zakoncza sprzedaz promocyjna to nie ma gwarancji ze rynek zaakceptuje wyzsz cena komercyjna.
Cene zawsze mozna obnizyc ale aby ja podniesc trzeba miec bardzo dobre argumenty latwe do zaakceptowania dla potencjalnego nabywcy.

Ostatnia taka gafa na rynku amerykanskim: dosc nowa firma, tak jak Zachar dwuosobowa, oglosila w sierpniu sprzedaz promocyjna nowego modelu wzmacniacza po cenie kosztu materialow + 10%. Katastrofa bo cena promocyjna jest wazna do konca roku a nie na ograniczona ilosc egzemplarzy. Siedza teraz obaj z ponad 200 zamowieniami, roboty maja po uszy i nawet chwili czasu zeby zlapac jakas platna robote wieczorem aby cos zarobic na wlasne utrzymanie. Mam wrazenie ze ich zony maja juz powoli dosc tych genialnych marketingowych pomyslow.
Aleksander Niemand
3125...6249 postów
3125...6249 postów

VacuumVoodoo pisze:http://www.zacharamps.freehost.pl - Wyglada mi na dosc nowe przedsiewziecie, bardziej prawdopodobne jest ze chca kupic nisze na rynku oferujac niska cene promocyjna. Problem polega na tym ze jak juz zakoncza sprzedaz promocyjna to nie ma gwarancji ze rynek zaakceptuje wyzsz cena komercyjna.
Cene zawsze mozna obnizyc ale aby ja podniesc trzeba miec bardzo dobre argumenty latwe do zaakceptowania dla potencjalnego nabywcy.
No właśnie się mylisz... Ten konkretny model jest dostępny od półtora roku a w październiku 2009 był jego test w Magazynie Gitarzysta. Bardzo pozytywny zresztą. :wink: I oficjalna cena na pewno ponad 3500 zł. Więc skoro teraz jest sprzedawany 30% taniej, to coś jest nie tak...
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
fireboy
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: fireboy »

Jeśli chodzi o wzmaki Zachar, to wcale nie taka nowość. Chociaż zależy co kto rozumie przez nowa/młoda firma. Pierwsze wzmacniacze tego producenta (co prawda w nieco innej formie, ale też sterowane cyfrowo) widziałem już ze 2-3 lata temu, a może nawet dawniej.

EDIT
Widzę, że z Marvelem w tym samym czasie odpisaliśmy. Faktycznie cena początkowa była taka jak pisze Marvel. Na początku też wyglądał trochę słabiej, chociaż to kwestia gustu akurat.
ODPOWIEDZ