18 wat TMB
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
18 wat TMB
Chciałem zbudować coś o mniejszej mocy niż JCM800 i z zasilaczem na lampie. Wybór padł na Marshalla 18Watt TMB, bo próbki z jutuba robiły wrażenie.Rozważałem wersję Triodową 18 watowca, ale postanowiłem skorzystać z layotu CEriatoNE.
Trafa nawinął kol.4pietro4.Będzie to kombo z 1x12" V30. Wszystko odbyło się bez problemów - wzmacniacz ruszył od razu. Żadnych niespodzianek. Brzmienie warte poświęconego czasu. Panele już w komputerze - będą mosiężne z czarnymi napisami. Kilka zdjęć, próbki jak będzie trochę czasu...
Trafa nawinął kol.4pietro4.Będzie to kombo z 1x12" V30. Wszystko odbyło się bez problemów - wzmacniacz ruszył od razu. Żadnych niespodzianek. Brzmienie warte poświęconego czasu. Panele już w komputerze - będą mosiężne z czarnymi napisami. Kilka zdjęć, próbki jak będzie trochę czasu...
znów zabijają w nas wolność, znów zabierają nam wolność!!
Re: 18 wat TMB
bardzo szykowne
kiedy ja robiłem podobną konstrukcję, to starałem się jak mogłem żeby było estetycznie. niestety nie wyszło tak jak u Kolegi.
winszuję.

kiedy ja robiłem podobną konstrukcję, to starałem się jak mogłem żeby było estetycznie. niestety nie wyszło tak jak u Kolegi.
winszuję.

-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Nie żebym sie czepiał
, ale jakąś pokrywkę zasłaniającą wyprowadzenia transformatora głośnikowego mógł kolega zamontować 

µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Ładna konstrukcja. Problem z deklami do traf zawsze występuje, a to dlatego że raz że trudno dorwać takowe (Te z amptone mogą nie pasować) a dwa, że trzeba by chyba lekko karkas przyciąć.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Karkas łatwo przyciąć. Tylko co zrobić z łączówkami? Jeśli nie ma wyprowadzeń na przewodach, to IMO przepadło i dekla się już nie założy.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
a po co dekle z dwóch stron? przecież na sieciówce z zewnątrz w zupełności starczy, choć myślę, że to i tak zbędny luksus... a głośnikowca bym tak zostawił. twórzmy nowe standardy 

-Jó vevökészuleke van?
Bezpieczeństwa.eS pisze:twórzmy nowe standardy

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
nie, no przecież wiadomo, że końcówek nie zostawia się odizolowanych (czy tam nieosłoniętych)...
-Jó vevökészuleke van?
Chętnie zobaczę, jak ładnie i dobrze zaizolować te końcówki. Hint: chodzi głównie o tę wystającą część, na której okręca się drut nawojowy. Nigdy mi się nie udało tego dobrze zrobić.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
Ja tam nic nie izoluję... ale ja nie robię wzmacniaczy na zamówienia, więc tylko ja w nich grzebię...
te końcówki są problematyczne właśnie.Marvel pisze:Chętnie zobaczę, jak ładnie i dobrze zaizolować te końcówki. Hint: chodzi głównie o tę wystającą część, na której okręca się drut nawojowy. Nigdy mi się nie udało tego dobrze zrobić.
ale wychodziło mi zarówno z termokurczem, jak i z osłonkami do konektorów. przy tych drugich trzeba było przygrzać żeby wlazły dobrze na tą końcówkę.
niestety zdjęcia Ci nie dam, bo nie mam - pozostaje wierzyć mi na słowo...
-Jó vevökészuleke van?
Nie skonfrontowałem montażu ze schematem ale czy na tych dużych MŁT po lewej stronie turretboard wydziela się jakaś znaczniejsza moc? Zapewne tak skoro są duże, w takim razie takie przytulanie ich do kondensatorów elektrolitycznych nie jest zbyt dobrym pomysłem.
_
Witam!
Widzę po ilości wyświetleń,że wzmacniacz wzbudził zainteresowanie. Ale do rzeczy. Wzmacniacze buduję tylko dla siebie, a ten będzie zamontowany w kombo lampami w dół i z tyłu zasłonięty przed dotykiem (obudowa półotwarta). Uzwojenia pierwotne z wysokim napięciem będą w tym układzie praktycznie niedostępne. Jeśli chodzi o 2xMŁT, to w oryginale jest ceramiczny AX 130R/5W (nie do dostania). Zdjęcie skraca perspektywę, bo jest zrobione pionowo. W rzeczywistości rezystory są w odległości ~8mm.Poza tym nie grzeją się - sprawdzałem, bo myślałem o tym kondensatorze. Dekli o takich rozmiarach nie ma w amptone.
Widzę po ilości wyświetleń,że wzmacniacz wzbudził zainteresowanie. Ale do rzeczy. Wzmacniacze buduję tylko dla siebie, a ten będzie zamontowany w kombo lampami w dół i z tyłu zasłonięty przed dotykiem (obudowa półotwarta). Uzwojenia pierwotne z wysokim napięciem będą w tym układzie praktycznie niedostępne. Jeśli chodzi o 2xMŁT, to w oryginale jest ceramiczny AX 130R/5W (nie do dostania). Zdjęcie skraca perspektywę, bo jest zrobione pionowo. W rzeczywistości rezystory są w odległości ~8mm.Poza tym nie grzeją się - sprawdzałem, bo myślałem o tym kondensatorze. Dekli o takich rozmiarach nie ma w amptone.
znów zabijają w nas wolność, znów zabierają nam wolność!!
Witam!.
Ciepiel czy robiłeś może jakieś zmiany dotyczące projektu czy wszystko jak leci z Ceratione? .Pytam bo tam jest kilka ciekawych projektów i ktoś mówił ,ale na temat innego modelu konkretnie JCM800 2204 że tam nie wszystko jest do końca dobrze pokazane dlatego jestem ciekaw czy nie robiłeś może jakiś przeróbek.A co tyczy się konstrukcji to wyszło naprawdę nieżle .Która to twoja konstrukcja lampowa? . Dużo pracy włożyłeś mógłbyś dać jeszcze jedno zdjęcie z przodu ale nie musisz .
Pozdrawiam i oby więcej takich konstrukcji.
Ciepiel czy robiłeś może jakieś zmiany dotyczące projektu czy wszystko jak leci z Ceratione? .Pytam bo tam jest kilka ciekawych projektów i ktoś mówił ,ale na temat innego modelu konkretnie JCM800 2204 że tam nie wszystko jest do końca dobrze pokazane dlatego jestem ciekaw czy nie robiłeś może jakiś przeróbek.A co tyczy się konstrukcji to wyszło naprawdę nieżle .Która to twoja konstrukcja lampowa? . Dużo pracy włożyłeś mógłbyś dać jeszcze jedno zdjęcie z przodu ale nie musisz .
Pozdrawiam i oby więcej takich konstrukcji.