Zamiennik LT1084

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Zamiennik LT1084

Post autor: Beier »

Witam! Przygotowuję układ zasilający którego głównym elementem miał być stabilizator LT1084. Jednakże Javoreczek juz tych układów nie ma na moje nieszczęście i raczej mieć nie będzie. Tak więc zwracam sie do kolegów z pytaniem - jaki układ mogę użyć zamiennie i żeby nie odbiegał parametrami od w/w?

Myślałem o tym: http://allegro.pl/item327151468_lm1084i ... to220.html - jednakże nie wiem czy akurat ten model będzie odpowiedni ze względu na napięcie wejściowe - około 12V.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Re: Zamiennik LT1084

Post autor: rufio »

W tme mają LT1083
traxman

Post autor: traxman »

Wyprowadzenia zgodne, wartości elementów też, porównywalne spadki napięć oraz maksymalne napięcia wejściowe - standard przemysłowy LDO 5A - 1084 różnych producentów można stosować zamiennie. Przy LDO należy tylko uważać na maksymalne napięcie wejściowe - nie są tak tolerancyjne jak 317/350.
Zasilanie 12V na wejściu to nie problem - ile ma być na wyjściu oraz przy jakim prądzie? Bo wyłączy się z przekroczenia temperatury.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

Wejście 12V, wyjście 6,3V. Prąd około 1A jeżeli użyję EL84, jeżeli jednak pokuszę sie na na EL95 będzie coś koło 0,5A. LT1084 ma 5A i takiego używam we wzmacniaczu słuchawkowym i po prostu chciałem wymienić bo mi sie nóżka ułamała, ale nie będę świrować najważniejsze że działa, w tej konstrukcji do której teraz potrzebuję stabilizatora może być coś słabszego gdyż jak widać 5A to spory zapas :)
traxman

LM317 wystarczy, niepotrzebne tu ani LDO, ani 5A - tylko "radiator na 6W" wyprowadzenia zgodne, wartości elementów już niekoniecznie R1 dla 317 to 220-240Om dla LDO 120Om, ale nie jest problemem przeliczenie i wymiana dwóch rezystorów. W skrajnym wypadku zwykły 7805 i dwie szeregowo 4148 wpięte pomiędzy COM - 7805, a masę katodą do masy - daje to 6,2-6,4V i doskonale sprawdza się w takiej aplikacji - zastosowanie wersji izolowanej rozwiązuje pewien problem :)
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Własnie traxman a gdyby wpiac do nogi ADJ zenerke na 150V ???
Zastosował bym zwykłego 7812 ....

Takie moje teoretyczne pomysły......
traxman

W idealnych warunkach to zadziała, w realnych są duże szanse na rozniesienie stabilizatora przy pierwszym uruchomieniu. Przekroczysz dopuszczalne napięcie pomiędzy IN a GND, które wynosi dla 7824 ok. 40V ładując kondensator filtrujący na wyprowadzeniu OUT. Były serie stabilizatorów tolerujących do 150V, ale są ciężko dostępne. Są dostępne aplikacje które zwiększają dopuszczalne napięcie IN/GND ale gra nie jest warta świeczki. Lepiej poskładać zwykły stabilizator szeregowy używając tranzystora o odpowiednim napięciu przebicia lub filtr wspominany wcześniej.
Zenerkę w wyprowadzenie GND (lub ADJ w 317) wpina się dla polepszenia stabilności napięcia w bardziej wymagających aplikacjach - jest to przeważnie źródło napięcia odniesienia o bdb stabilności np. LM385 - stosuję taki sposób często przy zasilaniu wzmacniaczy operacyjnych w układach pomiarowych i audio. Zaletą są duża stabilność zasilania i troszeczkę mniejsze szumy stabilizatora.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Huh, czy ja wiem czy poprawimy szumy i stabilność wstawiając zenera w gałąź regulacyjną LM317. Stabilności napewno nie pogorszymy wstawiając tam jakieś kompensowane źródło odniesienia ale czy szumy spadną?. Moim zdaniem filtracja szumów stabilizatorów to zadanie na obszerny elaborat.
Szumy napewno zminimalizujemy wstawiając mały cżłon RC na wyjściu. Zastosowanie samego C wymaga przemyślenia z racji występowania piku energetycznego, którego częstotliwość zależy od pojemności na wyjściu z uwagi na indukcyjny charakter impedancji wyjściowej większości stabilizatorów z zastosowaniem typowych napięciowych opampów w układzie wzmacniacza błędu.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
traxman

Z tą zenerką to idea, zastosowałem zbyt duży skrót myślowy...

Zenerkę ............. jest to przeważnie źródło napięcia odniesienia o bdb stabilności np. LM385.

Przepraszam za ferment.

Na pewno jest to lepszy sposób niż zwykły rezystor - jest przynajmniej kompensacja temperatury.
Szum to osobny rozdział. Jest w sieci sporo rozwiązań, raczej z grupy "mocno skomplikowanych", na szczęście służą do specyficznych rozwiązań i w praktyce audio nie są zbyt często używane.
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

może się przyda...
Załączniki
print.pdf
(73.33 KiB) Pobrany 283 razy
ODPOWIEDZ