Kto wie coś na temat specyfiki, rozwiązań i wymagań odnośnie wzmacniaczy do pedal steel guitar? Po polsku mówi się na ten instrument chyba "gitara hawajska" chociaż to jest mylące, bo gitara hawajska jest akustyczna i bez pickupu. Zdjęcie wyjaśni o który instrument mi chodzi.
Rozejrzałem się w sieci i znalazłem tylko mnóstwo ofert z dedykowanymi wzmacniaczami nowymi i używanymi. Fender np. oferuje 200W tranzystorowca ale co jest w środku nie wiem.
Instrument oferuje bardzo charakterystyczny dźwięk, który musi zawdzięczać elektronice. Co siedzi w piecach? A może ktoś budował taki wzmacniacz? Marvel?
Pedal steel guitar zdaje się działa na takiej samej zasadzie jak zwykłą gitara elektryczna. Osobiście widziałem jak gostek używał do nagłośnienia Steel'a starego Peaveya 212(końcówka na 2x6L6) dedykowanego pod gitarę. Brzmienie ?? Nie dość że charakterystyczne to w dodatku "miodzio"
Btw. "Gitara hawajska" ?? Osobiście nie słyszałem. Gitara stalowa - owszem
Aha. Charakterystyka dźwięku zależy głównie od samego instrumentu a ściślej od sposobu w jaki się z niego wydobywa (mam na myśli technikę gry na tym instrumencie )
Z reguly jest strojona nizej niz zwykla gitara. Przetworniki to dosc gigantyczne humbuckery dajace sygnal do 1.5-2V i wiecej.
Wzmacniacz powinien byc konstruowany raczej jak do gitary basowej z duza uwaga poswiecona czystemu brzmieniu ktore daje sie troche przesterowac (zapominj o konstrukcjach highgain ) i "wysoko do sufitu" czyli headroom. 50W z przerosnietymi transformatorami to minimum + paczka dobra do 40Hz w dol bez popierdywania.
Aleksander Niemand
Charakterystyczną cechą brzmienia tej gitary jest pojawianie się czasem dźwięku znikąd (w ogóle nie słychać zarwania struny - wyciszone za pomocą pedału?) i dłuuuugie brzmienie. Nie można tego chyba przypisać samej technice gry, bo nigdy jeszcze nie słuszałem tego typu dźwięku gdy ktoś gra na zwykłym "wiośle" techniką bottleneck a to chyba przynajmniej z punktu widzenia struny ( ) to samo? Jakoś krótsze i nie tak nasycone dźwięki wtedy wychodzą.
Tak sobie myślałem czy to nie jakiś bardzo wyrafinowany a subtelny przester, który nie brudzi dźwięku tylko go przedłuża.
Ostatnio zmieniony pt, 13 lutego 2009, 19:38 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Polecam adres koleś zrobil sobie wzmacniacz do gitary opisuje, go dokładnie ze zdjeciami rysunkami itp. http://bb.steelguitarforum.com/viewtopi ... f6f196248a
Poza tym to fachowe forum gitary stalowej.W razie problemów daj znać mam gdzieś tą dokumentację.