Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Stary, to jest tylko preamp. 65mA to kilkanaście lamp ECC83 potrafi obsłużyć czyli te trafo jest i tak na wyrost jeśli chodzi o anodowe. W moim preampie gdzie są 3x6N2P-EV zastosowałem malutkie trafo separujące o wydajności 10mA. Za to polecam zamówić oddzielne uzwojenia pod układy dodatkowe. Nigdy przekaźników nie zasilam z żarzenia, ale ja mam taki styl.
Zamów 6,3V / 2,5A i dodaj przy każdej podstawce przełączniki żarzenia - będziesz mógł sobie zastosować np. 6N2P w stopniu wstępnym, a dalej ECC83. Zamiast transformatora 275-0-275 dodaj do układu mostek Greatza i zamów sobie transformator z odczepami np. 0-200-275V - będziesz mógł swobodnie eksperymentować z zasilaniem przedwzmacniacza obniżonym napięciem. Oczywiście to tylko sugestia - możesz w prosty sposób zwiększyć funkcjonalność i rozszerzyć paletę brzmień.
Gdybym już zamawiał transformator, to dodałbym jeszcze dodatkowe uzwojenie o wydajności ok. 1A i napięciu takim, aby można było zastosować stabilizator do żarzenia pierwszej lampy. Poza tym, może w przyszłości będziesz chciał rozbudować przedwzmacniacz o jakieś układy bazujące na półprzewodnikach (bramka szumów chociażby, pętla efektów, tremolo..) - będzie jak znalazł.
Pozdrawiam!
Gdybym już zamawiał transformator, to dodałbym jeszcze dodatkowe uzwojenie o wydajności ok. 1A i napięciu takim, aby można było zastosować stabilizator do żarzenia pierwszej lampy. Poza tym, może w przyszłości będziesz chciał rozbudować przedwzmacniacz o jakieś układy bazujące na półprzewodnikach (bramka szumów chociażby, pętla efektów, tremolo..) - będzie jak znalazł.
Pozdrawiam!
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ano widzicie... fajne są takie eksperymenty ale na to co najwyżej mogę sobie pozwolić robiąc efekty(bo to fajna zabawa), ale niestety wolał bym coś co podejdzie mi pod mój layout bo sobie mogę nie poradzić z tym... Transformatory to najciemniejsza otchłań elektroniki dla mnie...
Jak tutaj jest jeśli chodzi o żarzenie i przekaźniki?? http://i185.photobucket.com/albums/x47/ ... NENTES.jpg
tu layout: http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/sc ... E-V0.2.pdf
Są oddzielne uzwojenia? Na zdjęciu widać jakby oddzielne skręcone przewody żarzenia, a na layoucie nic nie widać... Z drugiej strony widzę tylko dwa ekrany dołączone do masy na zasilaczu, 6,3V 0,6A dla żarówki pomijam bo zbędne.
Jak tutaj jest jeśli chodzi o żarzenie i przekaźniki?? http://i185.photobucket.com/albums/x47/ ... NENTES.jpg
tu layout: http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/sc ... E-V0.2.pdf
Są oddzielne uzwojenia? Na zdjęciu widać jakby oddzielne skręcone przewody żarzenia, a na layoucie nic nie widać... Z drugiej strony widzę tylko dwa ekrany dołączone do masy na zasilaczu, 6,3V 0,6A dla żarówki pomijam bo zbędne.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Reasumując, jeśli złożę zamówienie na toroidy.pl i podam takie informacje, uzwojenia wtórne:
1. 275V-0-275V - 0,65mA(tak jak w rekomendowanym na slo clone forum Hammondzie 270CX)
2. 6,3V-0-6,3V - 2,5A(tak jak w rekomendowanym na slo clone forum Hammondzie 270CX)
to czy będą to dane wystarczające do budowy tego transformatora i czy będzie odpowiedni do tego preampa?
Tak jak wspomniałem rezygnuje z 6,3V-0,6A bo nie potrzebuje lampki on/off.
Jeszcze pytanie o kondensatory polipropylenowe, na przykładzie 22nF/630V na naszej stronie triody:
http://www.trioda.com/indexshop.php?Dep ... ductID=574
kosztuje tylko 1,20zł, a na stronie amptone niespełna 3zł:
http://amptone.pl/product/22nF|630V_C-X_0300-304
widać że różnią się firmą, ale jaki to ma wpływ na jakość dźwięku?
1. 275V-0-275V - 0,65mA(tak jak w rekomendowanym na slo clone forum Hammondzie 270CX)
2. 6,3V-0-6,3V - 2,5A(tak jak w rekomendowanym na slo clone forum Hammondzie 270CX)
to czy będą to dane wystarczające do budowy tego transformatora i czy będzie odpowiedni do tego preampa?
Tak jak wspomniałem rezygnuje z 6,3V-0,6A bo nie potrzebuje lampki on/off.
Jeszcze pytanie o kondensatory polipropylenowe, na przykładzie 22nF/630V na naszej stronie triody:
http://www.trioda.com/indexshop.php?Dep ... ductID=574
kosztuje tylko 1,20zł, a na stronie amptone niespełna 3zł:
http://amptone.pl/product/22nF|630V_C-X_0300-304
widać że różnią się firmą, ale jaki to ma wpływ na jakość dźwięku?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Tak jak napisał painlust, 65mA to zdecydowanie za dużo, jednak nic się nie stanie jeżeli takie uzwojenie będzie użyte.
Niektórzy twierdzą, że słyszą różnice w brzmieniu różnych typów/producentów kondensatorów. Nie twierdzę, że tak nie jest. Ja poprostu tego nie słyszę (co nie zmienia faktu, że w ostatniej budowie dałem wszędzie orange drops'y)
Niektórzy twierdzą, że słyszą różnice w brzmieniu różnych typów/producentów kondensatorów. Nie twierdzę, że tak nie jest. Ja poprostu tego nie słyszę (co nie zmienia faktu, że w ostatniej budowie dałem wszędzie orange drops'y)
Trochę małoRecon pisze:0,65mA

