TRX lampowy SSB NATAN.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: TRX lampowy. Konstrukcja zatrzymana. Robie inny :D

Post autor: Romekd »

Witam.
SP5GMV pisze:Nabyłem 40szt kwarców 1312,5 kHz na Allegro. Jod i azotan srebra też , tak że przystępuję do "strugania" 6-kwarcowego Mc'Coya!
Kwazor pisze:Całkiem fajnie pasmo przenoszenia ma. Kwarce dobrałem z max rozrzutem sumarycznym 25Hz....
Gdzieś na początku lat 80., chcąc wykonać 8-kwarcowy filtr drabinkowy, bawiłem się w przestrajanie rezonatorów kwarcowych metodą srebrzenia (elektrolitycznie). Nie uwzględniłem dwóch dość istotnych zjawisk. Pierwszy błąd polegał na wykonaniu dwóch identycznych generatorów, podpiętych do prostego mieszacza diodowego, na którego wyjściu mierzyłem różnicę częstotliwości między badanymi rezonatorami. Nie uwzględniłem oddziaływania na siebie obu generatorów poprzez mieszacz. Rezultatem sprzężenia było przeciąganie częstotliwości jednego generatora przez drugi, w wyniku czego rzeczywiste częstotliwości rezonatorów różniły się bardziej niż wykazywały to przyrządy pomiarowe. Cały proces przestrajania kwarców musiałem w związku z tym powtórzyć :( . Drugim problemem okazała się powolna zmiana częstotliwości rezonatorów (w pierwszych miesiącach po przestrojeniu dość szybka, później coraz wolniejsza) po ich rozhermetyzowaniu i przestrojeniu. Niestety zmiana częstotliwości nie była identyczna we wszystkich przestrojonych egzemplarzach. Na szczęście miałem kilka zapasowych rezonatorów, więc te felerne, po ponad dwóch latach użytkowania filtru, wymieniłem i filtr odzyskał swoje parametry :).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
SP5GMV
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: SP5GMV »

Znam ten ból, kto wtedy posiadał "prywatny" licznik częstotliwości. Jeszcze "śmieszniej" było w początkowych latach 70-tych, kupiłem w PZK 5 szt. "kartoflaków" ok.4,6 MHz i strojenie odbywało się przy pomocy piszczałki zakupionej w sklepie muzycznym, oczywiście też generator ze zdunieniem. Największy problem to było ustalenie kwarców zgodnie z ich "hierarchią" po częstotliwości , dalej poszło łatwo.
Obecnie udało mi się kupić 20szt o częstotliwości praktycznie +/- 10Hz, pozostałe 20sztuk jest od 1 do 1,5KHz niżej. Zdecydowałem się na 8-kwarcowego MC'Coya.
Pozdrawiam
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Grzesiu opisz troche ten system "piszczałkowy" rozumiem ze za pomoca pobudzania mechaniczego plytki kwarcu powodowales wytwarzanie drgan o F podstawowej kwarcu ??

Ciekawe to jest ...

Szczerze to o ile teraz łatwiej maja krótkofalowcy.... ( ale malo jest zapalenców ktorzy robia wląsne sprzety reszta woli fabryczne.... )
SP5GMV
125...249 postów
125...249 postów

Wojtek Układ pomiarowy wyglądał tak: Były dwa generatory z seperatorami , następnie mieszcacz, wzm. mcz /oczywiście wszystko na lampach/i słuchawki. Słuchawki miał na uszach wskaźnik , czyli mój Kolega obdarzony słuchem absolutnym. Następnie badaliśmy zdudnienie par kwarców, systemem "każdy z kazdym". Kolega wspomagany przes piszczałkę /stroik/ określał przybliżone interwały częstotliwości, pomiędzy poszczególnymi parami kwarców, oczywiście posługiwał się swoim "narzeczem" A,Fis, D Gis ..itd , co ja tłumaczyłem na Hertze. Następnie trochę dedukcji i kwarce zostały "uporządkowane" pod względem ich czętotliwości bezwzględnych. Oczywiście nie były to częstotliwości w wartościach bezwzględnych, ale to nie miało żadnego znaczenia! Dalej to już banał , wystarczyło sprowadzić poszczególne pary na zero dodnień, i ustawić jednocześnie pomiędzy tymi parami częstotliwość 1,5kHz, co też odbyło się za pomocą Kolegi ze stroikiem. Potem wystarczyło ustawić najniższy kwarc na częstotliwość GFN i to wszystko! No oczywiście był jeszcze kryształek jodu zamknięty w zakraplaczu do oczu z gumowym "dmuchaczem", co pozwalało na precyzyjne dawkowanie par jodu.
Ale najlepsze przygody to miałem z tranzystorami ostrzowymi serii TC około roku 1956, ale to zupełnie inna historia
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

