Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Głośniki do małego wzmacniacza na PCL86

Post autor: megabit »

traxman pisze: A teraz będzie "Poznałem go po czarnym kapeluszu" ciekawe czy będą ciary?
Czyli widzę, że nie jestem jedynym odmieńcem, który ma ciarki od muzyki :twisted: Zauważyłeś, że te kolumny bardzo dobrze radzą sobie w partiach gitarowych?
traxman pisze: Może Ktoś skusi się na większe projekty na Monacorach.
Ja myślę o nad Fostexem FE126E w takiej budzie, ale trochę przeraża mnie stopień skomplikowania obudowy, no i brak możliwości zakupu głośników w Polsce.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

>traxman
Wcześniej pisałeś że zabierasz się za Cello :). W ich przypadku tez trzeba będzie kredą po podłodze znaczyć miejsce do optymalnego słuchania. To chyba taka uroda szeroko pasmowych głośników.
traxman

Post autor: traxman »

Po pokazaniu stolarzowi planów, nauczyłem się kilku nowych przekleństw co w moim wieku jest osiągnięciem :wink:.
Czy zamykałeś dól w Twoich cello? Bo kombinujemy zamknąć a w tyle zrobić większy otwór, generalnie co wykonanie to inna obudowa więc ciężko się czegoś trzymać za wzór...
Zastanawiałem się nad zrobieniem przodu i tyłu z grubszej 18 i podfrezowaniu jej na 4mm tak jak robiło się wpusty w starych meblach pod szyby i wbiciu i wstepnym naprężeniu boków z sklejki 4mm, ale co z tego wyjdzie, nie wiem.

Co do Monacorów, to akurat nie mam wzorcowej płytki, czekam w dalszym ciągu na duet Rodrigo i Gabriela, ale coś długo idzie PP. Gitara to środek pasma, a większość szerokopasmowców dobrze przetwarza ten zakres, co przy okazji daje dobrą stereofonię, pozostałe skraje pasma zawsze są pokarane. Dól nadrabia się obudową, górę albo zostawia się taką jaka jest, albo dokleja się głośnik ultrawysokotonowy. Chociaż z wiekiem jest on zbędny.
traxman

6C4S SE odpadło, zbyt mała moc, aby można użytkować CT193 bez ograniczeń.
Doskonale radzi sobie EL84PP nawet z drobnym podbiciem basu i z nimi będą grały stale.
Z racji wpięcia w tor przedwzmacniacza, znika problem nieco skąpych wysokich. Polecam jednak nie ignorować regulacji barwy, są to niewielkie podbicia rzędu pojedynczych dB, znacząco uprzyjemniające słuchanie (tym bardziej, ze nie wszystkie nagrania są najwyższych lotów)
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

traxman pisze:Pomimo dosyć przeciętnego dnia, udało się zakończyć go jakimś małym sukcesem:
CT193e.jpg
Co oprocz monacorow widac jeszcze na zdjeciu z zestawów głośnikowych ? Te male jasne to ushery z s-520?
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Małe to prawie Ushery S520 z wyjątkiem pancernej obudowy MDF25/50mm ale zamkniętej oraz wysokotonowego 9950,
Duże to AC3 Akkusa ale w innych obudowach (AC165+ mały Usher 025). Te małe są rozwojowe i lubię je najbardziej, czekają na aktywne doły - może się doczekają.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Widziałem kiedyś w akkusie zestawy diy, teraz ich niestety nie ma i byly projekty właśnie s520 (YS-13225W-XP i UA025) oraz AC3 (AC165 i T9950) jeśli się nie mylę w drugim zestawie. Rozumiem ze zamieniłeś ze sobą kopułki z tych zestawów? Maly usher lepiej sobie radzi na basie i średnicy niz Aurum Cantus ?
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Tak kopułki są mocno wędrowne, ale przeznaczone były do maluchów. Y nie przenosi niskich częstotliwości w moim projekcie w czym pomaga mu zamknięta obudowa i filtracja, ale to dobry głośnik i godny polecenia, tylko szybko trzeba go filtrować 2-3kHz co z kolei wymaga mocnego głośnika wysokotonowego. Docelowo w planach maluchy do 2A3, a pod nie aktywne subwofery. Duże najchętniej na sprzedaż.
AC165 ma nieporównanie potężniejszy bas - trudno te głośniki porównywać, różni je średnica, jakość, technologia wykonania i oczywiście cena.
Na AC165 miałem subwoofer (TAK), który wspólpracował z maluchami, całkiem sympatyczne rozwiązanie no i 500PLN w kieszeni.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

tez myślałem o aktywnych dolach, ale te napędzić tranzystorem, a monitory lampa oczywiście. No ale niestety nie kusi mnie na docelowy sprzęt jeszcze... :wink:

Tymczasem robię dla Macieja doświadczalny projekt monitorków z mb :)
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Można było wmontować głośniki, a do zespołów biernych podłączyć potencjometr i hamować je dynamicznie w ramach eksperymentu, ciekawe co by wyszło z takiego układu.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

traxman pisze:Można było wmontować głośniki, a do zespołów biernych podłączyć potencjometr i hamować je dynamicznie w ramach eksperymentu, ciekawe co by wyszło z takiego układu.
Z takiego rozwiązania w granicy wychodzi Sonus Faber Extrema ;)
traxman

"Extrema" to było gdyby głośnik bierny obciążyć układem rezonansowym modelującym układ głośnika głównego.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

traxman pisze:Można było wmontować głośniki, a do zespołów biernych podłączyć potencjometr i hamować je dynamicznie w ramach eksperymentu, ciekawe co by wyszło z takiego układu.
potencjometr na zaciskach odłączonego głośnika ? mam tego wiecej wiec sprobowac moge:) jesli sie okaze to lepsze niz dociazenie mb to jak najbardziej jestem za
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Tylko będziesz musiał się zaopatrzeć w potencjometr o małej wartości.
Później po rozgryzieniu co-i-jak można zastąpić go zwykłym rezystorem, ewentualnie przełącznikiem z kilkoma wartościami do smaku.
traxman

dolphin123 pisze:
potencjometr na zaciskach odłączonego głośnika ? mam tego wiecej wiec sprobowac moge:) jesli sie okaze to lepsze niz dociazenie mb to jak najbardziej jestem za
Na pewno łatwiejsze w obsłudze niz klejenie ciężarków. Po dobraniu wartości orientacyjnej wartości potencjometr możesz zostawić jako część stałej rezystancji, będziesz mógł kształtować charakter basu - nigdy nie wiadomo gdzie postawią te kolumny.
ODPOWIEDZ