Pośrednie w radiach lampowych.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pośrednie w radiach lampowych.
Witam,
proszę o podpowiedź czy w lampowych odbiornikach seryjnej produkcji powojennej
występowały pośrednie z przedziału 1600 - 2500kHz ??
Jeżeli tak to jakie to były odbiorniki.
pozdrawiam
sp9svn
proszę o podpowiedź czy w lampowych odbiornikach seryjnej produkcji powojennej
występowały pośrednie z przedziału 1600 - 2500kHz ??
Jeżeli tak to jakie to były odbiorniki.
pozdrawiam
sp9svn
Poszukuję do CALYPSO:
- pokręteł - te mniejsze z pierścieniami dekoracyjnymi (strojenie AM i wzmocnienie).
- głowicy typu DEA do CALYPSO z wysokim UKF-em,
- skala do Calypso - polskie napisy + wysoki UKF + EM80
- pokręteł - te mniejsze z pierścieniami dekoracyjnymi (strojenie AM i wzmocnienie).
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Pośrednie w radiach lampowych.
Nie występowały takie zakresy częstotliwości.
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Takie pośrednie (1,6MHz) to widziałem tylko w amatorskich konstrukcjach krótkofalowych.
W odbiornikach przedwojennych występowały pośrednie o częstotliwości nastrojenia 128kHz (dobrze gadam?) natomiast później okolice 450 do 470kHz.
W odbiornikach przedwojennych występowały pośrednie o częstotliwości nastrojenia 128kHz (dobrze gadam?) natomiast później okolice 450 do 470kHz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Witam, nie znam odbiorników lampowych - dlatego pytałem.
Wcześniej pogooglowałem i nie znalazłem nic na temat innych
pośrednich niż z przedziału 440 - 500kHz. widzę że spece potwierdzają.
Szkoda, liczyłem na możliwość pozyskania jakichś gotowców - filtrów,
właśnie z okolic 2MHz.
Pozdrawiam i dziękuję.
sp9svn
Wcześniej pogooglowałem i nie znalazłem nic na temat innych
pośrednich niż z przedziału 440 - 500kHz. widzę że spece potwierdzają.
Szkoda, liczyłem na możliwość pozyskania jakichś gotowców - filtrów,
właśnie z okolic 2MHz.
Pozdrawiam i dziękuję.
sp9svn
Poszukuję do CALYPSO:
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Takie filtry pozyskać pewnie można ale raczej nie z odbiorników radiofonicznych.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Częstotliwości pośrednie z zakresu 1500-2500kHz były często wykorzystywane w odbiornikach radiokomunikacyjnych z przestrajaną pierwsza p.cz. Przykładem mogą tu być np. Collins 75a-4, czy R-250. W odbiornikach tych pierwsza p.cz. była właśnie przestrajana w tym zakresie. Jeżeli zaś chodzi o filtry kwarcowe, pracujące w tym przedziale, to takowych w odbiornikach lampowych nie spotkałem. Najbliższa stosowana wartość drugiej p.cz. wynosi 1,44MHz i na tę częstotliwość filtry kwarcowe występowały dość powszechnie. Ponoć swego czasu firma Redifon stosowała w swoich wyrobach filtry na 1,6MHz, ale szybko odeszła od tego na rzecz 1,44MHz.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
- gachu13
- 1250...1874 posty
Zobacz:
http://oldradio.cz/relatlant.htm
Mam takiego ale jeszcze nie miałem okazji się za niego zabrać. Natomiast to że ma ta pośrednią rzędu 1,5MHz (200m) widać ze skali - fale długie i średnie na jednym zakresie.
Jest jeszcze http://oldradio.cz/rel479.htm i chyba jeszcze jakiś inny.
Podobne częstotliwości pośrednie miały jeszcze chyba radiostacje zrzutowe AP-4 i AP-5 ale tutaj to już się powinien ktoś lepiej poinformowany wypowiedzieć. No i oczywiście szabrowanie z takich sprzętów czegokolwiek to już przestępstwo
Pozdrawiam
http://oldradio.cz/relatlant.htm
Mam takiego ale jeszcze nie miałem okazji się za niego zabrać. Natomiast to że ma ta pośrednią rzędu 1,5MHz (200m) widać ze skali - fale długie i średnie na jednym zakresie.
