sprzężęnie zwrotne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
sprzężęnie zwrotne
witam!
na schemacie widać że sprzężenie wychodzi z wtórnego uzwojenia transformatora głośnikowego
LOGICZNE
ale są dwa odczepy i jeden to + a drugi - połączony z masą więc według schematu srzężęnie ciągniemy z odczepu +
ale autor pisze w opisie o ustaleniu właściwego odczepu czy to znaczy że może być również podłączone do - który jest połączony z masą czy to jakieś nieporozumienie czy też może bywają transformatory z wieloma odczepami na iluś % uzwojenia wtórnego?
pozdrawiam
na schemacie widać że sprzężenie wychodzi z wtórnego uzwojenia transformatora głośnikowego
LOGICZNE
ale są dwa odczepy i jeden to + a drugi - połączony z masą więc według schematu srzężęnie ciągniemy z odczepu +
ale autor pisze w opisie o ustaleniu właściwego odczepu czy to znaczy że może być również podłączone do - który jest połączony z masą czy to jakieś nieporozumienie czy też może bywają transformatory z wieloma odczepami na iluś % uzwojenia wtórnego?
pozdrawiam
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: sprzężęnie zwrotne
Ale o co ci chodzi? jaki układ? Jaki transformator?stempel15_2006 pisze:witam!
LOGICZNE
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Ehem,
Uzwojenie wtórne nie ma ani "+" ani "-", tylko początek i koniec. Jeden z nich podłącza się do masy, a z drugiego pobiera sygnał sprzężenia zwrotnego.
Uprzejmie zapraszam do działu dla początkujących
Uzwojenie wtórne nie ma ani "+" ani "-", tylko początek i koniec. Jeden z nich podłącza się do masy, a z drugiego pobiera sygnał sprzężenia zwrotnego.

-
- 250...374 postów
stempel15_2006 napisał :
Owszem bywają transformatory z wiekszą ilością odczepów ale to albo radiowęzłowe albo mające odczepy dla różej impedancji wyjściowej. USZ popinasz pod ten odczep wówaczas pod który nie jest połączona masa i który zamyka sie przez głośnik.który jest połączony z masą czy to jakieś nieporozumienie czy też może bywają transformatory z wieloma odczepami na iluś % uzwojenia wtórnego
-
- 25...49 postów
Piotr pisze:Ehem,
wielce szanowny panie "moderator" nie wiem jak tam pańskie trafa,ale moje..........
no moje oprócz początku i końca uzwojenia wtórnego posiadaja jeszcze oznaczenia (+) I (-)
co dla mnie nie jest wcale dziwne ponieważ wiele traf ma takie oznaczenia!!!!!!
za zaproszenie bardzo dziękuje,skorzystałem

- METALOWIEC
- 375...499 postów
Ale trafo niedaje Ci plusa i minusa. Z lekcji fizyki powinieneś wiedzieć, że transformator działa tylko i wyłącznie na PRĄD ZMIENNY, więc jeśli podłączysz go pod prąd stały, to rdzeń się nasyci a na uzwojeniu wtórnym powstanie jednorazowy impuls w momencie odłączenia tego źródła prądu stałego. Tak więc trafo nie działa na prąd stały, a tym bardziej nie prostuje napięcia podawanego na uzwojenie pierwotne tak, żebyś miał tego '+' i '-' na uzwojeniu wtórnym. A na to, czy sprzężenie zwrotne jest podłączone prawidłowo są inne metody. Ja osobiście podłączam je na czuja i zazwyczaj trafiam. Ale jak się zdarzy, że wzmacniacz się wzbudza, wystarczy zamienić ze sobą anody podłączone pod jego stronę pierwotną(w przypadku PP) lubw przypadku układu SE zamienić anodę z zasilaniem.
Pozdrawiam, Jarek 

stempel15_2006 pisze: wielce szanowny panie "moderator" nie wiem jak tam pańskie trafa,ale moje..........
no moje oprócz początku i końca uzwojenia wtórnego posiadaja jeszcze oznaczenia (+) I (-)
co dla mnie nie jest wcale dziwne ponieważ wiele traf ma takie oznaczenia!!!!!!
Oh, really ?

To, że osoba, która projektowała czy też nawijała transformator poszła na skróty
to nie znaczy, że Ty jako klient też masz tak robić w swoim myśleniu.
Piotr ma całkowitą rację, że uzwojenia mają początki i końce, a oznaczenia plus i minus są wyłącznie umowne i zwyczajnie laickie.
To właśnie te oznaczenia Cię zmyliły, bo nie wiedząc gdzie jest początek uzwojenia nie wiesz gdzie masz podłączyć glośnik i sprzężenie zwrotne.
Te plusiki i minusiki są zapisem fazy sygnału -co własnie jest potrzebne przy realizacji sprzeżenia zwrotnego.
Odniesione są do uzwojenia pierwotnego. OZNACZENIE początku i końca uzwojenia to nie zawsze pełna info.
Czasami malowano strzałki na schematach -lub stawiano kropki -przy OPISANYCH końcach uzwojeń.
Odniesione są do uzwojenia pierwotnego. OZNACZENIE początku i końca uzwojenia to nie zawsze pełna info.
Czasami malowano strzałki na schematach -lub stawiano kropki -przy OPISANYCH końcach uzwojeń.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Właśnie, kropki oznaczające początek uzwojeniaKaW pisze:OZNACZENIE początku i końca uzwojenia to nie zawsze pełna info.

Jeżeli uzwojenie jest nawijane w lewo -to kropka nie musi oznaczac początku fizycznego....nie zawsze tak jest.
Stąd Niemcy lubią strzałki /wskazy/-a u nas jest głupie "Poczatek -Koniec "-co nie zawsze jest tym samym.
Wskaz jest wskaz.
Dawno temu prąd byl "zmienny" i jakoś siłą rzeczy transformatory musiały sobie z tym radzić .Teraz jest już prąd "przemienny" i transformatorom jest o wiele lepiej działać prawidłowo.
Stąd Niemcy lubią strzałki /wskazy/-a u nas jest głupie "Poczatek -Koniec "-co nie zawsze jest tym samym.
Wskaz jest wskaz.
Dawno temu prąd byl "zmienny" i jakoś siłą rzeczy transformatory musiały sobie z tym radzić .Teraz jest już prąd "przemienny" i transformatorom jest o wiele lepiej działać prawidłowo.
KaW pisze:Dawno temu prąd byl "zmienny" i jakoś siłą rzeczy transformatory musiały sobie z tym radzić .Teraz jest już prąd "przemienny" i transformatorom jest o wiele lepiej działać prawidłowo.

To mnie rozbawiłeś.
To ten wcześniejszy prąd był taki młody, niedorosly, a przeto zmienny,
a teraz jak już dojrzał, to się stał przemienny, tak ?

A te bidulki transformatory dopiery teraz odetchnęły z ulgą, bo już mogą działać prawidlowo ?
Sorry, ale gdzie uczą takiej elektrotechniki ????