Włącznik rtęciowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Włącznik rtęciowy
Witam.
Czy ktoś wie, gdzie mogły być stosowane takie włączniki? Jakieś systemy przeciwwybuchowe?
Ten na fotografii ma napis 6A (podejrzewam, że to obciążalność).
Czy ktoś wie, gdzie mogły być stosowane takie włączniki? Jakieś systemy przeciwwybuchowe?
Ten na fotografii ma napis 6A (podejrzewam, że to obciążalność).
Ostatnio zmieniony czw, 31 grudnia 2009, 19:53 przez Jarosław, łącznie zmieniany 1 raz.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Re: Wyłącznik rtęciowy
Podejrzewam, że były stosowane w termostatach. Jeśli mnie pamięć nie myli, był taki w filmie 1408.
W termostatach to chyba wyłączniki reagujące na temperaturę (też mam takie).
Ten działa na "zasadzie" przechylania (rtęć pływa w szklanej rurce i styka w odpowiedniej pozycji styki).
Ten działa na "zasadzie" przechylania (rtęć pływa w szklanej rurce i styka w odpowiedniej pozycji styki).
Ostatnio zmieniony czw, 31 grudnia 2009, 19:41 przez Jarosław, łącznie zmieniany 1 raz.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
No tak. Rtęć we fiolce pełniła rolę "włącznika". Powyżej pewnego przechylenia w termostacie zwierała styki i włączała ogrzewanie
- george6
- 1250...1874 posty
Re: Włącznik rtęciowy
Takie "styki" stosowano również w przekaźnikach, jeśli wymagane było duże obciążenie....
Po zadziałaniu, kotwica przekaźnika przechylała zbiorniczek i załączała zestyk...
Po zadziałaniu, kotwica przekaźnika przechylała zbiorniczek i załączała zestyk...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Stosowany był również w tzw. automatach schodowych (wyłącznikach czasowych)
Taki wyłącznik pracuje w moim kompresorze sprężonego powietrza. Jest przechylany za pomocą sprytnych przekładni, gdy spadnie ciśnienie w zbiorniku. Istnieje możliwość nastawienia wartości ciśnienia.
Czołem.
W przekaźnikach rtęciowych. Nie ma odbijania styków.
Pozdrawiam,
Jasiu
W przekaźnikach rtęciowych. Nie ma odbijania styków.
Pozdrawiam,
Jasiu
- szewek
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ja wykorzystałbym go do załączania alarmu w motocyklu który podparty jest boczną podstawką.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
W trochę innym kształcie znajomy używa tego do wyzwalania spadochronu w modelarstwie rakietowym.