Jest jeszcze http://oldradio.cz/rel479.htm i chyba jeszcze jakiś inny.
Podobne częstotliwości pośrednie miały jeszcze chyba radiostacje zrzutowe AP-4 i AP-5 ale tutaj to już się powinien ktoś lepiej poinformowany wypowiedzieć. No i oczywiście szabrowanie z takich sprzętów czegokolwiek to już przestępstwo

Pozdrawiam
SQ9KQZ
Witam, nie chcę snuć kosmicznych teorii ale nie za bardzo rozumiem Twojej wypowiedzi,gachu13 pisze: Natomiast to że ma ta pośrednią rzędu 1,5MHz (200m) widać ze skali - fale długie i średnie na jednym zakresie.
jaki związek ma w tym przypadku szerokość odbieranego pasma z f p.cz. ??
Wykonałem radio z pośrednią 500kHz gdzie 1 zakres zawiera się od 480kHz do 2850kHz,
2 zakres od 3350kHz do 3900kHz, 3 zakres od 6850kHz do 7300kHz.
Wydaje mi się że sprawa szerokości zakresu nie jest wymuszana wielkością pośredniej.
Oczywiście wykonanie szerokiego zakresu odbioru jest uciążliwe w obsłudze,
ale podyktowane jest doborem wartości LC i oczywiście posiadanymi komponentami.
Wspomniane wyżej radio z p.cz. 500kHz wykonałem właśnie z taką pośrednią
ze względu na dostęp do rezonatorów na filtr, szerokość 1 zakresu tak szeroka dlatego
że pasmo to zrobiłem "przy okazji", naprawdę zależało mi na 80m i 40m.
Co prawda nie była to konstrukcja lampowa ale tranzystorowa "full na germanach",
ale dla wątku wielkości pośredniej i szerokości odbieranego pasma nie ma to znaczenia.
Można by doszukiwać się podtekstu w temacie jak się ma Q obwodu rezonansowego dla
wartości LC pracującego w szerokim zakresie przestrajania.
Nie znaczy że to że w radiu z linka nie ma wspomnianej pośredniej około 1,5MHz,
ale sposób dojścia do tej informacji jest wg mnie błędny.
Proszę o ewentualną korektę mojej wypowiedzi.
Poszukuję do CALYPSO:
- gachu13
- 1250...1874 posty
Witam!
Postaram się to wytłumaczyć:
Przeciętny zakres zmian kondensatora strojeniowego (agregatu) to zwykle do 400 pF (plus minus). Dla radia z pośrednią rzędu 468kHz heterodyna dla fal długich pracuje w zakresie 620 do 820 kHz - jako że pojemność jest stosunkowo mała względem indukcyjności nie da się uzyskać znacznego zakresu przestrajania. Jeśli natomiast pośrednia ma wartość 1500 i więcej kHz to heterodyna pracuje od 1650 do 1850kHz a więc znaczne wyżej. Indukcyjność jest więc mniejsza a co za tym idzie takie same zmiany pojemności powodują większe zmiany częstotliwości.
Załóżmy teoretyczne wartości:
-agregat od 400 do 50 pF (wraz z pojemnościami montażowymi)
-fale długie 150 do 350kHz
a) pośrednia 468kHz,
cewka (C=400pF, f=468+150=618kHz) L=165,8uH
dla otwartego agregatu (C=50pF) f=1748kHz czyli odbierana f=1748-468=1580kHz
zmiana częstotliwości 1748-618=1130kHz
b) pośrednia 1500kHz
cewka (C=400pF, f=1500+150=1650kHz) L=23,26uH
dla otwartego agregatu (C=50pF) f=4667kHz czyli odbierana f=4667-1500=3167kHz
zmiana częstotliwości: 4667-1650=3017kHz
Jak z tego wynika teoretycznie nawet przy 468kHz dałoby się uzyskać odbiór fal długich i średnich na jednym zakresie, ale jakoś w praktyce tak nikt nie robił - podejrzewam że przez pojemności własne cewki, straty, trudność utrzymania stałej amplitudy heterodyny itp.
