Prosty wzmacniacz na EL34

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Nastawnik
10...14 postów
10...14 postów

Re: Prosty wzmacniacz na EL34

Post autor: Nastawnik »

dziękuję za materiały bardzo pomocne skorzystałem z nich.
Nastawnik
10...14 postów
10...14 postów

Witam
piszecie, że ten wzmacniacz który zaproponowałem jest dobry ale kłopotliwy w uruchomieniu to może macie jakieś mniej kłopotliwe i przetestowane przez was, albo jakiś post z dobrym opisem wzmacniacza na 2xEL34 ultralinear?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

On jest trudny do uruchomienia nie dlatego że jest z nim coś nie tak, tylko właśnie dlatego że to jest 2xEL34. Jeśli nie chcesz się z tym mocować (a może faktycznie być trudno) to skorzystaj z dobrej rady kolegów i złóż na początek coś łatwego.
Nastawnik
10...14 postów
10...14 postów

Jaki byście polecali?
znalazłem coś takoego ma fonAr:
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... m1/wzm.htm
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Ale to co podałeś to jest też wzmacniacz w układzie UL, tyle, że na innych, dość podobnych lampach.
Tu nie chodzi o to, że te lampy sprawiają jakieś kłopoty (patrz 6c33c) lecz układ pracy należy do gatunku "trudniejszych".
Zdecydowana większąść ludzi zaczynających przygodę z lampami od tego typu układów buduje je długo i z "oporami".
Patrz tu: viewtopic.php?f=8&t=2789 zwróć uwagę na daty, może nie do końca adekwatny przykład, ale chodzi o czas i ilość postów, przy podobnym układzie.
Koledzy proponują Ci zrobić na początek układ np: na ECL (PCL) 86, EL86 + ECC83lub ECC82, EL34... lecz w układzie pracy SE, czyli jedna lampa mocy na kanał.
Taki wzmacniacz można zbudować w kilka dni, zdobywając bezcenne doświadczenie, nie wszystko da się wyjaśnić przez internet. Przy dużym "samozaparciu" jesteś w stanie zbudować ze trzy kolejne wersje wzmacniaczy w miesiąc. Możesz je budować w oparciu o ten sam (oczywiście niepełny) zestaw elementów co wzmacniacz docelowy, czyli minimalizując koszty takowej "nauki". Jedyny kłopot to trafa, ale jeśli miałeś zamiar sam nawijać UL to SE to pestka :mrgreen:
A to przykład wzmacniacza, który zacząłem budować 09.03.2005 a skończyłem 14.03.2009. Może nienajlepiej wygląda :wink: ale za to skonstruowany przy minimalnym wysiłku finansowym i działa poprawnie.
Załączniki
Wzmacniacz na PCL86.JPG
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Pewnie będę się powtarzać, ale powiem, że ten wzmacniacz wcale nie jest taki prosty.
Może lepiej na początek jakiś SE?
Na dowód szczerych intencji: radzi Ci to gość sprzedający transformatory do PP ;)
ODPOWIEDZ