Cześć,
Często przeglądałem Wasze forum i doszedłem do wniosku że warto by uruchomić jakieś stare radjo:)
W moje ręce wpadło Loewe-Opta Venus-Stereo Type 32075W. Zanim cokolwiek przy nim zrobię, chciałbym się zaznajomić z jego schematem. Czy ktoś mógłby podrzucić jego plan?
Gorące pozdrowienia Radiomann
Loewe-Opta Venus-Stereo Type 32075W schemat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Loewe-Opta Venus-Stereo Type 32075W schemat
Co to, nikt nie pomoże żółtodziobowi? 

Jakie lampy taki schemat. Nie wydaje mi się aby było tam coś ekstremalnie odkrywczego.
Dzięki za odpowiedź.traxman pisze:Jakie lampy taki schemat. Nie wydaje mi się aby było tam coś ekstremalnie odkrywczego.
Czy wtakim razie możesz podać mi jakąś wskazówkę gdzie mam szukać przyzyny warczenia i szumienia głośników gdy wyciągnięte są lampy końcowe (ECL86)?
Pozdrawiam
Jak coś trzeszczy to koniecznie trzeba sprawdzić stan lutów i wszystkich przełączników i potencjometrów, przelutować wątpliwie wyglądające, odtłuścić i zakonserwować styki potencjometrów i przełączników. Jeżeli głośniki szumią i trzeszczą po wyciągnięciu lampy końcowej to przyczyną może być uszkodzony transformator głośnikowy - przebicie izolacji, część składowej stałej zasilania dostaje się do głośnika lub usterka w obwodzie sprzężenia zwrotnego (czasami obwód regulacji barwy tonu) bo jedynie to jest połączone z głośnikiem.
Dzieki za podpowiedź, postaram się sprawdzić w najbliższym czasie - teraz mam go za mało.traxman pisze:Jak coś trzeszczy to koniecznie trzeba sprawdzić stan lutów i wszystkich przełączników i potencjometrów, przelutować wątpliwie wyglądające, odtłuścić i zakonserwować styki potencjometrów i przełączników. Jeżeli głośniki szumią i trzeszczą po wyciągnięciu lampy końcowej to przyczyną może być uszkodzony transformator głośnikowy - przebicie izolacji, część składowej stałej zasilania dostaje się do głośnika lub usterka w obwodzie sprzężenia zwrotnego (czasami obwód regulacji barwy tonu) bo jedynie to jest połączone z głośnikiem.
Pozdrawiam.