Planuję zbudować sobie wzmacniacz do gitary, tzn cały piec, głośnik, końcówka+preamp, aby było jak najtaniej

Wiem, że zakładając temat na forum o tematyce lamp sam sobie troszkę zaprzeczam, ale postanowiłem jednak napisać ten temat.
Moja gitara, jeśli ktoś tutaj kojarzy modele gitar nie jest najwyższych lotów, jest to Cort g210 - jestem dopiero początkującym gitarzystą. Więc i nie ma sensu inwestować w piec do tej gitary jakiś wysokich lotów.
Jednak na elektronice/akustyce się nieco znam. Wzmacniacz zbudować ze schematu potrafię.
Co od niego oczekuje? Żeby działał nieźle, moc? Jakieś 10W wystarczy pewnie, myślałem o jakimś TDA2030. Preamp? Tu kompletnie nie wiem, co wybrać, a słyszałem, że w piecu gitarowym ( dotychczas gram podpinając gitare do komputera ) bardziej liczy się preamp, i to on musi być dobrej jakości, niż sama końcówka mocy. Preamp oczywiście musi mieć regulacje efektów ( to co w guitar rig wyłączając oczywiście efekty cyfrowe

Co zaproponujecie?

Konstrukcja niekoniecznie na lampach.
Pozdrawiam,
Adam.
Tutaj nie oczekuj konstrukcji innych niż na lampach. A jak nie masz żadnego doświadczenia w temacie elektroniki to raczej proponuję się udać do kącika dla początkujących, w tym dziale wymagana jest co najmniej podstawowa wiedza nt. lamp i elektroniki.