Radioamator, może by zeskanować i udostępnić?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Radioamator, może by zeskanować i udostępnić?
http://spreadsheets.google.com/ccc?key= ... OTmc&hl=pl to link do spisu moich zasobów, czego brakuje w wersji elektronicznej a posiadam na papierze mogę pomału skanować.
Być moze dojdą jeszcze do spisu pojedyńcze numery, gdy poznoszę ze strychu i posegreguję resztę czasopism, teoretycznie Re nie powinno tam już być, ale mogły się jeszcze jakieś zaplątać.
Być moze dojdą jeszcze do spisu pojedyńcze numery, gdy poznoszę ze strychu i posegreguję resztę czasopism, teoretycznie Re nie powinno tam już być, ale mogły się jeszcze jakieś zaplątać.
- george6
- 1250...1874 posty
To dziwne....teraz już link działa.....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
No to dobrze, bo już miałem zaglądać do pomocy gogli.
Dokument udostępniłem dla wszystkich bez logowania, a tymczasem na pocztę przychodziły mi prośby o dostęp, których nie umiem nawet zaakceptować
Dokument udostępniłem dla wszystkich bez logowania, a tymczasem na pocztę przychodziły mi prośby o dostęp, których nie umiem nawet zaakceptować

- Waldemar D.
- 625...1249 postów

- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ta moja lista to numery papierowe które posiadam. Po to właśnie ją wrzuciłem, żeby ustalić które skanować, bo zeskanowanie nawet tych 34 stron (średnio) na moim sprzęcie to praktycznie z 1,5 do 2 godzin doglądania procesu i przekładania kartek, o wiele za dużo żeby skanować co popadnie.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Czy jest gdzieś dostępny spis treści roczników, tak żeby można wyszukać artykuł po tytule? Onegdaj na stronach SEP był dostępny spis treść roczników 1979-88 w postaci pliku tekstowego (mam gdzieś na dysku) i było to bardzo przydatne, ale brakuje nowszych roczników a na stronie wydawnictwa są dopiero od 1999: http://www.sep.com.pl/archiwum.php#arch ... _czasopism
Tomek
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Zenobiusz, nie zrozumiałeś mnie. Chodziło mi o to, że niepotrzebnie umieściłeś stany w roczniku '76 skoro jest on już w całości zeskanowany. No i nie wiem czy mam sprawdzić swoje stany w rocznikach z lat siedemdziesiątych czy nie... Mógłbym na swój koszt przesłać je komuś kto je skopiuje. I jeszcze jedno: od roku, co jakiś czas, proszę o poszukanie Radioamatora 9/56 - to jedyny brakujący numer w zeskanowanym już roczniku.
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Po prostu zrobiłem spis wszystkiego jak leci, chyba ze 3/4 dostępnych tam numerów jest już dostępne w postaci cyfrowej. Tak było szybciej niż sprawdzać po kolei, czy każdy numer jest już zeskanowany.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
Rozumiem, ale z tego wynika, że na dziś nie istnieje lista braków... W czasie kiedy zajmowałem się skanowaniem starszych roczników obowiązywała aktualizowana lista braków - było to niezwykle pomocne. Dzięki temu wszystko szło sprawnie. Nawiasem mówiąc, jak zmienią się moje warunki to wrócę do uzupełniania tamtych roczników (lata pięćdziesiąte i sześćdziesiąte)... Przy okazji: cieszę się, że przejąłeś pałeczkę i gratuluję uporu bo szansa na stworzenie pięknego archiwum rośnie. Reasumując: może ktoś podejmie się stworzyć listę rzeczywistych braków z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Kolejny raz podkreślam, że mam spore zasoby numerów z tych dwóch dekad i chętnie je udostępnię...
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Będę miał dziś na pewno trochę czasu wieczorem, więc postaram się zrobić drugi dokument z listą braków wersji elektronicznej, z której będziemy odkreślać przetworzone numery.
Co do starych roczników 195x to dość regularnie pojawiają się na allegro, czasami są pojedyncze egzemplarze więc można zainwestować w ten jeden z '56 kiedy się pojawi.
Co do starych roczników 195x to dość regularnie pojawiają się na allegro, czasami są pojedyncze egzemplarze więc można zainwestować w ten jeden z '56 kiedy się pojawi.
- Waldemar D.
- 625...1249 postów
...ależ ja poluję na niego tyle, że już od kilkunastu miesięcy nie pojawił sięFurman Zenobiusz pisze:Co do starych roczników 195x to dość regularnie pojawiają się na allegro, czasami są pojedyncze egzemplarze więc można zainwestować w ten jeden z '56 kiedy się pojawi.

- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
A w jaki sposób polujesz ?
Niektórych rzeczy nie da się upolować po prostu przeglądając allegro, bo za szybko znikają. Trzeba zasubskrybować RSS kategorii i czytać jak często się da, lub jeszcze lepiej - zautomatyzować proces, niech sobie jakiś skrypt reaguje na słowa kluczowe i wysyła maila/smsa. Tylko w ten sposób da się zobaczyć wszystko, bo część aukcji (głównie te z kup teraz) kończy się nawet kilka minut po wystawieniu
Niektórych rzeczy nie da się upolować po prostu przeglądając allegro, bo za szybko znikają. Trzeba zasubskrybować RSS kategorii i czytać jak często się da, lub jeszcze lepiej - zautomatyzować proces, niech sobie jakiś skrypt reaguje na słowa kluczowe i wysyła maila/smsa. Tylko w ten sposób da się zobaczyć wszystko, bo część aukcji (głównie te z kup teraz) kończy się nawet kilka minut po wystawieniu

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Wprawdzie bez "krótkofalowca", ale to chyba to samo pismo? Na razie cena nie jest zaporowa... http://allegro.pl/show_item.php?item=1035133726Waldemar D. pisze:...ależ ja poluję na niego tyle, że już od kilkunastu miesięcy nie pojawił się
Tomek
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
W ogóle może to głupie pytanie, ale czy na pewnym etapie 'RiK' zmienił nazwę na 'Re' czy to po prostu różne pisma ?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Pomimo zmian nazwy było to cały czas jedno pismo, wydawane od 1924r.
Przed wojną (od 1924) ukazywało się jako jako "Radio - Amator", po wojnie (od 1948) "Radioamator" a od 1961 "Radioamator i Krótkofalowiec Polski". W 1979 zmieniono nazwę na "Radioelektronik" (Re), a w 1992 na "Radioelektronik" Audi HiFi Video (ReAV).
Przed wojną (od 1924) ukazywało się jako jako "Radio - Amator", po wojnie (od 1948) "Radioamator" a od 1961 "Radioamator i Krótkofalowiec Polski". W 1979 zmieniono nazwę na "Radioelektronik" (Re), a w 1992 na "Radioelektronik" Audi HiFi Video (ReAV).
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.