Polterabend :-)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Polterabend :-)

Post autor: kaem »

Leci sobie w Radiu Gdańsk reportaż o polterabendzie. To taka pomorsko-śląska tradycja tłuczenia szkieł i pocelany na dzień przed ślubem. Ale zdarzają się też kineskopy :-( No i pani redaktor pyta weselników (po kaszubsku, ale tu będzie wersja polska):

- A kineskopy też czasami tłuczecie?
- No jasne.
- Od komputera czy od telewizora?
- Od "tivi".
- Plazma?
- Nie. Taki zwykły.

Bez komentarza.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Majster_15
75...99 postów
75...99 postów

Re: Polterabend :-)

Post autor: Majster_15 »

To taka pomorsko-śląska tradycja tłuczenia szkieł i pocelany na dzień przed ślubem.
Jakoś nie kojarzę, żeby u nas na śląsku tłukło się coś przed ślubem :?: Co najwyżej to na weselu para młoda rzuca za siebie kieliszki związane kokardką :D Także to chyba jedyna stłuczka, pomijając co rozbiją goście weselni po napojeniu :twisted:

Pozdrawiam serdecznie, Matt.
Alek

Post autor: Alek »

Można też tłuc tłuczących kineskopy i patrzeć, czy równo puchnie. :idea:
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Michał_B »

Alek pisze:Można też tłuc tłuczących kineskopy i patrzeć, czy równo puchnie. :idea:
O To to :!:
Przedwczoraj na podwórku opuszczonego domu zauwałyłem kilka berylopodobnych TV. Tylko, że jak podszedłem bliżej...(domyślcie sie)
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
traxman

Post autor: traxman »

Czasko sie szkorupy, potym cakło sień do sprzontanio.
Więc tradycja jest podtrzymywana, przynajmniej u Nos.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Oj czasko sie na ślonsku czasko...
Ale w odległości 20km od Częstochowy jeszcze nie trzaskają... Są to różne rzeczy: kible, naczynia, bańki i co pod ręką nie potrzebne :) Może i dobrze że u nas tego nie ma.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

No to nareszcie wiem że ekipa która regularnie urządza na korytarzu akademika sajgon z butelkami, rozbijając je dziesiątkami o posadzkę i ściany - to nie niebezpieczni wariaci a chopy ze Ślunska. Co prawda brak jest elementu matrymonialnego ale może chlopaki trenują "na zaś".
_
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

fugasi pisze:No to nareszcie wiem że ekipa która regularnie urządza na korytarzu akademika sajgon z butelkami, rozbijając je dziesiątkami o posadzkę i ściany
Kolega wyrzucił z balkonu akademika ponad 500 butelek i telewizor (po meczu Polska-Anglia) a razem z nimi wyleciał on... Z pokoju... 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