STC ECL82/PCL82 charakterystyki

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Re: STC ECL82/PCL82 charakterystyki

Post autor: onyx1944 »

Olkus pisze: ndz, 5 listopada 2023, 14:11
Sam się zastanawiałem czy są coś warte... Jaką masz opinie, warto czy raczej nie?
Mógłbyś podać link?
Pierwsze wnioski mam takie że dół jest bardzo dobry w porównaniu do zwykłych rdzeni. Góra porównywalna, ale być może w innym układzie będzie lepiej.
Czy warto, myślę że to zależy od reszty systemu, jeśli masz kolumny < 90dB, z przeciętnym pasmem od dołu, to może nie mieć sensu. Ale przy dobrych kolumnach albo słuchawkach jak najbardziej.
Dużo chyba tez zależy od podatności na autosugestie, jeśli widzisz amorficzny rdzeń, super pasmo i parametry na oscyloskopie, to niektorzy też słyszą wtedy lepiej.
Link:
https://a.aliexpress.com/_mrt6ySk
Misiek13 pisze: ndz, 5 listopada 2023, 14:53 Zastanawiam się jak na parametry transfomatora wpływa zastosowana w nim opaska zaciskowa. Napis 304 sugeruje, że jest niemagnetyczna - jednak przy odkształcaniu stali nierdzewnej pojawia się niej magnetyzm.
Masz pomysł jak można to sprawdzić?
Zamienić opaskę na trytytki? :D
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Misiek13 »

onyx1944 pisze: pn, 6 listopada 2023, 20:31 Masz pomysł jak można to sprawdzić?
Zamienić opaskę na trytytki? :D
Nie wiem czy opaska nie jest przyklejona. Jeżeli tak to już jest problem. Rdzeń amorficzny jest dosyć kruchy. Jeżeli opaskę da się usunąć to proponuję wykonać pomiary przed jej usunięciem - indukcyjność główna, indukcyjność rozproszenia oraz pojemność między uzwojeniami. Nasępnie usunąć opaskę i jeszcze raz te same pomiary poza pojemnością - ona nie pownna się zmienić. Dobrze by było wykonać pomiar indukcyjności dla różnych częstotliwości zarówno przed demontażem opaski jak i po demontażu.
Coraz bardziej nie podoba mi się zastosowanie tej opaski wewnątrz cewki. Nawet jeżeli jest niemagnetyczna to przewodzi prąd a to jest żródłem strat. W końcu przy lutowaniu indukcyjnym rozgrzewa się miedź w polu elektromagnetycznym. Moc generatora może tylko nie ta.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Tyle, że kierunek linii pola ma znaczenie. W przeciwieństwie do tej opaski. Polecam pomyśleć w jakiej płaszczyźnie indukują się prądy wirowe w rdzeniu i dlaczego klasyczne rdzenie składa się z blaszek w taki a nie inny sposób.
A indukcyjność główna zależy głównie od szerokości szczeliny, jak po ponownym złożeniu szczelina będzie nieco inna, to indukcyjność będzie znacząco inna.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

onyx1944 pisze: pn, 6 listopada 2023, 20:31
Olkus pisze: ndz, 5 listopada 2023, 14:11
Sam się zastanawiałem czy są coś warte... Jaką masz opinie, warto czy raczej nie?
Mógłbyś podać link?
Pierwsze wnioski mam takie że dół jest bardzo dobry w porównaniu do zwykłych rdzeni. Góra porównywalna, ale być może w innym układzie będzie lepiej.
Czy warto, myślę że to zależy od reszty systemu, jeśli masz kolumny < 90dB, z przeciętnym pasmem od dołu, to może nie mieć sensu. Ale przy dobrych kolumnach albo słuchawkach jak najbardziej.
Dużo chyba tez zależy od podatności na autosugestie, jeśli widzisz amorficzny rdzeń, super pasmo i parametry na oscyloskopie, to niektorzy też słyszą wtedy lepiej.
Dzięki za linka i opinię. Głównie mi tu chodziło o jakość, bo słyszałem że chińskie trafa są kiepsko wykonane, z nie najlepszych materiałów. Ale też zapewne nie wszystkie, te do tanich nie należą więc raczej poziom trzymają.
Sam się zastanawiałem nad trafami z Ali ale do PP, na zwykłych rdzeniach żelaznych EI, ale ostatecznie odpuściłem.
Autosugestia oczywiście też swoje robi - jak się wydało dużo kasy na projekt i poświeciło mnóstwo czasu to nie może grać źle :wink:

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

onyx1944 pisze: ndz, 29 października 2023, 10:57 Chyba sam sobie kolega odpowiedział, jaka musiałaby pojemność takiego kondensatora dla 2Hz?
I gabaryty przy 400V
Wima MKS4 2u2/400V szerokość 11 mm, długość 31.5 mm, wysokość 22 mm, raster wyprowadzeń 27.5mm.
Jednak problem jest gdzie indziej. Trafo głośnikowe powiedzmy o mocy 5W to dla 10Hz przeniesie mniej niż 50 mW mocy.

Wymiar wymaganej dla danej mocy objętości (masy) rdzenia (pisze objętości bo to ogólna zależność dla maszyn elektromagnetycznych a taką jest tez transformator) rośnie proporcjonalnie do odwrotności trzeciej potęgi częstotliwości.

Kiedyś mierzyłem zależność dla trafa w pracującym układzie z lampą 6S33S i przy tym samy obciążeniu. Szukałem mocy wyjściowej dla tego samego poziomu THD w zakresie 2 - 5 %. Dla jednego 1kHz było 16W, dla 50Hz jakieś 9W, dla 25Hz około 0.5W.

Jest więc odpowiedź czy warto do klasycznego wzmacniacza lampowego doprowadzać sygnały o tak niskich częstotliwościach.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

Einherjer pisze: pn, 6 listopada 2023, 21:46 Tyle, że kierunek linii pola ma znaczenie. W przeciwieństwie do tej opaski. Polecam pomyśleć w jakiej płaszczyźnie indukują się prądy wirowe w rdzeniu i dlaczego klasyczne rdzenie składa się z blaszek w taki a nie inny sposób.
A indukcyjność główna zależy głównie od szerokości szczeliny, jak po ponownym złożeniu szczelina będzie nieco inna, to indukcyjność będzie znacząco inna.
Prądy wirowe. No to podam przykład. Prąd wirowe generowana tylko w samy w drucie nawojowym i przy niskich częstotliwościach rzędu 5Hz: tarcza o średnicy 80cm z magnesami (generator bezrdzeniowy zwany amerykanką) "puszczona z ręki", wybieg do zatrzymania tak 15 - 20 minut. Położone nad magnesami nieobciążone cewki. Układ uzwojeń taki, że magnesy przecinały zwoje dokładnie prostopadle. Cewki nawinięte drutem o średnicy 1 mm. Tak samo puszczona z eki tarcza i z wybieg trwa tylko 50 - 65s. Cewki o tej samej liczbie zwojów ale nawinięte parą drutów o średnicy 0.5 mm. Wybieg tak 80-100 sekund. Jak ktoś dobry z mechaniki to oceni o ile większy był moment hamujący obroty. Da to pojęcie o stratach mocy prądów wirowych w samych tylko drutach uzwojeń. Powtarzam, cewki nieobciążone czyli jedyna interakcja pół magnetycznych to tylko z polami wywołanymi prądami wirowymi w uzwojeniach.
ODPOWIEDZ