Co prawda OTLamp już właściwie odpowiedział, ale niech już będzie konkretnie do końca. 220 nF z rezystorem upływowym 470 kOm daje częstotliwość graniczną 1,54 Hz. W TME znalazłem taki: https://www.tme.eu/pl/details/mpp-220nr ... -passives/, "Wymiary korpusu 12x6x10,9mm". Faktycznie ogromny.onyx1944 pisze: ↑ndz, 29 października 2023, 10:57Chyba sam sobie kolega odpowiedział, jaka musiałaby pojemność takiego kondensatora dla 2Hz?Einherjer pisze: ↑ndz, 29 października 2023, 10:15
Dlaczego rezygnacja z kondensatora sprzęgającego miałaby być zaletą sama w sobie? W tym przypadku jedyną korzyścią mogłoby być marginalnie szersze pasmo od dołu. Marginalnie, jeśli transformator daje fd = 20 Hz to zawsze możesz dobrać kondensator sprzęgający tak, żeby biegun przez niego wprowadzany wypadał na 2 Hz i nie miał znaczącego wpływu na pasmo całego układu. Lista problemów wynikających z rezygnacji z kondensatora jest za to całkiem długa. Jaka to więc zaleta?
I gabaryty przy 400V
Odnośnie pomiarów transformatora, metodami technicznymi po przeczytaniu zmagań kolegi Romka z tematem, który dysponuje na pewno wieksza wiedza i zapleczem technicznym, poprzestanę na finalnym pomiarze pasma w gotowym wzmacniaczu.
STC ECL82/PCL82 charakterystyki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: STC ECL82/PCL82 charakterystyki
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
No rzeczywiście niezły kloc.
Trochę osaczony wśród słusznie obalonych argumentów, na zalety sprzężenia bezposredniego.
Z błędnie założonym RL 3k3, kondensator sprzęgający wyliczyłem na ponad 22uF, 100n 330n wydaje się być do przyjęcia. 22uF Mój błąd.
Dalej będę się upierał, o wartości użytkowej powyższej konstrukcji i minimalizowaniu elementow w torze sygnalu.
Z ciekawości, na przekór i chęci porównania z osłuchanymi i wszedobylskimi standardami dokończę ten projekt.
Trochę osaczony wśród słusznie obalonych argumentów, na zalety sprzężenia bezposredniego.
Z błędnie założonym RL 3k3, kondensator sprzęgający wyliczyłem na ponad 22uF, 100n 330n wydaje się być do przyjęcia. 22uF Mój błąd.
Dalej będę się upierał, o wartości użytkowej powyższej konstrukcji i minimalizowaniu elementow w torze sygnalu.
Z ciekawości, na przekór i chęci porównania z osłuchanymi i wszedobylskimi standardami dokończę ten projekt.
Jest taki układ
Spisuje się dobrze przy stabilnych lampach {ruskie ,,pływają,, prądowo} i gdy lampa sterująca nagrzewa się szybciej. 
pozwalający zmniejszyć straty na rezystorze katodowym.Zaletą jest możliwość sterowania wyjątkowo tępych lamp mocy, a wadą możliwoś ich zniszczenia w wyniku nieprawidłowych napięć. Układ wymaga dwóch napięć - V2 {główne anodowe} i V1 {pomocnicze o małej wydajności prądowej}, a rezystor katodowy może mieć dużo omów 

-
- 3125...6249 postów
Czy to jest układ w rodzaju Loftin-White'a?
Z zastąpieniem spadku napięcia na rezystorze katodowym dodatkowym zasilaczem. Było na forum to rozwiązanie.

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję Koledze Markowi
za odpowiedź i pozdrawiam.
Jacek"b/t"
za odpowiedź i pozdrawiam.
Jacek"b/t"
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Uruchomiłem omawiany wzmacniacz.
Nic nie brumi i nie szumi.