Nikt przy zdrowych zmysłach nie nawinąłby uzwojenia na 0,65mA 

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Aaj, oczywiście mowa o 65mA, więc da rade, jeśli mniej to ile? Orange dropsy - tubeamps??
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Vishay orange drop.

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Jeszcze pytanie jeśli chodzi o kondensatory zasilacza: co jeśli chodzi o ich jakość, ważne by były dobrej firmy? To dosyć droga inwestycja, na razie namierzyłem kondensatory osiowe TAD: 16uF/475V(11zł) i 47uF/500V(20zł)
Co do transformatora, razem z kolegą z forum ustaliliśmy że najlepiej będzie dobrać
275-0-275 10mA pod obciążeniem
3,15-0-3,15 2A na żarzenie
i 6,3V 0,6A na przekaźniki,
co o tym myślicie??
Co do transformatora, razem z kolegą z forum ustaliliśmy że najlepiej będzie dobrać
275-0-275 10mA pod obciążeniem
3,15-0-3,15 2A na żarzenie
i 6,3V 0,6A na przekaźniki,
co o tym myślicie??
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Zależy jakie przekaźniki.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
telekomunikacyjne 5V
Generalnie pozamawiałem już większość części do budowy preampa: kondensatory, rezystory, podstawki, trafo itd.. Mam gotowe płytki i chassi. Mam teraz nowe pytania:
1. W załączniku jest schemat zasilacza, czy moc 2W(zaznaczone) będzie wystarczająca w tym miejscu? 3W ciężko dostać. Uzwojenie jest na 275-0-275 10mA
2. Tym razem schemat kanału rythm, miejsca z którymi mam problem pozaznaczałem kółkami:
- czerwone: czy rezystory na 0,25W wytrzymają?
- niebieskie: to samo pytanie
- żółte: nie mogłem znaleźć na amptone odpowiednich kondensatorków, dlatego poszukałem w moim sklepie w Radomiu, ale są tylko na 50V, to oczywiście za mało?
Generalnie pozamawiałem już większość części do budowy preampa: kondensatory, rezystory, podstawki, trafo itd.. Mam gotowe płytki i chassi. Mam teraz nowe pytania:
1. W załączniku jest schemat zasilacza, czy moc 2W(zaznaczone) będzie wystarczająca w tym miejscu? 3W ciężko dostać. Uzwojenie jest na 275-0-275 10mA
2. Tym razem schemat kanału rythm, miejsca z którymi mam problem pozaznaczałem kółkami:
- czerwone: czy rezystory na 0,25W wytrzymają?
- niebieskie: to samo pytanie
- żółte: nie mogłem znaleźć na amptone odpowiednich kondensatorków, dlatego poszukałem w moim sklepie w Radomiu, ale są tylko na 50V, to oczywiście za mało?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Znajomość prawa Ohma jak widzę u kolegi nie istnieje. warto się nauczyć tych kilku wzorów. Tych na moc także.
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Znajomość istnieje ale ciężko mi określić napięcie na tych elementach, no może poza zasilaczem
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
A jakie napięcie jest na tym zaznaczonym 680k według szanownego kolegi?