SP5GMV pisze:Ale najlepsze przygody to miałem z tranzystorami ostrzowymi serii TC około roku 1956, ale to zupełnie inna historia
A posiadasz może jeszcze gdzieś takie tranzystory?
SP5GMV
125...249 postów
125...249 postów

Witaj
Właśnie czeka mnie kolejna przeprowadzka tym razem pod Warszawę, a więc przeszukam wszystkie "śmieci" powinienem mieć ok 6szt TCxx, wśród nich na pewno trzy sprawne! Nie mogę obiecać, ale się postaram!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

SP5GMV pisze:Witaj
Właśnie czeka mnie kolejna przeprowadzka tym razem pod Warszawę, a więc przeszukam wszystkie "śmieci" powinienem mieć ok 6szt TCxx, wśród nich na pewno trzy sprawne! Nie mogę obiecać, ale się postaram!!
Pozdrawiam

Zawsze się coś fajnego na wymianę znajdzie :)
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Re: TRX lampowy SSB NATAN.

Nic panowie od czasu zarzucenia układu trochę wody w wiśle upłyneło.
Czas znowu zmierzyć się z materią.
Jakie zmiany w układzie :
Pasmo 14Mhz ( 80m nie robie to w domu mam takie zakłocenia że praca jest niemozliwa ) a jazda z TRX-em do tesciów to juz wole zabrac IC-735 ) ale 80m płyta tez bedzie przygotowana
Co się okazało.. czemu widziałem na oscylogramie BFO i VFO w PA na 80m... głupie przeoczenie.. brak kondesatorów w obowodach rezonansowych mieszacza i drivera !! Znalazłem bład po 2 latach :D

Teraz czemu on bedzie nazywał się Natan ? Proste bo gdy robiłem go moj syn był w "drodze" i co ciekawe zdradza niezłe zainteresowanie radiem...
Zmiany w układzie :
Jedno napiecie zasilajce 250V ( wiecej błedu z 2 lub 3 napięciami nie zrobię ) no i 6.3V na żarzenie.
P.cz : 6bh6 zamiast EF183 F pośrednia 8.867Mhz ( filtr 3 kwarc cohn lub 4 kwarcowa drabina)
ARW : zamiast EAA91 i EC92 1 lampa 6AV6.
W Pa driver bedzie inny 6ż1p lub jeszcze nie wiem..reszta pozostaje.. ( będa 2 PA 80-14m )
BFO pozostaje niezmienione tylko zostanie w podniesione do 5.483 -5.133 ( 80m 5.367-5.067mhz )
Płyta filtrów RX-a..
Wszystko zostanie wykonane modułowo na płytach pcb 10x15cm ( np. detektor arw i Pa głosnikowe to 1 płyta ) wiec jak cos nie działa lub sa błedy technicze to nie ma problemów z wymiana. Takie klocki do składania...

Problemy ( czytac nie wiem jak to zrobić ) : Obudowa skala ( zastanawiam sie nad nietypowym wskaznikiem czestotliwosci jako miernik wychyłowy z naniesiona skalą.. )

I zasilacz..albo przerobie impulsówe albo trafo klasyczne....
sp9svn
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: sp9svn »

Witam miłośników "prawdziwego" 8) radia,
poniżej podaję link do postu na elektrodzie, mam nadzieję że nie pozostanę przez to posądzony o kryptoreklamę,
satanizm, terroryzm czy cokolwiek innego...
Myślę że tematycznie podpinam się pod dobry wątek i znajdzie on tutaj zrozumienie.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic376041-60.html

strona 3 post z 02grudnia 2009.