Natomiast dla pośredniej możemy mieć na jednym zakresie fale długie, średnie i jeszcze kawałek krótkich.
Co do radia - w opisie pisze:
.
Jeśli się gdzieś pomyliłem to przepraszam.
Pozdrawiam
Postaram się to wytłumaczyć:
Przeciętny zakres zmian kondensatora strojeniowego (agregatu) to zwykle do 400 pF (plus minus). Dla radia z pośrednią rzędu 468kHz heterodyna dla fal długich pracuje w zakresie 620 do 820 kHz - jako że pojemność jest stosunkowo mała względem indukcyjności nie da się uzyskać znacznego zakresu przestrajania. Jeśli natomiast pośrednia ma wartość 1500 i więcej kHz to heterodyna pracuje od 1650 do 1850kHz a więc znaczne wyżej. Indukcyjność jest więc mniejsza a co za tym idzie takie same zmiany pojemności powodują większe zmiany częstotliwości.
Załóżmy teoretyczne wartości:
-agregat od 400 do 50 pF (wraz z pojemnościami montażowymi)
-fale długie 150 do 350kHz
a) pośrednia 468kHz,
cewka (C=400pF, f=468+150=618kHz) L=165,8uH
dla otwartego agregatu (C=50pF) f=1748kHz czyli odbierana f=1748-468=1580kHz
zmiana częstotliwości 1748-618=1130kHz
b) pośrednia 1500kHz
cewka (C=400pF, f=1500+150=1650kHz) L=23,26uH
dla otwartego agregatu (C=50pF) f=4667kHz czyli odbierana f=4667-1500=3167kHz
zmiana częstotliwości: 4667-1650=3017kHz
Jak z tego wynika teoretycznie nawet przy 468kHz dałoby się uzyskać odbiór fal długich i średnich na jednym zakresie, ale jakoś w praktyce tak nikt nie robił - podejrzewam że przez pojemności własne cewki, straty, trudność utrzymania stałej amplitudy heterodyny itp.
Natomiast dla pośredniej możemy mieć na jednym zakresie fale długie, średnie i jeszcze kawałek krótkich.
Co do radia - w opisie pisze:
Mezifrekcenci to częstotliwość pośrednia, pod 200m to gdzieś pod 1500kHz. "Średnio-długi" zakres fal jest tutaj tylko wskazówką do tego co pod chasis oscylujePřístroj pracuje s mezifrekvencí pod 200m.

Jeśli się gdzieś pomyliłem to przepraszam.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
W książce Klimczewskiego pt. "Jak czytać schematy radiowe" jest schemat wraz ze wszystkimi danymi dotyczącymi budowy odbiornika radiowego zwanego "skróconą superheterodyną". Jest to coś jakby superheterodyno-reakcyjniak (nie wiem jak to nazwać), nie posiada obwodu LC wejściowego, posiada jeden filtr p.cz. nastrojony na 1800kHz czyli 1,8MHz. Wiem jedynie że pozwala odbierać fale długie i średnie bez zmiany zakresu.
taka mała anegdotka
Pozdrawiam.
taka mała anegdotka

Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Witam,
w pełni rozumiem wyjaśnienie gachu13, niemniej jednak dalej uważam że nie powinno się
określać na podstawie szerokości zakresu wielkości pośredniej nawet z dużym przybliżeniem.
Rozumiem że dobroć obwodów LC dla takiego rozwiązania jest niska, nadmierne ścieśnienie skali
też nie ułatwia obsługi radia jednak dla broadcastingu nie jest to tak ważne jak w przypadku
np pasm amatorskich gdzie zawsze staramy się rozciągnąć pasmo.
Innym aspektem jest również sprawa upierdliwości wykonania technicznego takiego rozwiązania.
Aspekty przestawione przez gachu13 podważają również praktyczną zasadność takiego rozwiązania.
Ale skoro już jednak wiemy że były takie pośrednie - to uzupełnię pierwsze pytanie,
czy ktoś nie posiada takowych filtrów do "upłynnienia"
Pozdrawiam
sp9svn
w pełni rozumiem wyjaśnienie gachu13, niemniej jednak dalej uważam że nie powinno się
określać na podstawie szerokości zakresu wielkości pośredniej nawet z dużym przybliżeniem.