Wstępne pomiary to około 1.5W czystej mocy przy 1kHz, 800mVpp na wejściu, wzmocnienie ~12x, pasmo bez znacznej zmiany amplitudy, to około 25Hz 15kHz, wyżej spada, co by potwierdzało wypowiedź kolegi namor na temat góry pasma przy triodzie.
Subiektywne wrażenia odsłuchowe bardzo pozytywne, prawdopodobnie wąskim gardłem w tym przypadku będzie możliwoś kolumn do odtwarzania niskich częstotliwości, zakładam że może być tylko lepiej.
Jak przystało na SE zapewniłem odpowiednią filtracje napięcia anodowego oraz symetryzacje żarzenia z podniesionym potencjałem.
Nic nie brumi i nie szumi.
Wstępne pomiary to około 1.5W czystej mocy przy 1kHz, 800mVpp na wejściu, wzmocnienie ~12x, pasmo bez znacznej zmiany amplitudy, to około 25Hz 15kHz, wyżej spada, co by potwierdzało wypowiedź kolegi namor na temat góry pasma przy triodzie.
Subiektywne wrażenia odsłuchowe bardzo pozytywne, prawdopodobnie wąskim gardłem w tym przypadku będzie możliwoś kolumn do odtwarzania niskich częstotliwości, zakładam że może być tylko lepiej.
Doceniam trud, ale wzmacniacz na tych lampach jest od dawna w sklepie AVT - https://sklep.avt.pl/pl/products/ecl82s ... query_id=1
PS. Lampa słabowita i robienie z niej triody, to słaby pomysł. Przypomina mi to nieudany projekt wzmacniacza Fonica W480f, który oferował z lamp ECL86 w trybie pentody 1,5W(!).
PS. Lampa słabowita i robienie z niej triody, to słaby pomysł. Przypomina mi to nieudany projekt wzmacniacza Fonica W480f, który oferował z lamp ECL86 w trybie pentody 1,5W(!).
Moim zdaniem pomysł użycia ECL82 w trybie triodowym jest bardzo dobry. Jest to lampa o dużej wydajności prądowej przy niskim Ug2 - dla Ua=Ug2=100V i Ug1=0 daje Ia=85mA.
Bardzo dobry wynik jeżeli chodzi o moc wyjściową i dolną czestotliwość graniczną. Gorzej z częstotliwością górną. Jaki masz układ uzwojeń w transformatorze wyjściowym?
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Raczej porównanie do bambinowgo avt i foniki zupełnie nietrafione. Począwszy od topologii jak i zastosowanych elementów.saico pisze: ↑ndz, 5 listopada 2023, 00:45 Doceniam trud, ale wzmacniacz na tych lampach jest od dawna w sklepie AVT - https://sklep.avt.pl/pl/products/ecl82s ... query_id=1
Niedawno kolega zachwalał podobny układ jako zasadę sukcesu. A teraz określą jako słabiznę.
Układ uzwojeń będzie trudny do określenia bo to chiński wynalazek na rdzeniu amorficznym, z zewnątrz wygląda jakby miał 4-5 sekcji, producent określa pasmo 5Hz -36kHz -1dB. Pierwsze wrażenia bardzo dobre, chciałem go sprawdzić w układzie z bezpośrednim sprzężeniem by określić rzeczywiste pasmo, ale prawdopodobnie układ triody ograniczona nieco od góry. Być może góra poprawi się w układzie pentody.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
A co to za chińskie TG, Aliexpress??
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Tak, postanowiłem sam sprawdzić co reprezentują.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Sam się zastanawiałem czy są coś warte... Jaką masz opinie, warto czy raczej nie?
Mógłbyś podać link?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Zastanawiam się jak na parametry transfomatora wpływa zastosowana w nim opaska zaciskowa. Napis 304 sugeruje, że jest niemagnetyczna - jednak przy odkształcaniu stali nierdzewnej pojawia się niej magnetyzm.