Moja dziwna naprawa, a Wasze?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Moja dziwna naprawa, a Wasze?

Post autor: sp5hbt »

W niedawno nabytym lampowym radyjku stereo trafiła mi się dziwna lampa 12AX7=ECC83 produkcji Matsushita. Pracuje w pierwszym stopniu wzmacniacza, każda trioda w innym kanale.
Radio odbierało dziwnie. Poziom sygnału w kanałach pływał, zanikał, wzmacniacz czasami piszczał i nie tylko. Sprawdziłem wszystkie lampy wzmacniacza i tafiłem na tą wspomnianą na początku.
Włożyłem lampę do testera P512 i lampa okazała się niezwykła. Prądy anodowe 6-7 mA a nachylenie ok 5mA a inne ECC83 z tego radia odpowiednio 2.5-3mA i S=1.5-2mA.
Lampa mechanicznie identyczna do innych ECC83.
A teraz wyjaśnienie.
Zostawiłem na parę minut lampę w testerze, wyszedłem z pokoju i zgasiłem światło. Po powrocie zanim zapaliłem światło spojrzałem na tester i .... lampa świeciła jaśniutko. Między getterem a jedną z anod po obejżeniu lampy pod lupą znalazłem cieniutkie włókienko jakby z sadzy, które świeciło jak mała żaróweczka. Włókienko zwierało anody. Przy braku sygnału nic się nie działo, problemy pojawiały się gdy między anodami pojawiała się różnica napięć lub gdy w testerze przekładałem kołki od anod.
Przyłożyłem z autotrafa ok 260V na zasilanie testera, Błysnęło, pyknęło
i lampa przestała dziwnie świecić a parametry wróciły do normy.
Mietek
Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Gdziś kiedyś czytałem o takim sposobie naprawy lamp ze zwrciem między siatkami. Przykładało się napięcie aby przetopić drucik powodujący zwarcie.
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Na Fonarze w poradach było.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
szalony

Post autor: szalony »

Miałem podobnie naprawiany kineskop w telewizorze.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

W którymś z radioamatorów proponowano do usuwania zwarć w lampach rozładowywać kondensator elektrolityczny przez bezpiecznik.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Kiedyś czytałem (chyba też w Radioamatorze) o usuwaniu zwarć międzyelektrodowych poprzez włączenie elektrod szeregowo z żelazkiem pod 220V.
ODPOWIEDZ