Problem tam opisany jest dalej aktualny, zapewne wszyscy wiecie że czasami jest krucho z czasem,
ale szykuje mi się trochę luźniejszych dni - planuję coś podłubać. Chętnych do wypowiedzi na poruszone
problemy zapraszam do dyskusji. Liczę na Wasza wiedzę i doświadczenie.

Grzegorz sp9svn
Poszukuję do CALYPSO:
- pokręteł - te mniejsze z pierścieniami dekoracyjnymi (strojenie AM i wzmocnienie).
- głowicy typu DEA do CALYPSO z wysokim UKF-em,
- skala do Calypso - polskie napisy + wysoki UKF + EM80
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

No to jedziemy z koksem i płyta detektora S-metra Arw i Pa.mcz prawie skończona...
Musze tylko wpakowac 6AV6 i troche to potestowac...
Załączniki
detektor.JPG
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Kwazor pisze:No to jedziemy z koksem i płyta detektora S-metra Arw i Pa.mcz prawie skończona...
A te małe elektrolity (po prawej) nie popuchną od ciepełka ?
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
_idu

Post autor: _idu »

qdlaczian pisze:
Kwazor pisze:No to jedziemy z koksem i płyta detektora S-metra Arw i Pa.mcz prawie skończona...
A te małe elektrolity (po prawej) nie popuchną od ciepełka ?
Bez przesady: w milionach radii po dziseiątkach lat eksploatacji nie spuchły tak umieszczony elektorlity i to przy lampach, które więcej ciepła wydzielają.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Czy to jest płytka dwustronna?
Ratujmy stare tranzystory!
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Co do kondesatorów to sie nie martwię ( Pa pentody 2.5W ) a jest to rosyjski odpowiednik ECF80 lub 82 ..(ta co sterowała 6P45S )

AZ12 --> Płyta jest jednostronna.

Wczoraj testowałem demodulator jako odbiornik homodynowy.Zamiast BFO podłaczyłem VFO 5Mhz i zamiast obwodu rezonansowego na 2 połoke triody dałem cewke niestrojona i kondesator 120pF jako sepearator antenowy.Wzmacniacz audio to sama pentoda.

Bez problemu na 3metrowej antenie w domu odebrałem sygnał czasu WWV.Po przestojeniu VFO na 6Mhz tez odbierałem stacje foniczne.
Ale tez zasilacz impulsowy co kiedys mi się zemscił ( szumy wprowadzał) to co 15-20 Khz były jego piki....ale stosuje go tylko dlatego by dobrac wartosci dla napiecia 250V .
dipol
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: dipol »

Dwa słowa o przestrajaniu kwarców najstabilniejszą metodą jest przez pocieranie złotem np-(ślubna obrączka)-i zdrapywanie.
Tak powstawały moje filtry 4/6/8 kwarcowe z kwarców od 10RT najłatwiej dostępne w tych czasach(70-80)
Stosowanie wszelkich innych metod jest -niestabilność w czasie filtry się rozjeżdżają ( jodek jest światłoczuły).Najgorszą metodą było przestrajanie grafitem (ołówek)
Przy filtrach drabinkowych trzeba dla kilku pojemności szeregowych !!!! (dobierałem dla 4) wybrać jednakowe kwarce na ok 30kwarców wychodzi jeden filtr 6warcowy b/rzadko 8kwarcowy-najtaniej wychodziło na kwarcach PAL 8.8 Mhz. Wypowiedzi na temat filtrów kwarcowych są bardziej teoretyczne niż praktyczne.
Najbardziej udokumentowany i sprawdzony praktycznie sposób na wykonanie filtrów jest opisany w http://www.cqham.ru/lcfd.htm polecam kolegom zgłębienie teoretyczne i praktyczne a zmienicie diametralnie podejście do tematu.
Najlepszym i najstabilniejszym modulatorem zrównoważonym jest modulator na diodach pojemnościowych raz ustawiony praktycznie nie wymaga równoważenia,tego modulatora nie można przesterować.
Pozdrawiam i owocnego praktykowania mniej teoretyzowania .
73!!
ODPOWIEDZ