Ciekawy CD
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Ciekawy CD
Witam!
Namierzyłem u znajomego w garażu Denona... Jest wielki, ciężki, masywny. Co to jest dokładnie? Jakaś klasa wyższa?
Pozdrawiam!
Maciek.
Namierzyłem u znajomego w garażu Denona... Jest wielki, ciężki, masywny. Co to jest dokładnie? Jakaś klasa wyższa?
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
-
- 625...1249 postów
Re: Ciekawy CD
Tak jest opisany:
20bit/8 times over sampling
optical/coaxial digital output
a nazwa to: pcm audio technology/compact disc player
Co to takiego?
20bit/8 times over sampling
optical/coaxial digital output
a nazwa to: pcm audio technology/compact disc player
Co to takiego?
Ma wyjście cyfrowe na zewnetrzny przetwornik C/A. Nie wszystkie CD takie coś mają/mieli bo to antyk chyba.
Patrząc po konstrukcji mechanizmu to coś bliźniaczego do DCD1420, bardzo dobrego CD, wygląd odstraszający, otwórz i sprawdź co za laser tam siedzi (KSS150 prawdopodobnie) jeżeli masz zamiar go uruchomić - to w miarę szybko bo te lasery powoli znikają z rynku. Nie zdziwiłbym się, gdyby w środku siedział jakiś PCM
-
- 625...1249 postów
Witam!!!
Odkopuję temat, bo tytułowy Denon jest od dzisiaj na moim warsztacie. Wspominałem już, że jest okrótnie ciężki? Rozebrałem go i mam dziwne podejrzenia, że pod zdewastowaną skorupą kryję się coś super. Zresztą sami zobaczcie fotki. Rozebrałem już w swoim życiu kilka CD i zauważam, że tu zamiast jakiejś małej płytki z scalakmi jest od gorma pięknej, ciężkiej i porządnej elektroniki. Więc ponawiam pytnie: CO TO JEST??? Czy gra jest warta świeczki, by mu blask przywrócić i napędzać nim wzmacniacz lampowy?
Odkopuję temat, bo tytułowy Denon jest od dzisiaj na moim warsztacie. Wspominałem już, że jest okrótnie ciężki? Rozebrałem go i mam dziwne podejrzenia, że pod zdewastowaną skorupą kryję się coś super. Zresztą sami zobaczcie fotki. Rozebrałem już w swoim życiu kilka CD i zauważam, że tu zamiast jakiejś małej płytki z scalakmi jest od gorma pięknej, ciężkiej i porządnej elektroniki. Więc ponawiam pytnie: CO TO JEST??? Czy gra jest warta świeczki, by mu blask przywrócić i napędzać nim wzmacniacz lampowy?
-
- 625...1249 postów
No i środek! Uwaga, bo zdjęcia rozbierane 

-
- 625...1249 postów
I jeszcze od tyłu.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Moj dziala bezproblemowo juz....od chyba 1990 roku, nie do zdarcia agregat.
Aleksander Niemand
Nie "pisze" gdzieś jaki to model? Można by było obgooglować co do ceny używanych, może jakieś stare testy odsłuchowe, itp.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Mój ma więcej przycisków i dlatego jest super. 

Odtwarzacze z lat 80. i początku 90. na pewno miały trwalsze lasery niż obecnie. Natomiast brzmienie pewno zależy od klasy cenowej.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 2500...3124 posty
To fakt , u mnie jest laser CDM4/19 ( Technics SL-PG400A) działa ( u mnie ) nieprzerwanie już od około 15 lat lat. Żadna płyta mu nie straszna. A kiedy był wyprodukowany ?
-
- 625...1249 postów
Problem w tym, że nie da się odcyfrować modelu. Dlatego poglądowo dałem zdjęcia wnętrza i tylnej ściany żeby się dowiedzieć z jaką kategorią sprzętu mam do czynienia. Czy to coś takiego jak dzisiejsza klasa średnia w CD (Jak mój Pioneer PD-207), czy coś poważniejszego. Odpaliłem go w nocy. Na słuchawkach działa. Laser czyta "od kopa" nawet porysowane płyty, nie ma tego kilkusekundowego kręcenia w poszukiwaniu utworu. Po prostu od razu jest. Tylko, że mechanika pozacierana. Muszę ją oczyścić i naoliwić (niedomyka klapy, czasem nie chce jej otworzyć i wydaje stuki jak się płyta kręci - jakby jakieś bicie).
Po co mu tyle wyjść z tyłu? Do czego on był przeznaczony?
Pozdrawiam!
Maciek.
Po co mu tyle wyjść z tyłu? Do czego on był przeznaczony?
Pozdrawiam!
Maciek.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Wygląda na sprzęt co najmniej półprofesjonalny, sądząc po symetrycznych wyjściach. Chassis z miedzi też nie wymaga komentarza.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
Działa!!! I już wiem, że prewyższa to, co mam teraz. Najprostszy test: odpalam płytę, wmacniacz jest rozkęcony na maksimum, załączam pauzę i... nic nie słyszę w głośnikach. To ustrojstwo jest niesamowite. Dźwięk też mi przypadł do gustu. Chyba się polubimy 
Zdążyłem tego wieczoru wyciągnąć i rozebrać mechanizm tacki. Wyczyściłem, naoliwiłem, wyeliminowałem tarcie na docisku płyty (i stuki zniknęły), pozostał problem z wysuwaniem tacki. Zwalam winę na gumki w przełożeniu napędu. Nie chce się domykać. Ciekawe, czy mam rację.
Pozdrawiam!
Maciek.

Zdążyłem tego wieczoru wyciągnąć i rozebrać mechanizm tacki. Wyczyściłem, naoliwiłem, wyeliminowałem tarcie na docisku płyty (i stuki zniknęły), pozostał problem z wysuwaniem tacki. Zwalam winę na gumki w przełożeniu napędu. Nie chce się domykać. Ciekawe, czy mam rację.
Pozdrawiam!
Maciek.