EAF801

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

EAF801

Post autor: arwiecz »

Mam pytanie do kolegów :
jaka jest orientacyjna wartość lampy EAF801 stosowana w odbiorniku HALKA.
Lampa jest używana ale w pełni sprawna , nie mam możliwosci pomiaru emisji.
_idu

Post autor: _idu »

Szczerze?
Tyle ile kosztuje używana EBF89 (czyli coś około jednej złotówki .....) Lampę EAF801 można zastąpić lampą EBF89 (poprawka błędu). W drugą strone nie da rady chyba że używaja w radiu (innym urządzeniu) tylko jednej diody z EBF89 i to tej nie podpiętej do pinu gdzie w EAF801 jest połączenie z katodą (lub ekranem).....
Ostatnio zmieniony pt, 29 kwietnia 2005, 16:32 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

STUDI pisze:.............
Lampę EAF801 można zastąpić lampą EAF801. ...........
dlaczego tylko w jedną????
_idu

Post autor: _idu »

EAF801 ma tylko jedną diodę, a EBF89 dwie diody detekcyjne.
Obłozenie końcówek

EAF801

anoda diody 1 -> 8
ekran -> 7
katoda -> 3

EBF89

anoda diody 1 -> 8
anoda diody 2 -> 7
katoda i ekran -> 3

Z powodzeniem zastepowałem lampę EAF801 lampą EBF89. Jedyny problem to sprawa podpięcia ekranu. Ale w radiach katoda jest zawsze połączona z masa. Wiec wstawiając lampe EBF89 w miejsce EAF801 mamy zarówno fukcjonująca diodę jak i ekran połączony z masą. Druga z diod jest zwarta do masy. Generalnie jest OK, i taka zamiana nie wymaga przeróbek w układzie (najczęściej radiu).

W drugą zaś stronę nie jest już tak łatwo. Pierwszy problem to to, że ekran trzeba połączyć z masą. Pozostaje jeszcze problem diod detekcyjnych. Tu wszystko zależy od tego jak wykorzystano i podłączono lampę EBF89 w układzie. Generalnei trzeba wstawić jedną dioda detekcyjną a jedno połaczenie przeciąć i nóżke 7 połączyć z nóżką 3. Jeśli dioda pod nóżką 7 (w EBF89) nie jest wykorzystana w układzie to zwieramy jedynie nóżkę 7 do masy lub do nóżki 3.
ODPOWIEDZ