Rozumiem że dobroć obwodów LC dla takiego rozwiązania jest niska, nadmierne ścieśnienie skali
też nie ułatwia obsługi radia jednak dla broadcastingu nie jest to tak ważne jak w przypadku
np pasm amatorskich gdzie zawsze staramy się rozciągnąć pasmo.
Innym aspektem jest również sprawa upierdliwości wykonania technicznego takiego rozwiązania.
Aspekty przestawione przez gachu13 podważają również praktyczną zasadność takiego rozwiązania.
Ale skoro już jednak wiemy że były takie pośrednie - to uzupełnię pierwsze pytanie,
czy ktoś nie posiada takowych filtrów do "upłynnienia"

Pozdrawiam
sp9svn
Poszukuję do CALYPSO:
- gachu13
- 1250...1874 posty
Oczywiście, masz rację, zastosowałem tu pewien skrót myślowy w sensie - "gdyby nie ta wysoka pośrednia, to radio nie miałoby tego średnio-długiego zakresu". Jeśli mnie źle zrozumiałeś to biję się w piersi.w pełni rozumiem wyjaśnienie gachu13, niemniej jednak dalej uważam że nie powinno się
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Obecna moda w radiach wyższej klasy to podwójna przemiana:
AM: 1 p.cz. 10.7MHz , 2 p.cz. 450kHz.
FM: 1 p.cz. 72MHz, 2 p.cz. 10.7MHz
W zasadzie odpada przrstrajany obwód wejściowy....
Drugie heterodyny są generatorami kwarcowymi.
AM: 1 p.cz. 10.7MHz , 2 p.cz. 450kHz.
FM: 1 p.cz. 72MHz, 2 p.cz. 10.7MHz
W zasadzie odpada przrstrajany obwód wejściowy....
Drugie heterodyny są generatorami kwarcowymi.
Witam,
w sprawie pośrednich mam kolejne zapytanie.
W załączniku jest niekompletny schemat pośredniej - proszę o przyglądnięcie się
drugiej pentodzie a dokładnie obwodowi L3/C11 i L4/C12.
Jest to typowy obwód pasmowy ze sprzężeniem indukcyjnym.
Cewki nawinięte na jednym długim karkasie , strojone dwoma rdzeniami,
całość umieszczona w jednym ekranie (dokładnie jest to zrobione na rdzeniach z pośredniej od FM 302).
Czy cewki L3 i L4 powinny mieć taką sama indukcyjność? Czy raczej powinny mieć inną?
Myślę że ustalenie innych wartości cewek może pociągnąć za sobą zwiększenie selektywności,
ale trochę wiedzy brakuje... Co o tym myślicie??
Na schemacie z załącznika występują błędy i są podane "teoretyczne" wartości elementów,
w rzeczywistości są one trochę inne. Myślę że dla sedna sprawy nie przeszkodzi Wam to.
Wartość p.cz. 2461kHz
Pozdrawiam sp9svn
w sprawie pośrednich mam kolejne zapytanie.
W załączniku jest niekompletny schemat pośredniej - proszę o przyglądnięcie się
drugiej pentodzie a dokładnie obwodowi L3/C11 i L4/C12.
Jest to typowy obwód pasmowy ze sprzężeniem indukcyjnym.
Cewki nawinięte na jednym długim karkasie , strojone dwoma rdzeniami,
całość umieszczona w jednym ekranie (dokładnie jest to zrobione na rdzeniach z pośredniej od FM 302).
Czy cewki L3 i L4 powinny mieć taką sama indukcyjność? Czy raczej powinny mieć inną?
Myślę że ustalenie innych wartości cewek może pociągnąć za sobą zwiększenie selektywności,
ale trochę wiedzy brakuje... Co o tym myślicie??
Na schemacie z załącznika występują błędy i są podane "teoretyczne" wartości elementów,
w rzeczywistości są one trochę inne. Myślę że dla sedna sprawy nie przeszkodzi Wam to.
Wartość p.cz. 2461kHz
Pozdrawiam sp9svn
- Załączniki
-
- p.cz.pdf
- (22.23 KiB) Pobrany 102 razy
Poszukuję do CALYPSO: